Pagina's

zaterdag 29 juni 2013

Damn the food waste

Vandaag ben ik speciaal naar Amsterdam afgereisd om deel te nemen aan ´Damn the food waste´. Misschien heb je er al iets van voorbij zien komen op tv, of facebook. Op het museumplein werd een lunch georganiseerd voor 5000 mensen, van voedsel dat normaal gesproken weggegooid zou worden. Puur omdat het niet de juiste vorm, gewicht of uiterlijk heeft wat een supermarkt verlangt, en wat wij weer indirect verlangen. Het is gewoon schokkend dat je van dat voedsel, en dit was alleen afkomstig van Amsterdam en omgeving, ruim 6.000 mensen kan voeden! De soep was heerlijk, ik heb nog bij een ander standje paprika-tomatensoep op, ik heb mijn nectarine geruild voor een banaan (er was een voedsel-ruilkast, je ruilde je eigen etenswaar voor iets dat iemand anders erin gelegd had door te ruilen, super leuk idee!) en ik heb echt hemelse brookjes gegeten. Koekjes gemaakt van oudbakken brood, ik heb het recept weten te bemachtigen en ik wil hem jullie niet onthouden. Ze zijn echt hemels!

Brookjes

  • 140 g rietsuiker
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 225 g roomboter
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 g oudbakken broodkruim
  • 1 tl kaneel
  • 250 g havermout
  • 150 g rozijnen
  1. Meng boter en suiker met de mixer luchtig. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en daarna het vanille extract. Hierna geleidelijk de broodkruim met de kaneel.
  2. Schep de havermout erdoor en tenslotte de rozijntjes. 
  3. Maak vormpjes met 2 kleine eetlepels.
  4. Bak de koekjes 14 minuten op 180 graden in het midden van de oven.

Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk erop te letten dat er niet teveel onnodig voedsel in mijn prullenbak beland. Zo heb ik afgelopen week twee kliekjestoetjes gemaakt. Zie hier mijn banaan, advocaat, slagroom en chocolade dessert.


En de nectarines die ik in de aanbieding bij de Lidl gekocht had waren er toch iets teveel voor mij alleen, er was er al één aan het beschimmelen, dus ze moesten op! In de eerste editie van het tijdschrift 'Sweet Bakery' stond een recept voor nectarine frangipane. Dat klonk goed! Ik was even ongerust over het feit of de AH wel bladerdeeg op rol zou verkopen en ook het amandelmeel werd lastig. Al bedacht ik me toen dat ik nog een zakje met blanke amandelen in huis had van mijn foodie penpal deze maand (over foodie penpal juni morgen een blog) en ik eindelijk een vijzel had. Wel iets arbeidsintensiever, zeker omdat de vijzel niet enorm groot is en ik het dus in vijf keer moest malen. Het werd ook niet zo fijn als amandelmeel, maar het kon ermee door. Bladerdeeg op rol uitgerold, van die vierkante lap moest ik een rondje zien te maken volgens de omschrijving, dat ging mij niet echt lukken dus het werd gewoon rechthoekig. Dit kort voorgebakken, frangipane mengsel erop uitgesmeerd, nectarines erop en nogmaals in de oven. Het zag er aardig spectaculair uit, maar ik was na het proeven ervan niet echt kapot van. Het is voor mij in deze samenstelling niet een blijvertje. Maar de nectarines waren opgekomen en daar ging het om! 

woensdag 26 juni 2013

pizza, pizza, hooooo pizza!

Het pizzalied van André van Duin, wie kent hem niet? Ik heb hem zonet nog een keer geluisterd, jeugdherinnering. Geen idee precies wat voor herinnering, volgens mij lustte ik geeneens pizza vroeger. Toch heeft het liedje impact gehad, want iedere keer als ik nu pizza eet zing ik eerst de eerste twee zinnetjes van het refrein van het pizza lied. Maandagavond heeft het liedje uren door mijn hoofd gezweefd, toen ging ik namelijk pizza maken. Ik had al een tijdje geleden een speciale pizza bakplaat gekocht bij de Action, het roostertje in mijn oven is niet geschikt voor pizzadeeg, dat zakt er tussendoor. Er moest dus wel een keer een speciale plaat komen, zodat ook mijn eigen gemaakte pizza zonder problemen de oven in kon.

de vorm, de gaatjes zouden ervoor moeten zorgen dat de bodem crispy wordt.

Aan het eind van de middag waagde ik me aan het deeg, ik heb nog niet het ideale deegrecept gevonden, dus ik gebruikte dit keer de derde hit van Google bij de zoekopdracht 'pizza bodem', hij bleef alleen heel plakkerig dus ik voegde beetje bij beetje wat bloem toe. Voor het rijsproces zag de bal er zo uit:



En na een uurtje was die al gegroeid tot deze bol, niet slecht.

Voordat die de oven inging
Het vormen van een ronde bodem ging nog niet zo makkelijk, het bleef kleven aan mijn deegroller, die ik daarna insmeerde met wat olijfolie. Ik trachtte het nog te doen zoals de echte pizzabakkers het doen, zo mooi met 1 vinger, maar helaas, ik blijk geen natuurtalent te zijn. Uiteindelijk kreeg ik deeg dat de hele vorm besloeg. Voor beleg had ik het heel simpel gehouden, restjes uit de koelkast en voorraadkast, zo heb ik een uitje gebakken, 2 champignons kort gesauteerd, cherrytomaatjes, zelfgemaakte tomatensaus met knoflook, salami en uiteraard kaas. Twintig minuutjes in de oven en ik kon smikkelen! De bodem was niet helemaal goed gegaan, de randen wel, maar het midden was te dun uitgerold en was enigszins nat gebleven. Dat deed gelukkig niks af aan de smaak van de vulling. Maar de zoektocht naar het ultieme pizzadeegrecept gaat voort!


het eindresultaat



zondag 23 juni 2013

Bananenspekkoekbrood en citroen-sesampancakes

Deze week ben ik niet heel actief aan het bakken geweest, dit had voornamelijk te maken met het weer. Het was zo verschrikkelijk warm het eerste deel van de week, dat ik niet zoveel zin had om met een warme oven in de weer te gaan. Toch werd ik een beetje verplicht om te bakken door de bruine bananen die me hulpeloos lagen aan te kijken. Ik probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen (daarom ga ik ook deze zaterdag naar 'Damn the food waste' in Amsterdam: http://damnfoodwaste.com/, als je niks te doen hebt deze zaterdag, kom langs! ) en daarom moesten deze bananen toch echt verwerkt worden. Meteen stond het water me in de mond toen ik dacht aan bananenbrood, dat is gewoon zó lekker! Ik ging dinsdag meteen aan de slag, terwijl ik bezig was viel mijn oog op het potje met spekkoekkruiden, mmm, nog zo'n hemels ingrediënt, waarom deze niet in het brood stoppen? Zo gezegd zo gedaan, 1 eetlepel kruiden erin en hop de oven in. Na tien minuten begon het meteen overheelijk te ruiken in het huis, ik kon niet wachten tot die klaar en enigszins afgekoeld was. Na vijf minuten 'afkoelen' kon ik de verleiding niet langer weerstaan en sneed ik er een plakje af, genieten! Een hele cake was alleen wel erg veel om in me eentje op te eten en weggooien was uit den boze natuurlijk. Ik had deze cake tenslotte gemaakt om mijn bananen niet weg te gooien. Zo ging er een stukje naar de eigenaren van mijn bijrijdpaard en mijn ouders.

Bananenbrood met spekkoekkruiden

  • 270 g lichtbruine basterdsuiker (of lichte rietsuiker voor een nog smeuïger resultaat)
  • 2 eieren
  • 200 g gepelde rijpe bananen, fijgeprakt (ongeveer 2 stuks)
  • 280 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1tl gemberpoeder
  • 140 g gesmolten boter
  • 1 el spekkoekkruiden
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe de suiker en eieren in een kom en klop deze met een mixer smeuïg. Klop de bananenpuree erdoor.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder door het bananenmengsel en meng totdat alles gelijkmatig opgenomen is. Voeg de gesmolten boter toe en blijf goed roeren tot alles goed gemengd is. Wees niet bang voor de hoeveelheid vocht, het wordt vanzelf allemaal opgenomen.
  4. Giet het beslag in een cakevorm en strijk te bovenkant glad. Bak het bananenbrood ongeveer een uur totdat er een spies droog uit komt. Laat het kort in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een rooster.

Woensdag was het weer tijd voor 'Heel Holland Bakt', helaas moest ik werken die avond maar meteen na werk heb ik het terug gekeken. Heerlijk ontspannen in bed en tegelijkertijd helemaal hyper worden om ook brood te gaan bakken. Dat is een onderdeel van 'bakken' dat ik nog niet veel gedaan heb, maar de keren dat ik het gedaan heb was ik super enthousiast. Er is echt niks heerlijkers dan brood bakken, je stopt er zoveel tijd, energie en liefde in dat het altijd, ongeacht hoe die uit de oven komt (alleen niet zwartgeblakerd dan) altijd smaakt. Nu ik ook in bezit ben van een basis boekje brood bakken wil ik dit binnenkort toch weer een keer gaan proberen. De verhalen volgen!

Vanavond heb ik me weer eens gewaagd aan pannenkoeken bakken, alleen dit keer op een wat andere manier dan dat ik gewend ben. Ik kwam al een tijdje geleden dit recept tegen op een blog die ik met veel plezier volg: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2013/05/citroen-maanzaad-pancakes.html Ik had nog melk liggen dat op moest, eieren, bloem, suiker en boter zijn standaard in huis. Toevallig had ik nog een netje citroenen liggen, alleen de maanzaad mistte nog. Voordat ik moest werken ging ik opzoek in mijn eigen AH naar het maanzaad, maar tot mijn grote verbazing (en ongenoegen) bleken wij dit niet eens te verkopen! Tsss. Omdat ik toch iets nieuws wilde proberen ben ik gegaan voor sesamzaad. Om 19.30 was het dan zover, de citroen-sesamzaadpancakes. Het beslag was snel en makkelijk gemaakt, ik had het gehalveerd omdat 12 tot 14 pannenkoeken wel erg veel zijn voor één persoon. In plaats van het bloem, bakpoeder en baking soda gebruikte ik 135g zelfrijzend bakmeel en 1 tl bakpoeder en dit werkte prima. Ik heb, door het recept te halveren, er 4 pancakes uitgehaald, iets minder dan dat het recept aangaf. Maar eigenlijk perfect voor 1 persoon, ze zijn allemaal opgegaan vanavond en ze smaakten heerlijk! Die smaak van de citroen, lekker fris, en het sesamzaad geeft het een extra bite en een nootachtige smaak. Ik ben nu ook héél benieuwd naar de citroen-maanzaad pancakes, die ga ik zeker nog een keer maken! Dus als je een keer iets anders wilt dan die standaard Hollandse pannenkoeken kan ik deze zeker aanraden!

Citroen-sesampancakes
voor 4 pancakes

  • 135 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 30 g suiker
  • 20 g sesamzaad
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 225 ml melk
  • 1 ei, losgeklopt
  1. Zeef het meel met het bakpoeder en zout en meng in een kom,
  2. Meng in een andere kom de suiker, het zaad, de rasp, melk en ei. Voeg dit al roerende toe aan de droge ingrediënten. Zorg dat er geen klontjes inzitten, het beslag blijft vrij dik.
  3. Smelt wat boter in een koekenpan en schep een volle soeplepel in de pan. Laat het op een 'hoopje' in plaats van het gebruikelijke door de pan laten glijden. Zet het vuur niet te hoog, anders wordt die bruin maar niet gaar, zodra en er gaatjes/bubbeltjes ontstaan in de bovenkant kan je hem omdraaien en nog even bakken.
  4. Ze smaken zonder iets erop echt al lekker! Ik heb er twee naturel opgegeten, één met poedersuiker en één met stroop, maar naturel komen ze het beste tot hun recht.

donderdag 13 juni 2013

Heel Holland Bakt: avondeten

Sinds twee weken is er nieuw bakprogramma op de Nederlandse televisie. Het is de Nederlandse versie van de Britse tv serie 'The Great British Bake Off', één van mijn favoriete bakprogramma's. De Nederlandse versie is van de makers van Boer zoekt Vrouw, dus het is lekker kneuterig. Ze hebben hetzelfde intromuziekje en ook het landgoed en de witte tent zijn overgenomen van de BBC. De presentatie is in handen van Martine Bijl, die van de Hak reclames en 'Het zonnetje in huis' (mijn favoriete tv serie toen ik klein was, dan mocht ik opblijven! Yes!) en ze doet het best leuk. Het hele programma is leuk, er kan toch niks tippen aan de Engelse versie, al is het maar door de taal. 'Drie, twee, één, bak!' klinkt toch iets minder dan de Engelse 'Three, two, one, bake!' Maar dat zal wel mijn eigen rare eigenschap zijn. Vorige week stond in het teken van madeleines, cakes en koningstaarten, gisteren was het de beurt aan de klassiekers. Uiteraard de appeltaart, de aardbeiensoezen (hoe je dan in hemelsnaam erbij komt om krakelingen of eclairs te maken is mij een raadsel) en de meregue showstopper. (Weer zo'n woord die in het Engels beter klinkt dan 'het spektakelstuk'.) Ik heb al een favoriet en dat is Rutger, die maakt echt super mooie dingen waarvan het water je in de mond stroomt. Zijn tulband staat nog steeds op mijn bak-lijstje. Iedere woensdagavond om 20.30 bij Max (ja de bejaardenzender en nee bakken is niet voor bejaarden) op Nederland 1!



Zelf heb ik deze week ook tweemaal gebakken, geen zoet gebak dit keer, er was geen jaarclub, maar hartig gebak voor het avondeten! Ik had nog een pakje bladerdeeg in de vriezer liggen en ik ben momenteel een beetje mijn restjes aan het opeten en weer ruimte in mijn vriezer aan het creeëren dus die bladerdeeg moest op. Twee dagen geleden heb ik een rode-uientaartje gebakken. De rode uien moesten namelijk ook op en ik hou gewoon van zacht gebakken rode ui, dat snack ik zo naar binnen. Voor wat extra smaak heb ik er wat rode wijnazijn en twee theelepels suiker toegevoegd en ze smaakten heerlijk! (Ik had zo'n 4 rode uien gebruikt van gemiddeld formaat) Ook heb ik er wat verkruimelde feta doorheen geroerd, feta en rode ui is ook al zo'n goeie combi. Deze in een vergiet gegooid zodat de vulling niet te vochtig zou zijn, bladerdeeg uitgerold en in mijn mini-springvorm gedaan, deze kort voorgebakken; 12 minuten op 175 graden en toen de vulling erin en nog ongeveer 20 minuten erin gehad. Mijn zelfgemaakte aspergesoep was ondertussen ook klaar en zo heb ik lekker zitten smullen die avond. En ja, het hele taartje is opgekomen, het was maar goed dat ik alleen was die avond met al die uien, haha.



Maar het was een mini taartje dus ik had nog 5 plakken bladerdeeg over, what to do. De feta was nog niet helemaal op, spinazie was in de aanbieding en hoppa een nieuw gerecht! Ik had al een tijdje het recept van de spinazie-geitenkaastaart van de Allerhande in mijn receptenmapje zitten en dit was HET moment om het uit te testen. Wel dus met enige aanpassingen, in plaats van geitenkaas heb ik feta gebruikt en bij de uien heb ik nog een teentje knoflook meegebakken. Dit alles weer in een vergiet, veel drukken en persen om het vocht uit de spinazie te krijgen. En toen zag ik dat er eiwit doorheen geklopt moest worden, fijn, al dat werk voor niks want de vulling zou alsnog vochtig zijn. Dan maar hopen dat ik geen 'soggy bottem' zou krijgen. En wonderbaarlijk genoeg was dat dit keer niet het geval (Bij het uientaartje was het midden van de bodem een beetje doorweekt, want daar lagen toch de meeste uien op) ik denk dat het te maken heeft dat die er zo'n 40 minuten ingezeten heeft en dat die tijd genoeg heeft gehad om goed gaar te worden. Vooraf aten mijn vriendin en ik weer de aspergesoep (ik had een pan van 2 liter gemaakt, misschien iets teveel van het goede.)  en als hoofdgerecht de spinazie-feta taart met een tomaten-komkommer-mozzarella salade. Het was heerlijk.





















Dit weekend geen baksels, morgen vertrek ik naar het zuiden van Nederland voor een weekendje Pinkpop. Ik heb er onwijs veel zin in. =D

zondag 9 juni 2013

appels, aardbeien, advocaat en chocola; een weekje bakken

Soms zeggen foto's meer dan woorden.
Ik had al een tijdje nog wat appels liggen die echt op moesten, dus ik ging opzoek naar een appel baksel en toen kwam ik een recept voor een appelvlaai tegen, perfect! Volgende keer ga ik alleen een ander deeg gebruiken, nu had ik een kruimeldeeg gebruikt (boter, bloem en water) maar deze is nogal 'saai' van smaak en hard. Wat trouwens ook wel zo zijn voordelen had want je kon het zo vanuit je 'knuistje' eten. Maar ik ga denk voor een iets zoeter, kruimeliger deeg volgende keer.

Nogmaals de advocaattulband, die fles advocaat ligt anders ook alleen maar in me koelkast. Deze heb ik speciaal gemaakt voor de eigenaren van mijn bijrijdpaard, omdat zij mij geholpen hebben met me tent opzetten, mij een super handige tas in bruikleen gegeven hebben voor Pinkpop en gewoon omdat ik blij ben dat ik Mandy mag rijden en verzorgen. De kinderen kwamen ook mee en voor hun heb ik cupcakes gemaakt. Het zoontje hield enorm van chocola en de dochter van aardbei, dus daar heb ik me mee uitgeleefd. Iedereen heeft heerlijk gesmikkeld en ging met een tevreden gevoel naar huis.