Pagina's

vrijdag 30 november 2012

Foodie Penpal

Deze blog zal in het Engels zijn omdat foodie penpal een internationaal gebeuren is en mensen die meedoen aan dit 'evenement' graag ook willen kunnen lezen over andermans pakketjes.


This month was the first time I participated in this event called foodie penpal. In this event you get paired up every month with two people, one to send a package to and one from who you will receive a package. You get to spend 10 euros on food stuff for this other person, then you will write a personal note and bring it to a post office. At the end of the month everyone writes a blog about the package they received. So here is my review!

I got paired up with a girl from England, but unfortunatly she didn't respond so I got paired up with a new person. This time it was Alice from Denmark who did react and asked me what I wanted. Well, I thought it would be awesome to get typical Danish stuff, so she decided to send me a typical Danish Christmass package. Within two weeks I received my package and I was so happy!


It allready smelled delicious and it looked cute. She wrote me a personal letter with information about everything what was in it. She send me  lot of ingrediënts so I can make it all myself, cause I told her I really liked baking. This what was in it:

A bag of 'Pebernodder', it sounds very familiar to the Dutch 'pepernoten', it has almost the same ingrediënts except for the cardamom. It tasted very good! She also gave me the recipe for it and the spices for it. So I will certainly make them! There was a bag of Gloggmix, after googling I found out that it's glühwein, she also included a recipe for this as well. There was pudding rice and Risengrod spices so I can make a typical Danish dessert called Risalamande. And she send me a figur of a 'nisse', a kind of gnome from a typical Danish christmasstory. So Christmas will be a bit Danish this year at my parents house cause I'm determined to make everything she send me!  My parcel also arrived in Greece, it's full with typical Dutch St. Nicholas stuff. I hope she will like it. I really like my package and I'm very enthusiastic about this event, I'm really looking forward to the next foodie penpal month. For more information about it: http://thisisrocksalt.com/foodie-penpals/  

donderdag 29 november 2012

Mississippi mud pie

En hij is lekker! Zo, dat is één ding dat zeker is! De chocola van Swiss Noir was in de aanbieding, mijn favoriete chocolademerk, dus dat werd het hoofdingrediënt voor de taart van deze week. Met chocola kan je genoeg kanten uit, deze keer had ik gekozen voor een taart die al een tijdje op mijn to-bake lijstje stond: de Mississippi mud pie. Het maken was kinderlijk eenvoudig, ik heb wel voorzichtig gedaan met het toevoegen van de gesmolten chocola bij de eieren. In het recept stond namelijk dat als de chocolade te heet was de eieren zouden stollen en tot roerei zouden eindigen, dat wilde ik natuurlijk voorkomen. Gelukkig ging alles goed, na het bakken de koelkast in en voor het serveren slagroom opgeklopt en wat geschaafde chocola eroverheen, de kind kan de was doen! Het resultaat was echt hemels! Ik kan er gewoon niks meer over zeggen, dus hierbij de foto's en het recept.



Mississippi mud pie

  • 260 g bloem
  • 110 g boter
  • snufje zout
  1. Kneed de bloem, boter en zout tot een kruimelig geheel. Voeg dan eetlepel voor eetlepel water toe totdat je een soepel deeg hebt dat niet meteen scheurt. Ik had hier ongeveer 6 eetlepels water voor nodig. Sla het plat en wikkel het in folie en leg het een half uur in de koelkast.
  2.  Na dat halfuur rol je het uit totdat het je vorm van ongeveer 23 cm beslaat. Zet het weer voor ongeveer 30 min. in de koelkast. 
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de vorm met bakpapier en blinde bakvulling en zet 10 min. in de oven. Na 10 minuten verwijder je de blinde bakvulling en laat je hem nog 10 minuten in de oven.
  • 150 g pure chocolade, in stukjes
  • 50 g boter
  • 2 el golden syrup/rietsuikersiroop. Ik heb gewone schenkstroop gebruikt
  • 6 eieren
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  1. Doe de chocola met de boter en de stroop in een vuurvaste schaal en verwarm deze au-bain-marie. Laat staan totdat de inhoud gesmolten is en haal hem van het vuur en laat afkoelen.
  2. Mix de eieren met de suiker en vanille tot alles goed vermengd is. Als de chocola niet meer gloeiend heet is (dus dat je gewoon je vinger erin kan steken zonder hem heel snel er weer uit te willen trekken) voeg je deze bij de eieren en mix je het met een mixer tot een gladde massa.
  3. Schenk deze massa in de bodem en zet hem voor ongeveer 40 min in de oven op 170 graden. Check na 30 minuten of de bovenkant niet verbrand, dek hem anders af met wat aluminiumfolie.
  4. De vulling moet stevig zijn en niet TE wobbelig, wel een beetje.
  5. Laat hem afkoelen en zet hem daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast of tot de volgende dag.
  6. Voor het serveren klop je de slagroom stijf met wat suiker en spatel je dit over de taart. Strooi er wat geschaafde chocola, vlokken of cacaopoeder overheen. 

zondag 25 november 2012

koekjesmonster

Ja, je zou mij nu wel kunnen omschrijven als een koekjesmonster, ik maak echt lelijke koekjes, haha. Koekjes bakken is bij lange na nog niet mijn sterkste punt, ze krijgen niet de vorm die ik wil, ze worden niet lekker knapperig en/of gaar. (Alhoewel ik 1 recept eindelijk onder de knie heb, die zal ik nog wel een keer posten.) Zo ook bij deze koekjes, in het boekje zagen ze er heel gaaf uit:


Maar zo werden ze bij mij uiteraard niet, het werden echte gedrochten. Ze liepen over de hele bakvorm uit en werden niet de kleine mooie koekjes van de voorkant van het boek. Gelukkig ben ik nog een beetje creatief en heb ik rondjes uitgesneden met behulp van een shotglaasje. Maar de koekjes waren niet lekker knapperig, volgens mij zijn ze niet eens gaar. Terwijl ik ze er 14 minuten op 175 graden in heb gehad in plaats van de benodigde 10 minuten op 180 graden uit het boekje. De chocola/koffiecrème die ertussen moest wilde ook al niet meewerken. Boter, chocola, beetje koffie en slagroom laten smelten en daarna laten afkoelen. Tijdens het afkoelen moest het dikker worden zodat je de koekjes ermee kon vullen, nou het was ondertussen op kamertemperatuur en het bleef vloeibaar. Toen heb ik er 6 koekjes ingedoopt en laten drogen, dan had ik tenminste nog kleine chocoladekoekjes. Uit wanhoop heb ik het in de koelkast gezet, maar om de 10 minuten gecheckt voordat het 1 bonk chocola geworden zou zijn. Ook dit hielp niet, het werd wel wat dikker maar alsnog vloeibaar. Een beetje gegoogled en besloten het maar op te kloppen met de mixer, eindelijk kreeg het dan de vorm die ik wilde hebben! De koekjes ermee gevuld en eentje voorgeproefd. Vies was die niet, maar hij is niet zoals die hoort. Hij hoort lekker knapperig te zijn met een toch iet wat dikkere crème. Gelukkig hoeft het ook nog niet perfect te zijn, ik oefen in de tussentijd rustig door. Wie weet gaat het net zoals met de cupcakes waar ik eerst een hekel aan had, ondertussen heb ik ook die onder de knie en maak ik binnen een half uurtje cupcakes. Ik hou hoop! Voor de mensen die het recept toch een kans willen geven, hierbij het recept uit het Koekjesboek 

Walnoot-koffiekoekjes
  • 100 g ongezouten boter
  • 70 g fijne tafelsuiker
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 110 g zelfrijzendbakmeel
  • 1 tl oplosespresso
  • 40 g halve walnoten, fijgehakt (deze heb ik achterwege gelaten ivm de prijs van walnoten)
voor de crème
  • 100 g pure chocola
  • 40 g ongezouten boter
  • 125 ml slagroom
  • 1 1/2 tl oplosespresso
  1. Mix de boter met de suiker romig. Roer het losgeklopte ei erdoor en spatel het gezeefde bakmeel erdoor. Roer de oplosespresso erdoor en daarna de fijngehakte walnoten.
  2. Schep een even aantal (circa 24) eetlepels van het mengsel op de bakplaten. Bak de koekjes 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven tot ze aan de randen lichtbruin zijn. (Zorg voor voldoende tussenruimte!) Haal ze uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen en stevig worden. Leg ze daarna voorzichtig op een rooster en laat ze verder afkoelen.
  3. Breek de chocola in stukken en doe die in een steelpan. Voeg hier de boter en slagroom bij en verhit deze, zonder het geheel te laten koken, totdat de boter gesmolten is. Klop de oplosespresso erdoor. Haal de pan van het vuur en roer goed door. Het mengsel wordt dikker als het afkoelt (bij mij niet dus, geen idee wat ik fout doe. Maar ik heb het nog maar even opgeklopt met de mixer) Plak de afgekoelde koekjes voorzichtig tegen elkaar met de crème. 
Bijna als op het plaatje, bijna...

zaterdag 24 november 2012

Chocoladesoufflé met bosbessencoulis

Gisteren heb ik samen met een vriendin gegeten en dan hoort daar natuurlijk ook een lekker toetje bij! Aangezien ik maar 2 ramequins heb en ik niet vaak met 2 personen eet moest daar weer iets mee gebakken worden. Ik besloot weer chocoladesoufflés te maken alleen dan dit keer met een bosbessencoulis. Eerst nog even moeten opzoeken wat een coulis nou eigenlijk is, ik vond het wel chique klinken als ze het daar in Masterchef over hadden. Het blijkt gewoon ordinair gepureerde vruchten te zijn met soms een beetje suiker of citroensap. Daar ging de chiqueheid, haha. Nadat ik de bosbessen gepureerd had heb ik ze nog even verwarmd en er wat maizena doorheen gedaan zodat het iets dikker zou worden. Je zou het waarschijnlijk ook kunnen laten inkoken maar daar had ik geen zin in, haha. In combinatie met de pure chocoladesoufflé smaakte het echt heerlijk! Het recept voor de chocoladesoufflé is hier te vinden. De bosbessencoulis is super simpel! Als je diepvriesbosbessen gebruikt, laat deze eerst ontdooien en stop ze daarna in de blender. Voeg poedersuiker naar smaak toe (niet teveel, je wil geen mierzoete siroop hebben) en desnoods een beetje water om het pureren te vergemakkelijken. Pureer het fruit totdat je een vruchtensiroop heb. Je kan deze koud serveren, zet hem dan nog even in de koelkast. Of warm, verhit het dan nog even in een pannetje. Voeg desnoods wat maïzena toe als je een dikkere substantie wil hebben.

donderdag 22 november 2012

Sinaasappelkwarktaart

Er lag al een tijdje een netje perssinaasappelen in mijn koelkastlade en die moesten toch echt een keer op. Daarbij kwam nog eens dat ik de hele woensdag moest werken en de taart dinsdagavond gemaakt moest worden. Het resultaat was dan ook een sinaasappelkwarktaart. Het maken ervan was super gemakkelijk, ik begrijp niet meer waarom ik altijd pakjes kocht. Het enige ´moeilijke´ is het werken met de gelatine. Je moet er wel genoeg indoen zodat die opstijft, maar niet teveel want anders krijg je een enorme korrelige substantie. Ik heb altijd nog een beetje het probleem met het er doorheen roeren van de gelatine, vaak gaat het al heel snel geleren waardoor het niet een hele gladde substantie wordt. Nu weet ik niet of dit zo hoort, want je proeft geen korreltjes of iets. Misschien laat ik de gelatine na het oplossen niet genoeg afkoelen en geleert die snel in de koude vloeistof. Als iemand het antwoord weet hou ik me aanbevolen! Na een nachtje in de koelkast zag de taart er goed uit, s´avonds nog een geleilaagje gemaakt voor erbovenop. Anders zien kwarktaarten er ook zo sneu uit, zonder iets van topping.


De taart viel goed in de smaak, we waren met z´n vijfen dus er waren nog 3 stukjes over. Toen ik dit zag bedacht ik me dat ik deze de volgende dag mooi kon meenemen naar me bijrijdpaard. Kon ik samen met de mensen daar er nog een keer van smullen. Maar mijn clubgenoten waren het hier niet geheel mee eens. ´Weten die mensen wel dat je ze taart komt brengen?' Uh, nee. 'Nou dan maakt het toch niet uit als wij de laatste stukjes opeten.' Zo brutaal waren ze nog niet eerder geweest, haha. Dus heb je zin in een frisse, fruitige kwarktaart en heb je nog sinaasappelen over, dan is hier je recept:

Sinaasappelkwarktaart

  • driekwart pak bastognekoeken
  • 75 gram gesmolten boter
  • 500 g kwark
  • 1 perssinaasappel, schil en sap
  • suiker naar gevoel, ongeveer 3/4 el
  • 6 blaadjes gelatine
  • 125 ml opgeklopte slagroom
  • taartina of 2 blaadjes gelatine
  • 200 gram versgeperst sinaasappelsap (ongeveer 4 perssinaasappelen)
  • 1 sinaasappel geschild en ontdaan van witte velletjes.
  1. Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
  2. Rasp de sinaasappel en pers hem uit, meng dit met de kwark. Voeg suiker naar behoefte toe.
  3. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Schep er nog de opgeklopte slagroom doorheen en schep het beslag op de bodem. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.
  4. Maak de gelatinelaag, doe dit volgens de gebruiksaanwijzing van het pakje taartina. (Gewoon in de supermarkt te koop bij de bakspullen.) Of week 2 blaadjes gelatine in koud water, breng het sinaasappelsap aan de kook en laat hier de gelatine in oplossen. Giet over de taart. Schil de sinaasappel, haal de witte velletjes eraf en snij ze in plakjes. Leg dit op de gelatine en versier de taart ermee. Zet nog minstens een half uurtje in de koelkast en daarna is het smullen geblazen!



woensdag 21 november 2012

Recept geglazuurde tulband met witte chocola en peer



Tulband
  • 125 gram witte chocolade, grof gehakt
  • 225 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 125 g ongezouten roomboter, zacht
  • 100 g suiker
  • 3 grote eieren, gesplitst
  • 125 ml melk
  • 1 peer in plakjes
glazuur
  • 125 g poedersuiker
  • 70 g ongezouten boter
  • 1 halve reep witte chocola geraspt
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een tulbandvorm lichtjes in.
  2. Smelt de chocolade au-bain-marie en zet apart
  3. Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout. Klop in een andere kom de boter en suiker met een mixer romig. Voeg de dooiers 1 voor 1 toe en klop kort na elke toevoeging. 
  4. Mix dan nu de droge ingrediënten met de 'natte' ingrediënten, de gesmolten chocola en de melk, dit alles om en om.
  5. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel deze door het beslag. Schep de helft van het beslag in de tulband. Leg de plakjes peer erop. Schep de rest van het beslag erop.
  6. Bak de cake ongeveer 40 min totdat hij gaar is. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. (Dit is heel belangrijk, de cake zal krimpen en zal dus makkelijker uit de vorm komen. Stort je hem meteen vanuit de oven op een rooster bestaat er een grote kans dat die er niet heel zal uitkomen. En dit zal zonde zijn van de tulbandcake).
  7. Maak het glazuur, meng de poedersuiker met de boter en 2/3 el warm water. Smeer de botercrème over de afgekoelde cake. (Hij moet echt afgekoeld zijn, anders smelt de botercrème onder je vingers, zoals bij mij het geval was. Ik had echt haast, dus het ziet er niet heel netjes uit, maar uiteindelijk met de geraspte chocola zag het er toch nog wel leuk uit.) Strooi er daarna de geraspte chocola overheen. 

zondag 18 november 2012

Advocaattaart

Het laatste baksel van dit weekend, een advocaattaart! Hoe kom je daar nou bij, zal je denken, dat is toch een drankje dat oude vrouwtjes oplepelen met een beetje slagroom. Inderdaad, maar wist je dat je er ook über lekkere taarten mee kan maken? Ik heb net een stukje op en zit nog na te genieten, wat een hemelse taart is dat zeg! Kost bijna geen moeite, hoeft niet in de oven, je moet alleen wel een enorme portie geduld hebben omdat die toch bijna 24 uur in de koelkast moet staan. Gelukkig moest ik werken gisteravond en heb ik hem vlug daarvoor gemaakt en de volgende dag toen ik wakker werd kon ik hem eigenlijk al aansnijden. Maar advocaattaart als ontbijt is misschien iets teveel van het goede, dus heb ik het als lunch genomen. *zelfvoldane glimlach* Ik vind dit zeker een taart om aan te raden, misschien niet aan mensen die aan hun lijn denken want gezond is die zeker niet te noemen. Het is puur boter, suiker, advocaat, lange vingers en slagroom wat je aan het eten bent, maar lekker is het wel! De stukjes heb ik dan ook expres wat kleiner gesneden, de taart in vieren en dan ieder kwart weer in drieën. Anders is het echt teveel. Vanavond bij de thee nog een stukje en dan neem ik morgen misschien nog een kwart mee en laat ik een kwart thuis achter. Als je gewoon even wilt genieten, maak dan zeker deze taart want hij is heerlijk!



Advocaattaart

  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • halve fles advocaat
  • 2 pakken lange vingers
  • 2 kopjes sterke koffie (ik had oplosespresso genomen)
  • 250 ml slagroom
  • cacaopoeder/chocoladevlokken als decoratie
  1. Bereid je springvorm voor, leg wat bakpapier op de bodem zodat hij niet gaat vastkleven.
  2. Mix de boter met suiker romig. Voeg vervolgens de advocaat toe.
  3. Doop de lange vingers in de koffie met de gladde kant en leg de besuikerde kant op de bodem. Zorg dat je hele springvorm bedekt is.
  4. Schept vervolgens je advocaatmengsel erop en maak dit glad.
  5. Leg hier weer een laagje koekjes op en daarna weer het advocaatmengsel. Eindig met een kleine kring lange vingers. Zet de vorm 24 uur in de koelkast, OF totdat die opgesteven is.
  6. Klop de slagroom op, voeg nog wat suiker naar smaak toe en bedek de bovenkant ermee. Bestuif de taart met wat cacaopoeder of sprinkel er wat vlokken over.

zaterdag 17 november 2012

Hij komt, hij komt...

Sinterklaas is weer in het land en daar horen natuurlijk toepasselijke cupcakes bij! Ik heb weer de sinterklaascupcakes gemaakt, een beetje op verzoek van mijn moeder. Die vond ze er namelijk wel lekker uit zien, dus ik had besloten ze nog een keer te maken. We hadden alleen geen amandelessence, ik dacht dat er nog een fles amaretto in de kast stond maar dat bleek koffielikeur te zijn. Als topping heb ik dan maar cacao gebruikt, past ook wel bij Sinterklaas. Ik moest ook nieuwe vormpjes kopen want die hadden we thuis niet, in de supermarkt hadden ze alleen extra stevige vormpjes van Dr. Oetker. En stevig waren ze! Wat een lompe dingen zeg. Het zelfrijzend bakmeel stond er ook al een tijdje schijnbaar, dus de cakejes wilden niet enorm rijzen. Toen ze gaar waren heb ik maar een stuk van het vormpje geknipt zodat ze er een beetje fatsoenlijk uitzagen. Topping erop gespoten en heerlijk zitten smullen met z´n allen!



vrijdag 16 november 2012

Geglazuurde tulband met witte chocolade en peer

Ik had nog een heleboel peren over van de perenfrangipane, dus dat werd het hoofdingrediënt voor de taart van clubavond. Ik wist al meteen welke taart ik wilde maken omdat ik er al eerder mijn oog op had laten vallen. Het was een geglazuurde tulband met witte chocolade en peer, dit klonk echt goddelijk! En ik kon mijn tulbandvorm weer in gebruik nemen, jippie! Het was wel een beetje een haastklusje want ik moest de hele dag werken van 9 tot 17 en om 19 uur zou clubavond beginnen. Dus ik was meteen begonnen na me werk, gelukkig was het niet een al te moeilijk recept. Het moeilijkste was nog wel de eiwitten opkloppen, maar dit was binnen 2 minuten gepiept doordat ik wat citroensap in de kom gespoten had. Zelfs het erdoorheen spatelen van de eiwitten ging aardig soepel, alles in de vorm gegoten en in de oven gezet. Na 15 minuten was het al een gedrocht geworden, door zowel het bakpoeder als de eiwitten ging de cake aardig de hoogte in. Het was ook weer even afwachten met het uit de vorm halen, maar die 10 minuten laten rusten is wel echt een must! Hierdoor krimpt de cake een beetje en laat die los van de rand, dan is het alleen nog maar een kwestie van op z'n kop zetten en laten afkoelen op een rooster. Ondertussen had ik de botercrème gemaakt, eigenlijk moest er gesmolten chocolade doorheen maar daar had ik geen tijd voor. Dus had ik de chocolade geraspt en die over de taart gestrooid nadat ik de botercrème had aangebracht. Helaas was ik dus een beetje in tijdnood en smolt de botercrème erg vlug van de taart af. Gelukkig zorgde de geraspte chocolade nog voor een leuke presentatie.
      Mijn clubgenoten vonden hem lekker, ikzelf ook wel maar ik vond hem nou niet erg spectaculair of speciaal. Ik had er stiekem toch wel iets meer van verwacht. Hij smaakt voor de rest prima, niks op aan te merken, hij was lekker luchtig en goeie structuur. Maar op de één of andere manier had ik er gewoon méér van verwacht. Het recept laat even op zich wachten omdat ik bij mijn ouders ben en mijn bakboeken niet bij de hand heb.  Maar hierbij alvast wel de foto's.

het lijkt wel een soort gletsjer ^^


zondag 11 november 2012

Perenfrangipane

Dit weekend hebben we het 21 diner gevierd van een clubgenoot, dit houdt in dat wanneer je 21 wordt je een feest bij je ouders geeft inclusief een diner. Dit om zo je clubgenoot beter te leren kennen, want nu kan er immers inside information van de ouders vergaard worden en ben je op de plek waar iemand een deel van zijn leven heeft gewoond. Dit feestje vroeg natuurlijk om een taart, eerst gevraagd of de ouders het goed vonden. Voor hetzelfde geldt hadden zij al een taart geregeld, maar nee, ze vonden het een heel leuk idee! Ojeej, nu kwam er toch wel enige druk op te staan, een boterkoek werd nu wel iets te gewoontjes. Dus ik mijn bakboeken ingedoken opzoek naar een taart die niet al TE moeilijk was, maar er wel gaaf uitzag en die een autorit van 2 uur zou overleven. Het feestje vond namelijk in Nijmegen plaats en tja, dan vallen er opeens al een hoop taarten af, zoals zuiveltaarten, taarten met botercrème etc. Gelukkig vond ik al snel een goed recept voor een taart die er toch best mooi uitzag, het was de perenfrangipane. Op de markt peren gehaald, de fruitman had mij doyenne du comice aangesmeerd, deze zouden steviger blijven als de conference en ja, deze waren al rijp! Nou, doe er dan maar 5. Maar toen ze eenmaal thuis lagen was ik er niet op gerust dat ze echt rijp waren, ze voelden keihard aan en of het moest een hele bijzondere peer zijn die rijp was als die hard was. Maar mij is geleerd dat een peer moet meegeven aan het steeltje en dat deden deze zeker niet. Dus vlug nog langs de AH om wat echt rijpe peren te halen en ik was zo blij dat ik dat gedaan had. Ik had eerst de marktperen doormidden gesneden, ik nam en hap, en het smaakt totaal nergens naar. Gelukkig had ik dus mijn conference peren nog en op de oude peren kon ik mooi het waaierpatroon oefenen. Dit zag er moeilijker uit dan dat het daadwerkelijk was, ook weer een meevaller. Het deeg maken ging ook zeer goed en ook de vulling was niet al te moeilijk. Het enige puntje waar ik me zorgen om maakte was of die in het midden wel gaar was. Het voelde nogal zacht aan, maar de buitenkant begon al donkerbruin te kleuren. Om geen risico te lopen op verbranding hem uit de oven gehaald en laten afkoelen. Desnoods konden we altijd de puntjes van de taart afsnijden.
     De taart heeft met gemak de autorit overleefd en ik kreeg al meteen complimenten toen ik hem in de keuken neerzette. Het 21 diner was echt een geslaagd feestje, heerlijk gegeten, heerlijke sfeer, gewoon een leuke dag! Ik zat wel echt bom en bomvol na die 5 gangen, maar alles heeft heerlijk gesmaakt. De taart viel ook enorm in de smaak, een clubgenootje dacht dat die misschien wel heel machtig zou zijn. Maar dat viel haar alles mee, dus allemaal happy costumers. Hierbij het recept voor deze heerlijke taart:

Perenfrangipane

zoete deegbodem

  • 200 g bloem
  • snufje zout
  • 50 g poedersuiker
  • 125 g koude boter in blokjes
  • 1 eierdooier
  • 1-2 el water
  1. Meng de bloem, zout en poedersuiker. Wrijf de blokjes boter er met je vingertoppen doorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de dooier toe en kneed licht totdat er een stevig deeg ontstaat. Voeg net zoveel water toe totdat er een soepel deeg ontstaat. Na 1 el was mijn deeg al veel te plakkerig dus ik heb er weer wat bloem bijgedaan. Je moet dus echt op gevoel water toevoegen en desnoods weer wat bloem. Sla het deeg plat, wikkel het in huishoudfolie en leg 30 min in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een pastei/vlaaivorm met losse bodem van 23 cm in.
  3. Rol het deeg uit, zodat die de vorm bekleed en nog 2 cm eroverheen hangt. Druk de rand en bodem stevig aan en zorg dat de bodem 3-5 mm dik is. Knijp de randen bij elkaar, zodat het deeg 3 mm boven de rand uit komt. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet hem weer 30 min in de koelkast.
  4. Bedek het deeg met bakpapier en blinde bakvulling en bak ongeveer 10 minuten. Verwijder dit alles en bak nog 5-10 minuten totdat de bodem lichtbruin en droog is.
  5. Zet de bodem 30 min in de koelkast en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
Vulling
  • 90 g zachte boter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl amandelextract
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 100 g gemalen amandelen (te koop bij natuur-reform winkels)
  • 2 el zelfrijzend bakmeel
  • 4 el pruimenjam
  • 2 stevige, rijpe peren
  1. Klop de boter, suiker en amandelextract met een mixer tot een glad en romig mengsel. Klop de eieren er 1 voor 1 door en daarna de gemalen amandelen en het zelfrijzend bakmeel.
  2. Strijk de pruimenjam over de bodem en schenk de vulling erop. Strijk het glad met een paletmes.
  3. Schil, halveer de peer en halveer hem nog een keer en snij er een waaiervorm in. Leg deze op de vulling en bak de taart 35-40 min tot de vulling stevig en goudbruin is.
glazuur
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el citroensap
  1. verwarm op een laag vuur de jam met het sap totdat de jam vloeibaar is. Dit duurt ongeveer 2 minuutjes. Bestrijk de warme taart ermee. Laat de taart 10 minuten staan en haal hem dan uit de vorm. 
Voordat die de oven inging

En hoe die er uiteindelijk uitzag


vrijdag 9 november 2012

Sinterklaascupcakes

Misschien een beetje vroeg, maar ik moest natuurlijk wel op tijd oefenen. Ik zou geen vieze cupcakes willen serveren met Sinterklaas, alhoewel ik me nu bedenk dat ik geen Sinterklaas vier. Mijn reden om deze cupcakes nu al uit te proberen is een 'project' waar ik aan mee doe, genaamd Foodie Penpals. Dit is een 'project' (ik weet geen betere benaming, vandaar de aanhalingstekens) voor en door foodies (foodie= iemand die heel erg van voedsel houdt en er in geïnteresseerd is) waarin zij elkaar pakketjes toesturen met voedsel en/of voedselgerelateerde spullen. Je wordt gekoppeld aan twee mensen, aan één iemand moet jij een pakketje sturen en je ontvangt een pakketje van iemand anders. Het idee erachter is om ervaringen en interesses uit te wisselen met andere foodies uit Europa. Het leuke hieraan is dat je dus in contact komt met mensen, voedsel en gewoontes uit andere landen, een heel gaaf idee al zeg ik het zelf. Ik ben deze maand gekoppeld aan een vrouw uit Griekenland en ik moet een pakketje uit Engeland krijgen. Ik heb samen in overleg met de Griekse vrouw besloten een Nederlands pakketje te maken. Maar toen ik moest gaan bedenken wat nou typisch Nederlands was kwam ik niet verder dan veel zoetigheid en stampotten. Niet bepaald allemaal gezond te noemen, gelukkig vond ze het niet erger als het wat zoeter werd. Het is dan ook meer een bakpakketje geworden dan spullen om mee te koken, simpelweg omdat onze keuken niet bijster interessant is. En wat we wel hebben blijft niet een week goed in een pakketje. (Het duurt namelijk een week voordat een pakketje in Griekenland is, dan zijn boerenkool en aardappelen misschien niet zo'n goed idee.) Het pakket bestaat momenteel uit: Drop, stroopwafels, jonge graanjenever, eenpersoons rookworst, cacaopoeder, kruidnoten, chocoladeletter, koek-en speculaaskruiden. Zoals jullie zien ben ik een beetje voor Sinterklaasthema gegaan en om haar te laten zien wat je nou kan met die kruidnoten en kruiden besloot ik cupcakes te maken. Ik zal haar de foto's sturen en het gebruikte recept zodat ze meteen aan de slag kan. Dus vandaar dat ik nu al sinterklaascupcakes gemaakt heb.

De cupcakes maken gingen weer zonder problemen, ik begin er zowaar handig in te worden en het leuk te vinden! Het enige wat een beetje fout ging was de toevoeging van amandelaroma aan de botercréme, ik was een beetje uitgeschoten. Volgende keer misschien ietsje minder, maar alsnog was die prima te eten. Ik had er 12 gemaakt maar ik had niet genoeg botercrème om iedere cc te bedekken met een flinke toef. Gelukkig hoefde ook niet iedere cc een flinke toef, omdat ik weet dat niet iedereen in mijn club een grote fan van botercreme is. Ik heb dus de helft volgespoten en de andere helft een klein toefje. Zo kon iedereen er eentje naar zijn smaak pakken. Iedereen heeft er van gesmuld en het recept is dus geslaagd, hopelijk vinden ze het in Griekenland net zo lekker als in Nederland.

Sinterklaascupcakes

  • 125 g roomboter
  • 125 g suiker
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 2 handjes kruidnoten, gehakt
  • 2 tl speculaaskruiden
botercrème
  • 150 g poedersuiker
  • 75 g boter
  • 2 el warm water
  • 1 of 2 tl amandelaroma (proef na de eerste tl of er nog iets bij moet)
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Mix de roomboter met de suiker romig
  3. voeg de eieren één voor één toe
  4. zeef het meel en voeg de melk en kruiden toe, mix totdat alles is opgenomen
  5. Schep er met een spatel de gehakte kruidenoten doorheen
  6. Schep alles in de vormpjes en bak ze 20-25 min gaar en goudbruin
  7. Voor de botercrème mix je de poedersuiker en boter
  8. Voeg het water toe en de aroma en klop het tot een stevige crème. 
  9. Schep het in een spuitzak en spuit er toefen op, maak ze zo groot als je zelf wilt.
  10. Als je nog geschaafde amandelen hebt kun je deze over de botercrème strooien. 
Grote toef
Kleine toef


dinsdag 6 november 2012

Oma's tulbandvormcake met limoensiroop

Vorige week liep ik in de Lidl en opeens had ik een tulbandvorm in mijn mandje liggen. Wat vervelend nou! Dus deze moest maar snel in gebruik genomen worden en de eerste gelegenheid om dit te doen was vorige week zondag. Ik wilde niet meteen TE moeilijk doen dus besloot ik om een gewone cakemix te maken. Om het toch een extra touch te geven had ik limoensiroop erbij gemaakt. De cakemix maken zorgde voor weinig problemen, dit was binnen 10 minuten gepiept. Het was wel een beetje een erg vaste substantie, maar ach, dat zou wel goedkomen dacht ik. Het in de vorm gegooid en hop de oven ermee in. Toen die nog 10 minuten moest was die ondertussen ontploft, maar ach. Wat ik eruit zag steken zou toch de bodem zijn, dus dat zou ik er desnoods af kunnen snijden. Eenmaal uit de oven zakte hij nog een beetje in en na 10 minuten was toch echt the moment of truth; hij moest uit de vorm. Dit ging tegen alle verwachtingen in super! Hij liet meteen los en kwam heel uit de vorm, missie geslaagd! De limoensiroop stond ondertussen een beetje af te koelen en nadat ik de cake verplaatst had naar een diep bord, schonk ik de siroop eroverheen. Zodat deze erin kon trekken en extra smaak kon geven. Samen met een vriendin hebben we er van gesmuld, al vond ik de smaak van de limoensiroop niet zo doordringend als ik had gehoopt. Misschien was de buitenkant iets te hard geworden om echt in de binnenkant te kunnen dringen. Volgende keer misschien voor een 'zachtere' cakemix gaan, al moet ik daar nog het recept voor zien te ontwikkelen, haha.

tadaa, regelrecht uit de vorm!
Cake

  • 175 g zachte boter
  • 175 g suiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 4 tl geraspte sinaasappel- of citroenschil
  • 150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 125 g bloem, gezeefd
  • 2 el melk
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulbandvorm (of cakevorm) in. Klop de boter met de suiker romig. Voeg één voor één de eieren toe en als laatste de geraspte citrusschil. Spatel er met een metalen lepel de beiden soorten bloem en melk erdoor. Roer tot het een glad beslag is.
  2. Schep het beslag in de vorm en struik de bovenkant glad. Bak 50 minuten, of totdat een prikker er droog uit komt. Laat 10 minuten in de vorm rusten en stort op een rooster om af te koelen.
Limoensiroop
  • 4 el limoensap
  • 4 el citroensap
  • 2 tl fijn geraspte limoenschil
  • 125 g suiker
  1. roer het limoensap, citroensap, de limoenrasp en de suiker in een steelpannetje door elkaar. Roer op middelhoog vuur zonder te laten koken tot de suiker is gesmolten. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 5 minuutjes zacht koken. Laat iets afkoelen en giet over de cake, laat afkoelen en eet smakelijk!




Recept pompoentaart

Hierbij alsnog het recept voor de pompoentaart.

Vulling

  • 500 gram pompoen (haal gewoon een kilo pompoen, je gooit veel schil, zaden en draden weg)
  • 2 eieren, licht geklutst
  • 140 g bruine basterdsuiker
  • 80 ml (slag)room
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 0.5 tl geraspte nootmuskaat
  • 0.5 tl gemberpoeder
Deeg
  • 150 g bloem
  • 100 g koude boter
  • 2 tl basterdsuiker
  • 80 ml ijswater (gewoon koud water uit de kraan voldoet ook)
  • 1 eigeel, licht geklopt voor het glazuur
  • 1 el melk, voor het glazuur.
  1. Vet een taartvorm van 23 cm in. Schil de pompoen en snijd voor de vulling het vruchtvlees in blokjes en stoom of kook ze 10 minuten, totdat ze zacht zijn. Giet de pompoen goed af en pureer het vruchtvlees, dit kan gewoon met een stampotstamper als je geen staafmixer hebt zoals ik. En laat het afkoelen.
  2. Zeef voor het deeg de bloem en wrijf de boter er doorheen totdat het op fijne broodkruim lijkt. Maak een kuiltje en voeg het water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Voeg meer water toe als het te droog blijft, wordt het te nat, voeg bloem toe.
  3. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm ermee. Snij het overtollige deeg weg en kneed dit weer tot een bal en rol het uit, snij er blaadjes uit als decoratie. Zet de vorm en de blaadjes ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  4. Verhit de oven voor op 180 graden. Vul de vorm met bakpapier en blindebakvulling en bak hem voor 10 minuten blind. Verwijder hierna het bakpapier en bak hem nog eens 10 minuten. Als je een grote oven hebt kun je nu ook de blaadjes op een ovenplaat schikken en invetten met wat eigeel en voor 10-15 minuten bakken.
  5. Vermeng voor de vulling de eieren en de basterdsuiker. Voeg de afgekoelde puree toe, evenals de room, kaneel, nootmuskaat en gember, en roer alles goed door. Stort de vulling op de taartbodem, strijk de bovenkant glad en bak voor ongeveer 40 minuten. Totdat de vulling is opgesteven, Laat de taart afkoelen en versier de bovenkant dan met de blaadjes. De taart kan geserveerd worden met ijs of met wat slagroom.

