maandag 10 maart 2014

#BC 6: Amandelcupcakes en nog wat andere Italiaanse dingen


Woensdag; cupcakedag! Ik had niet zo heel veel tijd en niet zoveel ingrediënten thuis dus ik besloot voor een simpele cupcake te gaan; de amandelcupcake. Bijna hetzelfde als de basis vanille-cupcake alleen voegde ik nu wat amandelmeel en amandelessence toe. De structuur van het beslag was wel heel anders dan normaal, hij was veel steviger. Misschien kwam dit ook wel omdat het recept voorschreef dat je alle ingrediënten in een kom moest doen en ze dan 2 tot 3 minuten moet mixen. Normaal gesproken mix je eerst de boter met de suiker, dan voeg je eieren toe en dan het meel. Nu moest alles hoppa in één keer de kom in, opzich werkte het wel maar ik denk dat als ik het gedaan had zoals ik het normaal doe, ik meer een cupcake als eindresultaat gehad had. Nu was het toch meer een stevig cakeje, bijna een rondo. Dit deed niks af aan de smaak, de smaak was heerlijk! Maar om het een cupcake te noemen, nee dat denk ik niet.

Amandel "cupcakes"
voor 9 stuks
  • 115 gram zachte roomboter
  • 115 gram suiker
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1/2 tl amandel-essence
  • 1.5 el amandelmeel
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe alle ingrediënten in een kom en klop met een handmixer 2-3 minuten tot een bleke, luchtige massa.
  3. Schep het beslag in de vormpjes en bak de cakejes in 22 minuten gaar. Test dit door een spies in het midden te steken, deze moet er droog uitkomen.
  4. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.En dan de 'andere Italiaanse dingen'. Komende woensdag ben ik jarig en om dit te vieren heb ik besloten een groot diner te geven zaterdag 22 maart. Het thema is Italiaans omdat ik gek ben op deze keuken. Pure, simpele ingrediënten die echt topgerechten maken. Maar hier moet voor geoefend worden natuurlijk, ik had eerst het plan ravioli te maken gevuld met een paddenstoelen mix. Maar na dat proefrondje heb ik besloten toch voor iets anders te gaan. Ravioli maken voor 13 personen, met de hand, op een dag dat je ook risotto en gnocci moet maken is misschien iets teveel van het goede. Zo makkelijk is het nog niet om pasta te maken namelijk, de ravioli zelf leek perfect. Maar bij het kneden liep ik al tegen het probleem dat het deeg heel erg stug bleef, water toevoegen hielp een beetje maar internet vertelde mij dat je schaars moest zijn met water toevoegen. De smaken waren allemaal prima op orde, de paddenstoelenmix met een salie boter. Maar de pasta zelf was te taai, niet de juiste consistentie. Ik ga dit zeker vaker oefenen, maar het gaat niet geserveerd worden op mijn diner.


Wat wel geserveerd gaat worden is de mango pannacotta.  Ik vond het recept op http://carolinebrouwer.blogspot.nl  De ingrediënten gehalveerd zodat ik en mijn vriendin het als toetje konden eten, maar al snel bleken deze verhoudingen niet de juiste te zijn. De panna cotta moest véél meer zijn, de mango laagjes waren wel prima maar de panna cotta moet voor het diner toch meer zijn. Ook moet de mangomoussee veel fijner, nu zaten er nog stukjes in. Maar dat komt omdat ik het met een blender moest mixen omdat ik (nog) geen staafmixer heb. (De staafmixer vraag ik voor mijn verjaardag, plus een nieuwe handmixer) Ook nu was het dus weer goed om recepten van te voren uit te testen, maar deze keer is het wel een blijvertje. 

1 opmerking: