Prei-spekjesquiche
deeg
- 200 g bloem
- 100 g boter
- zout
- 1 el water
- Meng de ingrediënten snel en kneed niet teveel, daardoor wordt het deeg te warm en zal het langer duren voordat je het kan gebruiken.
- Sla plat, wikkel in folie en leg minstens een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Rol het deeg uit, ter grote van je bakvorm (ik gebruikte een springvorm van ongeveer 24 cm, een echte quichevorm is beter, dan weet je zeker dat de vulling er niet uit zal lekken. Nu moet je goed opletten dat er geen gaatjes in het deeg zitten.)
- Vet je bakvorm in met boter en leg bakpapier op de bodem. Leg het deeg erin, prik gaatjes in de bodem, leg er bakpapier in en stort hier je blinde bakvulling in. Bak hem voor minstens 20 minuten blind, totdat het deeg eigenlijk bijna zo goed als gaar is.
vulling
- 2 stengels prei in dunne ringetjes
- 250 g spekreepjes
- 3 eieren
- 250 ml slagroom
- 75 g geraspte kaas
- kerrie naar smaak
- Bak de spekjes uit en leg ze in een zeef of vergiet om uit te lekken. Bak in het overgebleven vet op hoog vuur de preiringetjes bijna gaar.
- Mix de eieren, slagroom, kaas en kerrie.
- Verdeel het spek en de prei over de bodem en schenk het eimengsel eroverheen.
- Bak in ongeveer 30 tot 40 minuutjes gaar.
Bananenroomkaastaart
- 200 g biscuits (ik gebruikte gewoon mariabiscuits)
- 175 g gesmolten boter
- 10 blaadjes gelatine (ik had er maar 9, dit werkte ook perfect!)
- 200 g gepelde bananen (ik heb er 2 gebruikt)
- 0.75 ml citroen of sinaasappelsap
- 300 g verse roomkaas (monchou)
- 110 g suiker
- 3 eidooiers
- 250 ml slagroom
- Voor de bodem verkruimel je de koekjes, of met de hand en deegroller of de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter toe en meng tot het enigszins vast wordt.
- Vet de springvorm in, leg wat bakpapier op de bodem en schep hier de kruimels in. Druk dit goed aan met een lepel en zet voor minstens 10 minuten in de koelkast.
- Week de gelatine voor 5 minuten in koud water
- Doe de geprakte bananen en het sap in een pannetje en laat dit rustig koken tot het 'gaar' is. (Ik wist niet precies wat ze hier mee bedoelde, volgens mij zijn bananen al gaar, ik heb het ongeveer 5 minuutjes laten pruttelen en toen laten afkoelen)
- Mix de roomkaas met de suiker en eidooiers tot een romig mengsel.
- Klop de slagroom op en schep dit door het roomkaasmengsel.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door het enigszins afgekoelde bananenprutje. Meng het bananenprutje door het monchou mengsel. Zorg dat er geen klontjes te zien zijn!
- Giet op de bodem en zet terug in de koelkast voor tenminste 4 uur.
De bodem was zelfs een dag later nog stevig en niet zompig zoals normaal! |
Zoals jullie kunnen zien is er bovenin het scherm iets veranderd, ik heb alle recepten op een rijtje gezet zodat ze makkelijk terug te vinden zijn. Handig voor jullie en voor mezelf!
Dat moet een werk zijn geweest, maar alles ziet er ontzettend lekker uit! Als mijn lijstje met dingen die ik allemaal nog eens wil maken of bakken wat kleiner is, ga ik zeker de bananenroomkaastaart proberen te maken!
BeantwoordenVerwijderenHet was zeker veel werk, maar het was het waard! En succes met je baklijstje afwerken, die van mij is ook kilometers lang, haha.
BeantwoordenVerwijderen