dinsdag 13 mei 2014

"A cake to bake, cheesecake!"

Als eerste mijn excuses voor het niks posten de afgelopen maand. De maand april was belachelijk druk voor mij, ik verhuisde naar een nieuwe kamer en startte een nieuwe blog. Door dit alles heb ik ook weinig gebakken en heb ik mijn energie voornamelijk in mijn nieuwe blog gestoken. Mijn nieuwe blog is: www.levenomteeten.blogspot.nl waarin ik alles wat ook maar met voedsel te maken heeft en mij interesseert op schrijf. Hieronder vallen ook al mijn bakavonturen. Ik zal voor nu deze blog nog online houden, omdat ik weet dat sommigen puur in het bakken geïnteresseerd zijn. Maar het kan zijn dat ik in de toekomst deze blog stopzet omdat het dubbel werk wordt. Voor nu, geniet weer van een nieuwe blog met nieuwe recepten.

I've got a cake to bake, and got no clue at allI've got a cake to bake, and haven't done that beforeDon't be proud, mate, please, don't botherGo, come on and ask your motherHow to bake, how to bake, bake that cake


Het Eurovisie Songfestival had dit jaar maar liefst twee liedjes over bakken en beiden waren van toepassing op mijn eigen weekend. Niet dit bovenstaande liedje, want ik weet heus wel hoe ik een taart moet bakken. Dit weekend heb ik gebakken; taarten, koekjes, brownies, cheesecakes. Het feestje hield niet op! Waarom al die baksels vragen jullie je misschien af. Nou, eerst had ik jaarclubavond, de dag erna was er een huisfeestje, de dag daarna kwam een vriendin op bezoek, ik ruilde een vloerbeschermer voor een taart en zondag was het dan ook nog eens moederdag. Ik heb mijn nieuwe oven in ieder geval goed kunnen uittesten en ik ben trots op mijn oven. Hij werkt stukken beter dan mijn oude oven, eindelijk krijg ik de goudbruine baksels. Enige wat er nog mist is een extra bakplaat en een timer, maar beiden zullen snel aangeschaft gaan worden. Maar nu over naar de baksels, in chronologische volgorde.

Donderdag
Jaarclubavond, twee clubgenootjes kwamen langs om mijn nieuwe kamer te bekijken. Voor het avondeten maakte ik een simpele pasta carbonara waarvan je het recept hier kan vinden. Als dessert besloot ik voor een simpele sinaasappelcheesecake te gaan. Cheesecake is zo simpel en ideaal als je alleen s'ochtends tijd hebt om iets te maken. Dit onderstaande recept heb ik nu al zo vaak gebruikt dat ik het toch zeker tot één van mijn basisrecepten reken.

Sinaasappelkwarktaart
Voor een kleine vorm van 15 cm
  • 10 bastogne koeken
  • 35 gram gesmolten boter
  • 250g kwark
  • 1 perssinaasappel, schil en sap (eventueel wat extra sinaasappel essence)
  • suiker naar gevoel en smaak, ongeveer 3/4 el
  • 2blaadjes gelatine
  • 60 ml opgeklopte slagroom
  • Optioneel: oranje kleurstof
  1. Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
  2. Rasp de sinaasappel en pers hem uit, meng dit met de kwark. Voeg suiker naar behoefte toe.
  3. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Schep er nog de opgeklopte slagroom doorheen en als je de kleurstof gebruikt meng dit er goed doorheen en schep het beslag op de bodem. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.


Vrijdag
Brownie time! Again! Deze avond ging ik mee met mijn vriendin naar een huisfeestje van één van haar klasgenoten. Om meteen een goede indruk achter te laten besloot ik brownies te bakken want iedereen houdt van brownies en hieruit volgt dan weer dat iedereen van mij houdt. Zeker toen een aantal mensen dachten dat ik 'Dutch brownies' gemaakt had (a.k.a wiet brownies) was ik iedereens beste vriend. Helaas moet ik die mensen nu teleurstellen, ik had gewone normale brownies gemaakt.

Zaterdag
Dat je taarten niet alleen kan gebruiken om vrienden te maken maar ook als ruilobject heb ik zaterdag ervaren. Ik was opzoek naar een vloerbeschermer voor mijn bureaustoel, maar ik vond ze bij Ikea toch nog aardig prijzig. Dus ik had een oproepje op Facebook geplaatst of iemand er toevallig nog eentje over had. Hierop reageerde één van mijn teamleiders van de Albert Heijn, toen ik hem vroeg wat hij ervoor wilde hebben antwoordde hij: een taart. Na een vlugge inventarisatie van zijn voorkeuren maakte ik zaterdagochtend een perzik frangipane. Het recept had ik van één van mijn collega bloggers geleend en bleek een schot in de roos te zijn. Ik had al eens eerder een frangipane gemaakt maar dan met peren. Het grote verschil met mijn oude recept was dat de bodem in dit recept in de vriezer moest en daarna direct in de oven. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar ik waagde de gok. Ik was weer een beetje in paniek toen de hele bodem verschrompelde, maar ik wist uit ervaring dat de vulling stevig genoeg was om tot een goed eind resultaat te komen. S'avonds op mijn werk hebben we de ruil gedaan, ik gaf mijn teamleider de taartdoos (met taart erin uiteraard) en ik ging met een groot plastic vierkant naar huis. Deal done!

Perzik frangipane

Ingrediënten voor de bodem:
  • 150 g patentbloem
  • 35 g poedersuiker
  • snuf zout
  • 125 g koude roomboter, in blokjes
Ingrediënten voor de vulling:
  • perziken uit blik
  • 200 g amandelspijs, verkruimeld
  • 115 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 45 g suiker
  • 1/8 tl amandel-extract
  • snuf zout
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 30 g patentbloem
  1. Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. En verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.
  2. Doe de bloem, poedersuiker en zout in een kom en voeg de koude boter toe. Wrijf de boter met je vingers door de bloem en kneed snel tot een deeg. (je Kunt dit ook in de keukenmachine doen en op de pulseknop drukken). Druk je deeg gelijkmatig uit in de ingevette vorm, maak de rand hoog, want die zakt wat in tijdens het bakken. Zet de vorm met het deeg minstens 15 minuten in de vriezer.
  3. Zet de vorm zo uit de vriezer in de oven en bak de bodem ca. 20 minuten in de oven, tot de bodem gaat kleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
  4. Doe de amandelspijs, boter,suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix met de handmixer ca. 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed tussendoor. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem toe en meng het erdoor.
  5. Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.
  6. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Mooi goudbruin

Deze dag kwam ook mijn beste vriendin uit Utrecht langs om mijn kamer te bewonderen. Ik was van plan om koekjes te bakken voor haar maar toen ze mijn house warming cadeau gaf bleek ze zelf al koekjes gemaakt te hebben. Kokosmakronen (naar mijn recept) in een super gave 'cookie jar'. Deze cookie jar moet nu natuurlijk altijd gevuld zijn dus ik ga maar eens al mijn koekjesrecepten doorwerken.

De koekjes waren snel op zoals je kan zien
Kokosmakronen
  • 1 ei
  • 25 gram boter
  • 125 gram witte basterd suiker
  • 50 gram zelfrijzendbakmeel
  • 150 gram geraspte kokos.
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Doe in kom het ei, de boter en de suiker en roer dit schuimig.
  3. Roer er de kokos en bakmeel door.
  4. Schep met een eetlepel hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.

Zondag
Moederdag! Bijna vergeten, mijn moeder bleek het helemaal vergeten te zijn, de lieverd. Toch had ik er nog op tijd aan gedacht en had ik één van haar lievelingstaarten gemaakt. Een kwarktaartje, dit keer met limoen. Met iets minder suiker dan normaal want mijn moeder houdt wel van die wat zure, frisse smaak. Hiervoor heb ik ook weer mijn basisrecept voor kwarktaart gebruikt.

Limoen cheesecake
voor een kleine vorm van 15 cm
  • 10 bastogne koeken
  • 35 gram gesmolten boter
  • 250g kwark
  • 2 limoenen, geraspte schil en het sap
  • suiker naar gevoel en smaak, ongeveer 3/4 el
  • 2blaadjes gelatine
  • 60 ml opgeklopte slagroom

  1. Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
  2. Rasp de limoen en pers hem uit, meng dit met de kwark. Voeg suiker naar behoefte toe.
  3. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Schep er nog de opgeklopte slagroom doorheen en schep het beslag op de bodem. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen