Pagina's

zondag 23 februari 2014

BC #4 Appel-abrikozentaart

Gisteren had ik een afstudeerfeestje van een clubgenootje en voordat we naar dat feestje zouden gaan ging onze club nog samen eten en het plakboek afmaken. De uitgesproken gelegenheid natuurlijk om weer eens een taart te maken. Mijn Nederlands Bakboek er weer bij gepakt en opzoek naar een taart, wat nog best lastig bleek te zijn. Zoveel 'Hollandse' taarten hebben wij schijnbaar niet, de grote klassieker is natuurlijk de appeltaart. Deze heb ik alleen al zo vaak gebakken dat ik besloot er een kleine twist aan te geven door in plaats van rozijnen gedroogde abrikozen te gebruiken. Dit bleek geen slecht idee te zijn, het zoete van de abrikoos complimenteerde het iet wat zurige van de appel. Het deeg was alleen een klein probleempje, de consistentie was prima, maar het uitrollen was een ramp. Ik had het op een buigbare snijplank van de Ikea uitgerold maar toen ik het in de vorm wilde leggen liet het niet los van de plank. Met een paletmes eronder werkte ook niet want ik stak zo door het deeg in. Het eraf gepulkt en even staan balen, toen pakte ik wat doorzichtig folie maar ook dit resulteerde in een ramp. Ik stond echt flink te balen, vooral omdat ik onder tijdsdruk stond. De taart moest zo snel mogelijk af zijn zodat we eerder aan het plakboek konden werken. Mijn huisgenootje kwam met het idee het deeg gewoon in de vorm te proppen en dan met de hand erin te vormen. Dat bleek een beter idee te zijn dan het proberen uit te rollen op mijn aanrecht. Toen het deeg er netjes in zat heb ik de vulling erin gegoten, van de rest van het deeg rolletje gedraaid en op de taart gelegd, ingekwast met het resterende ei en voor 50 minuten in de oven. De geur was overweldigend als je de keuken in kwam en de smaak liet niet te wensen over. Een top taart!



Appel-abrikozentaart
Het deeg

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ei, goed losgeklopt met 1 el water
Vulling
  • 4 jonagold appelen in stukjes
  • sap van een halve citroen
  • 50 g suiker
  • 250 g gedroogde abrikozen in stukjes
  • kaneel naar smaak
  • 2 el maïzena
  1. Meng voor het deeg het meel en zout in een kom en wrijf met je vingertoppen de koude boter door het meel tot het geheel op broodkruimels lijkt. Meng de suiker erdoor. Houdt 1 eetlepel van het eimengsel apart en kneed de rest door het deeg. Maak er een bal van en sla hem plat, wikkel in folie en leg in de koelkast totdat de vulling klaar is.
  2. Voor de vulling schil en snij je de appels in kleine blokjes. Ook de abrikozen kan je in reepjes snijden. Meng met de overige ingrediënten. (De maïzena is ervoor om te zorgen dat de bodem niet te nat wordt tijdens het bakken.)
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Hou een klein stukje van het deeg apart en rol de rest van het deeg uit tot het de hele vorm bedekt. Dit kan je voor het beste resultaat met een deegroller doen, maar als je problemen hebt zoals mij kan je het ook met je hand in de vorm drukken. Prik er met een vork gaatjes in en doe de vulling erin. Rol van het overige deeg rolletjes en versier de taart ermee. Met het overige ei bestrijk je deze rolletjes en bak je de taart in 50 tot 60 minuten goudbruin gaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten