Pagina's

zondag 23 februari 2014

BC #4 Appel-abrikozentaart

Gisteren had ik een afstudeerfeestje van een clubgenootje en voordat we naar dat feestje zouden gaan ging onze club nog samen eten en het plakboek afmaken. De uitgesproken gelegenheid natuurlijk om weer eens een taart te maken. Mijn Nederlands Bakboek er weer bij gepakt en opzoek naar een taart, wat nog best lastig bleek te zijn. Zoveel 'Hollandse' taarten hebben wij schijnbaar niet, de grote klassieker is natuurlijk de appeltaart. Deze heb ik alleen al zo vaak gebakken dat ik besloot er een kleine twist aan te geven door in plaats van rozijnen gedroogde abrikozen te gebruiken. Dit bleek geen slecht idee te zijn, het zoete van de abrikoos complimenteerde het iet wat zurige van de appel. Het deeg was alleen een klein probleempje, de consistentie was prima, maar het uitrollen was een ramp. Ik had het op een buigbare snijplank van de Ikea uitgerold maar toen ik het in de vorm wilde leggen liet het niet los van de plank. Met een paletmes eronder werkte ook niet want ik stak zo door het deeg in. Het eraf gepulkt en even staan balen, toen pakte ik wat doorzichtig folie maar ook dit resulteerde in een ramp. Ik stond echt flink te balen, vooral omdat ik onder tijdsdruk stond. De taart moest zo snel mogelijk af zijn zodat we eerder aan het plakboek konden werken. Mijn huisgenootje kwam met het idee het deeg gewoon in de vorm te proppen en dan met de hand erin te vormen. Dat bleek een beter idee te zijn dan het proberen uit te rollen op mijn aanrecht. Toen het deeg er netjes in zat heb ik de vulling erin gegoten, van de rest van het deeg rolletje gedraaid en op de taart gelegd, ingekwast met het resterende ei en voor 50 minuten in de oven. De geur was overweldigend als je de keuken in kwam en de smaak liet niet te wensen over. Een top taart!



Appel-abrikozentaart
Het deeg

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ei, goed losgeklopt met 1 el water
Vulling
  • 4 jonagold appelen in stukjes
  • sap van een halve citroen
  • 50 g suiker
  • 250 g gedroogde abrikozen in stukjes
  • kaneel naar smaak
  • 2 el maïzena
  1. Meng voor het deeg het meel en zout in een kom en wrijf met je vingertoppen de koude boter door het meel tot het geheel op broodkruimels lijkt. Meng de suiker erdoor. Houdt 1 eetlepel van het eimengsel apart en kneed de rest door het deeg. Maak er een bal van en sla hem plat, wikkel in folie en leg in de koelkast totdat de vulling klaar is.
  2. Voor de vulling schil en snij je de appels in kleine blokjes. Ook de abrikozen kan je in reepjes snijden. Meng met de overige ingrediënten. (De maïzena is ervoor om te zorgen dat de bodem niet te nat wordt tijdens het bakken.)
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Hou een klein stukje van het deeg apart en rol de rest van het deeg uit tot het de hele vorm bedekt. Dit kan je voor het beste resultaat met een deegroller doen, maar als je problemen hebt zoals mij kan je het ook met je hand in de vorm drukken. Prik er met een vork gaatjes in en doe de vulling erin. Rol van het overige deeg rolletjes en versier de taart ermee. Met het overige ei bestrijk je deze rolletjes en bak je de taart in 50 tot 60 minuten goudbruin gaar.


vrijdag 21 februari 2014

BC #3 Peanutbutter jelly time

Het derde baksel van mijn Baking Challenge was een cupcake, een hele bijzondere cupcake. Hij stond in het hoofdstuk 'klassiekers' en ik had er wel vaker van gehoord maar het leek mij niet heel erg lekker. Maar ik was een challenge begonnen, dan kon deze uitdaging er ook nog wel bij. Ik heb het hier over de pindakaas cupcakes met jam. Eerst naar de winkel om pindakaas met stukjes te halen, normaal heb ik de gladde pindakaas maar in dit recept stond nadrukkelijk vermeld dat met de stukjes het lekkerst zou zijn. Het recept was voor 18 cupcakes, ik had het gehalveerd en nog kwam ik op 10 cupcakes uit. Gelukkig klopten de verhoudingen verder wel, ik heb ondertussen een basisrecept voor cupcakes maar die was toch wel anders dan dit recept. Maar hij rees mooi en werd mooi bruin, top! Laten afkoelen de topping gemaakt, een pindakaasglazuur, ook hier was ik in het begin niet van overtuigd. Maar door de poedersuiker en boter werd de crème mooi zacht en zat er geen overheersende pindakaas smaak aan. De helft van de cupcakes uitgehold om ze te vullen met een theelepel aardbeienjam, ik deed de helft omdat ik ook graag wilde weten hoe ze zonder jam zouden smaken. Erg lekker kan ik je vertellen, maar met jam is die nog lekkerder! Glazuur erop, een kleine dot jam zodat ik de gevulde cupcakes kon onderscheiden van de niet gevulde en proeven maar! Goh, dat is nog eigenlijk best lekker! Of ik ze de stempel 'klassieker' waard vind ben ik nog niet helemaal over uit. Ze zijn best lekker, maar ze kunnen denk nog lekkerder. Iets smeuïger, volgende keer misschien net twee minuten korter in de oven. Maar ze zijn zeker het proberen waard!

Pindakaas jam cupcakes
voor 10 stuks

Cupcakes

  • 115 g zachte roomboter
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • 115 g suiker
  • 2 eieren
  • 130 g pindakaas met nootjes

botercrème
  • 65 g pindakaas met nootjes
  • 60 g zachte roomboter
  • 1 tl vanille-essence
  • 200 g poedersuiker
  • 1 el melk
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Mix de boter met het meel, suiker en eieren tot een glad beslag. Roer de pindakaas erdoorheen tot het goed vermengd is. Schep in de vormpjes en bak in 22 minuten gaar. 
  3. Voor het glazuur klop je de pindakaas met de boter en vanille licht en romig. Klop de gezeefde poedersuiker en melk er voorzichtig doorheen tot je een glad mengsel hebt. 
  4. Als de cakejes zijn afgekoeld snij je er met een mesje een stukje uit de boven- en binnenkant en vult deze met een theelepel jam. Verdeel de crème erover en zet er nog een dotje jam op. 

woensdag 19 februari 2014

Baking challenge day 1&2

Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders en daar moest uiteraard gebakken worden. Mijn moeder had zin in iets van een kwarktaart en ik besloot de appel-kaneel cheesecake nogmaals uit te proberen. Deze was zo goed bevallen vorige keer, nu kijken of mijn ouders hem ook lekker zouden vinden. Ik begon met de hand de bastogne koeken te verkruimelen maar dit schoot niet echt op en toen ik het in de vorm drukte met gesmolten boter wilde het maar niet plakken. Mijn stiefvader had al gezegd dat ik de keukenmachine moest gebruiken en ik besloot zijn advies maar op te volgen. En goh, dat ging echt super snel en de bodem was echt perfect! Volgende keer misschien iets dikker, maar qua consistentie was die perfect. De vulling was ook beduidend beter dan de vorige keer, hier had ik alleen niks aan veranderd dus wat de magic tric hiervan is weet ik niet. Misschien dan toch 'oefening baart kunst'.

Appel kaneel cheesecake

In het weekend heb ik dan eindelijk de film 'Julia en Juliet' gezien en ik werd hier helemaal enthousiast van. Het idee om alle recepten uit je kookboeken te maken was al eens eerder door mijn hoofd geschoten, maar nog nooit de moeite genomen om dit ook echt te doen. Maar de moeite is nu genomen! Ik heb besloten om een bakboek te gebruiken in plaats van een kookboek. Dit is mijn grootste vriend/vijand voor de komende tijd:

Verwacht dus lekker veel blogs de komende tijd!

Woensdags is cupcake dag want er ligt ook een boekje met 500 cupcake recepten op mijn plank die gemaakt moeten worden. Ik moet nog gaan kijken welke cupcake het vandaag gaat worden, morgen zullen jullie uitvinden welke het geworden is.

Maar er zijn al twee dagen voorbij sinds het weekend en in deze twee dagen is er al fanatiek uit het boek gebakken. Het eerste dat ik besloot te maken waren de gevulde koeken, ik had nog amandelmeel liggen dat echt op moest en dit is uiterst geschikt om home made amandelspijs van te maken. De gevulde koeken waren een eitje om te maken, behalve dat ik het deeg misschien niet perfect had uitgerold want je zou volgens het recept twaalf koeken moeten kunnen maken maar ik kwam niet verder dan zeven. (En drie vrije creaties, beetje artistiek bezig zijn in de keuken is op z'n tijd ook best leuk.) De smaak is de volgende dag nog beter! En al mijn vriendinnen die ze geproefd hebben zeiden dat ze liever deze hadden dan de gevulde koeken uit de winkel. "Veel minder zoet en gewoon lekkerder" was het commentaar. Kijk, dat is nog eens een goede start van mijn baking challenge te noemen!
Klaar voor de oven
de vrije fantasie figuren


Het serieuze eindresultaat

Gevulde koeken
voor 10 stuks

Het deeg
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 160 g harde boter in kleine stukjes
  • 125 g suiker
  • rasp van een halve citroen
  • 1 ei, goed los geklopt
Amandelspijs
  • 150 g amandelmeel
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen
  • 10 amandelen
  1. Zeef het meel en zout en voeg de boter toe en wrijf dit met je vingertoppen tot en mengsel van broodkruim. Meng de suiker en de citroenrasp erdoor en voeg de helft van het geklopte ei toe. Kneed alles lichtjes tot een samenhangend deeg. Sla het plat, wikkel in folie en leg 15 minuten in de koelkast om te rusten.
  2. Voor het amandelspijs meng je het meel, suiker  en rasp en voeg je het losgeklopte ei toe. Kneed tot het een samenhangend geheel is. Rol er tien balletjes van en druk ze plat tot schijfjes.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot je deeg een paar millimeter dik is. Steek er met een glas (of uitsteker) twintig rondjes uit. Als je er niet meteen twintig uit kan steken; neem de rest van het deeg, vorm tot een bal en rol weer uit. Doe dit totdat je twintig rondjes deeg hebt.
  4. Leg de tien rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, leg een schijfje amandelspijs op ieder plakje, kwast met los geklopt ei de randjes in en plak hierop het andere deegrondje. Druk een amandel op iedere koek en kwast de bovenkant in met het ei.  Laat ze zo 15 minuten rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en na de 15 minuten rusttijd bak je ze in 20 minuten gaar.


Gisteren wilde ik een toetje maken met vers fruit omdat mijn vriendin een beetje ziek was en fruit dan één van de wondermiddelen is. Taartjes met vers fruit stond ook in dit bakboek, ik heb alleen een ander recept voor de bodem gebruikt omdat in het bakboek recept instant gist verwerkt stond en je moest het een tijd laten rijzen. Hier had ik allemaal geen tijd voor en ik besloot voor een ander beproefd recept te gaan. Op zich is de consistentie van het deeg prima, alleen de uitvoering kan nog iets beter. Het zag er nu nog een beetje rommelig uit, alhoewel je dat natuurlijk ook kan zien als een 'rustieke' uitvoering. De vulling van banketbakkersroom ging voor het eerst echt perfect! Binnen een minuut had ik een dikke vla die perfect in de vorm zou blijven zitten. Alles laten afkoelen en na het eten in elkaar gezet, het fruit kleingesneden en erop versierd. Volgende keer iets uitsprekende/contrasterende kleuren en een netter bakje en hij is perfect!

Fruittaartjes
voor twee kleine taartjes

Het deeg
  • 130 g bloem
  • 55 g boter
  • 2 tl suiker
  • 4 el water
Banketbakkersroom
  • 20 g maïzena
  • 250 ml volle melk
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille essence
  • 50 g suiker
  1. Voor het deeg meng je met je vingertoppen de boter door de bloem en de suiker. Als je een kruimelige geheel hebt voeg je het water toe en kneed je het snel tot een soepel deeg. Sla plat, wikkel in folie en leg 15 minuten in de koelkast om af te koelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Voor de banketbakkersroom meng je de maïzena met 50 ml melk tot een glad papje. Voeg de eidooier toe en klop het mengsel glad. Doe de rest van de melk in een steelpan, voeg de suiker en vanille toe en breng het aan de kook. Als het kookt voeg je een klein beetje toe aan het maïzena papje en mixt dit tot een glad papje. Voeg daarna dit papje terug in de steelpan bij de rest van de melk en laat het rustig koken terwijl je blijft roeren. Het zal dan dikker worden, dit kan heel snel gaan ineens dus blijft constant roeren. Als het een dikke vla geworden is haal je het van het vuur, schenkt het in een grote schaal en laat afkoelen. Dit afkoelen kan je eerst op het aanrecht laten doen, maar als die redelijk afgekoeld is kan je hem in de koelkast zetten. (Je kan het afdekken met wat folie om velvorming te voorkomen, maar dit velletje kan je ook gewoon weer los roeren.) 
  3. Rol het deeg uit en bekleed de twee vormpjes ermee. (De vormpjes moet je invetten met wat boter om plakken te voorkomen.) Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed met wat bakpapier en bakbonen. Bak 10 minuten met de bonen en haal dan het papier en de bonen eruit en bak nog eens 7 minuten. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  4. Als alles goed afgekoeld is kan je het taartje gaan maken, vul de taartschelpjes met de room en snijdt je fruit klein en versier het op de room. 



woensdag 12 februari 2014

Appel kaneel cheesecake

Een cheesecake met winterse smaken, is dat mogelijk? Ja! Het was alweer een tijd geleden dat ik iets van een kwarktaart gemaakt had en ik had zin in een experiment. Daarom besloot ik mij te gaan wagen aan een appel kaneel cheesecake. Mijn eerste obstakel was hoe ik de appelsmaak erin zou krijgen, tot zover ik weet is er in Groningen geen 'appel-essence' of iets dergelijks te verkrijgen. Eerst dacht ik aan appelmoes, maar de combinatie van appelmoes met kwark leek mij niet geweldig, toen kreeg ik ineens de ingeving van appelsap. De grote vraag was alleen of de taart wel zou opstijven met dat extra vocht, ik ging de uitdaging aan.

Eerst de bodem, drie kwart AH speculaaskoekjes verkruimelt en wat boter gesmolten, dit vermengd en in de springvorm gedrukt en hop de koelkast in. Toen de vulling, 500 gram kwark, en 125 ml opgeklopte slagroom en toen was het de taak van de smaakmakers. Ik strooide aardig wat kaneel erover en begon met een klein glaasje appelsap. Maar de smaak was nog langer niet waar het wezen moest, een extra theelepeltje suiker omdat suiker de smaak versterkt. Niks, meer, meer, meer! Ik heb geen idee hoeveel kaneel ik er uiteindelijk ingegooid heb, naar mijn gevoel echt belachelijk veel. De hoeveelheid appelsap kwam neer op 2 kleine glaasjes, ongeveer een longdrinkglas drie kwart vol en ongeveer 6 theelepels suiker. De zes gelatine blaadjes hadden ondertussen liggen weken in koud water, deze uitgeknepen en zachtjes verwarmd en door de kwark geroerd. Op de bodem geschonken en vijf uur later op hoop van zegen uit de vorm gehaald. Hij bleef staan! Mijn experiment was gelukt! De smaak was precies goed, al merkte ik de volgende dag dat de smaak nog beter was. Alleen de bodem, daar moet ik toch nog een keer goed naar kijken, de boter lijkt een beetje te smelten ofzo, het bakpapier onder de bodem is altijd doorweekt en de bodem zelf is ook niet even knapperig. Zelf denk ik dat het aan de verhouding boter-koekkruimels ligt, binnenkort maar eens naar kijken.


Appel kaneel cheesecake
  • Driekwart pak speculaaskoeken van de AH
  • 75 gram gesmolten boter
  • 500 g kwark
  • 2 kleine glaasjes appelsap
  • Kaneel naar smaak
  • suiker naar smaak 
  • 6 blaadjes gelatine
  • 125 ml opgeklopte slagroom

    1. Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
    2. Meng de kwark met de opgeklopte slagroom en begin met het toevoegen van de smaakmakers naar eigen smaak.
    3. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.
          Zin in een winterse kwarktaart, dan kan ik je zeker deze taart aanraden. Zeker niet moeilijk om te maken en je bent er geen eens een oven voor nodig! Alleen een koelkast en wat geduld.

          Ik had grootse plannen met de versiering, (kaneel swirls) maar dat wilde niet helemaal lukken. Nog iets om later naar te kijken

          woensdag 5 februari 2014

          Citroencake met maanzaad

          Sinds gisteren ben ik verkouden geworden en proef ik sinds vandaag weinig meer. Gisteren besloot ik daarom nog iets nieuws te bakken toen ik nog kon proeven en dit blijkt nu een verstandige keuze te zijn geweest. Het werd een cake die al lang op mijn verlanglijstje stond om te maken, een combinatie waar ik Jamie Oliver al vaak over had horen praten. De lemon and poppyseed cake! (Zie in het Engels klinkt het toch weer veel leuker.) Ik wist dat ik nog ergens een recept ervan had liggen en deze bleek in het Hummingbird bakboek te staan. Toen ik het recept doorlas kreeg ik wel een klein beetje me twijfels, de hoeveelheid bloem was echt immens groot en ook van de hoeveelheid suiker kreeg ik spontaan kiespijn. Enige aanpassingen waren dus van te voren al gemaakt, omdat ik geen bloem meer in huis had maar wel zelfrijzend bakmeel verminderde ik de hoeveelheid meel en ook de suiker werd verminderd.

          In het recept stond al dat bij de eerste paar stappen het er geschift uit kon zien. Dit deed het ook echt, het zag er niet smakelijk uit. Een grijze smurrie waar wat plasjes melk in te zien waren, maar vlug dat meel erbij! De hoeveelheid deed mij nog steeds twijfelen en mijn handmixer kreeg meer en meer problemen met het mixen. Maar ik durfde niet meer aanpassingen te maken aan het recept dus ik bleef gestaag doorgaan. Op het eind moesten er nog vier eiwitten doorheen gespateld worden. Ik weet niet precies hoe zij dat voor ogen hadden, want spatelen was onmogelijk door dikke consistentie, het werd meer hardhandig hakken en roeren en op hoop van zegen in de vorm duwen. Er was teveel beslag, dat zag ik op dat moment ook wel, maar eigenwijs zoals ik was propte ik alles erin. Na tien minuten vond er een mini vulkaanuitbarsting in mijn oven plaats, als ik toch niet zo eigenwijs was. Het recept schreef 40 minuten voor maar dit leek mij wel heel weinig uit ervaring met tulbandcakes, uiteindelijk heeft die er bijna dik een uur ingestaan. Het uit de vorm krijgen was nog even tricky, maar met wat geduld liet de prachtig los en had ik voor het eerst in me leven een citroen maanzaad cake gemaakt! De smaak liet niks te wensen over, alleen de consistentie van de cake was ik niet geheel tevreden over. Hij had iets smeuïger gemogen van mij, dus toch minder meel de volgende keer.

          Citroen-maanzaadcake

          • `125 g roomboter op kamertemperatuur
          • 300 g suiker
          • geraspte schil van 2 citroenen
          • 25 g maanzaad
          • 250 ml melk
          • 500 g zelfrijzend bakmeel (origineel zegt 560 g bloem)
          • 4 eiwitten
          1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een tulbandvorm of andere vorm goed in.
          2. Doe de boter, suiker, citroenschil en maanzaad in een kom en mix tot alles goed vermengd is. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf kloppen tot het opgenomen is. Het is goed mogelijk dat je mengsel er geschift uitziet maar dit komt allemaal goed.
          3. Zeef in drie delen het meel bij de botermassa en mix goed. Dit kan op het eind wat moeizaam gaan door de dikke consistentie. Blijf kloppen tot alles goed vermengd is.
          4. Klop in een vetvrije kom de vier eiwitten stijf en spatel deze door het deeg. Schep in de vorm en bak in 50-60 minuten gaar.
          5. Laat kort afkoelen in de vorm en stort hem daarna, voorzichtig!, op een rooster om af te koelen