vrijdag 2 november 2012

heerlijke warme appelperzikcrumble

Na drie dagen zonder werkende CV ketel verlang je gewoon naar warm, vullend eten. Ik had een cottage pie als hoofdgerecht gemaakt, deze smaakte echt goed! We hadden misschien alleen wel een beetje teveel gegeten, volgens het recept was het voor 6 personen en we hebben het met z'n drietjes opgegeten. Na het hoofdgerecht zaten we dan ook al best vol, gelukkig is er altijd een gaatje voor een toetje. Het toetje was een crumble, een appel-perzik crumble wel te verstaan. Ik had 2 jonagold appels gebruikt (deze waren toevallig in de Bonus, normaal gebruik ik altijd voor alles Elstar maar als er een andere appel in de aanbieding is neem ik die net zo graag mee) en een blik perziken. Deze in stukjes gesneden en in een ovenschaal gehusseld. Voor de extra warme smaak sensatie had ik wat custard gemaakt, dit keer uit een pakje met custardpoeder. Ik heb dit pakje toevallig nog staan van een tijd geleden toen ik nog niet wist hoe je custard moest maken. En ach, hij moet toch op, weggooien is zonde. Vlug een kruimellaag gemaakt, geen idee van de verhoudingen. Ik had gewoon wat bloem en wat boter en suiker en dat vermengd totdat ik fijne kruimels kreeg. De custard over het fruitmengsel en de kruimels als toplaag en ongeveer 40 min in de oven op 200 graden zodat de kruimellaag lekker knapperig werd. Op het eind nog wat slagroom stijf geklopt en smullen maar! Ikzelf vond de smaken echt heel goed combineren en vond het een heerlijk nagerecht. Heel simpel om te maken, kost ook bijna niks en verrukkelijk! Zeker een aanrader in deze 'barre' tijden. (Als het goed is, is de CV ketel nu eindelijk echt gemaakt, na 5 bezoekjes van verschillende monteurs, fingers crossed.)

donderdag 1 november 2012

Halloween

Eindelijk heb ik een Halloween feestje gegeven! Ik wilde dit al zolang maar het kwam er nooit van, als ik er dan weer aan dacht was 31 oktober alweer voorbij. Dit jaar was ik er op tijd bij en heb ik van te voren plannen gemaakt voor het menu. Ik wilde compleet in thema en had de grootste ideeën. Helaas waren ze niet allemaal even realistisch, zo had ik graag mijn gazpacho in bloedzakken geserveerd met een rietje. Maar de muis in de spaghetti bolognese is toch mooi wel gelukt.


En dan komen we bij het bakgedeelte! Als toetje had ik een pompoentaart op het menu staan, geheel overtuigd was ik nog niet. Pompoen in taart, zou dat wel lekker zijn en zouden anderen het wel lusten? De pompoen slachten was zoals vanouds weer een hele opgave, zeker als je alleen Ikea messen tot je beschikking hebt. Maar ik ben er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Ik kon ook meteen mijn nieuwe bakvorm uittesten, die met losse bodem die ik in Utrecht bij de Dille&Kamille gekocht had. Een hele leuke winkel trouwens met best veel bakspullen! Het deeg maken ging ook best soepel, ik wordt er steeds beter in! Alleen toen ik uit het overige deeg blaadjes moest snijden werden mijn artistieke tekortkomingen zichtbaar. Ik ben nooit echt goed geweest in tekenen en knutselen, dus ik heb maar een afbeelding van een blad geprint, deze uitgeknipt en als sjabloon gebruikt. Dit werkte uiteindelijk ook prima en het eindplaatje was best mooi al zeg ik het zelf. De taart smaakte tegen allen verwachtingen in ook heel goed! Dat was een enorme meevaller!




Uiteraard had ik ook nog wat andere hapjes gemaakt, zo had ik gevulde eieren die op ogen leken en grafbrownies en spinnencupcakes. Dit alles werd begeleid met een bekertje groene ranje en zwarte modder (cola) Al met al was het een geslaagd feestje en heb ik genoten van al het bakken. Dit weekend steek ik weer de handen uit de mouwen want er komen weer vriendinnen langs en dan moet er wel iets lekkers zijn natuurlijk! Zij lezen tenslotte ook mijn blog en als ze dan bij mij komen verwachten ze ook iets. Maar dat komt helemaal goed! Het recept voor de pompoentaart houden jullie nog van mij te goed, maar ik lig eindelijk warm in bed (de CV-ketel is stuk en het is hier dus net 10 graden) en heb weinig zin om me bed uit te moeten om het recept voor de taart te pakken.