Donderdag: chocolade zandkoekjes. De oven hier is ideaal voor koekjes, een ouderwetse gasoven met een grote bakplaat. Een stuk beter dan de kleine combi oven met een klein draaiplateau in Groningen. Het recept heb ik van www.overeten.com Ik moest wel een kleine aanpassing doen aangezien de buurtsupermarkt geen donkerbruine basterdsuiker meer had, na lang dubben besloot ik voor rietsuiker te gaan. Ik kon wel witte basterdsuiker nemen, maar het idee van donkerbruine basterdsuiker is de gekarameliseerde smaak van de suiker. Rietsuiker komt dan iets meer in de buurt, echt een klein beetje maar. Eenmaal in folie gewikkeld had het wel wat weg van een worst, een chocoladeworst! Jummie! Rauw was het deeg al super (de kontjes kon ik uiteraard niet bakken, die waren te lelijk, dus moest ik die maar opeten.) en eenmaal gebakken was het nog lekkerder!
Chocoladezandkoekjes (voor ongeveer 40 stuks)
- 200 g koude roomboter
- 50 g pure chocolade, gehakt
- 200 g bloem
- 25 g ongezouten cacao
- 80 g rietsuiker
- 1 eidooier
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Snijd de koude boter in blokjes en hak de chocola fijn.
- Doe de bloem, cacao en rietsuiker in een kom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de eidooier toe en de chocoladestukjes en roer goed door.
- Verdeel het deeg in twee stukken en rol er 2 rollen van. Wikkel ze in huishoudfolie en leg ze 20 minuten te rusten in de koelkast.
- Snij er plakjes af van ongeveer 1 cm en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes in 15 à 20 minuten gaar. LET OP: de koekjes zullen nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt, bij het afkoelen zullen ze harder en bros worden. Als ze keihard zijn heb je ze te lang gebakken, het horen redelijk brosse koekjes te zijn.
Vrijdagochtend: muesli-fruitbrood! Dit recept was al een tijdje geleden aan mij gegeven door iemand van een forum. Deze dag besloot ik hem te maken, ik had zin om mij een keer weer in het broodcircuit te begeven. Nog niet helemaal het circuit waarin ik me vol zelfvertrouwen beweeg, maar oefening baart kunst zeggen ze dus laten we gaan oefenen! Het is een redelijk simpel recept, maar toch bleek, eenmaal uit de vorm dat je toch ook wel enige ervaring en gevoel ervoor moet hebben. Zo had die nog net iets langer in de oven gemogen en ook misschien beter gekneed. Het was nu een redelijk compact en beetje klef broodje, maar toch erg lekker! Want er is niks mis met een klef broodje, eigenlijk is dat stiekem haast nog lekkerder dan 'gewoon' brood.
Muesli-fruitbrood
- 275 g volkoren tarwebloem
- 175 g bloem
- 2 el suiker
- 10 g zout
- zakje droge instantgist
- 200 ml melk
- 1 ei
- 30 g gesmolten boter
vulling
- 50 g fijne muesli
- 60 g gewelde rozijnen
- 100 g gedroogd fruit in stukjes (ik had tutti frutti)
- Zeeg de bloem en tarwebloem in een kom. Het laatste beetje tarwebloem wil door de granen niet door de zeef, dit kan je gewoon in de kom doen.
- Voeg de suiker, zout en gist toe en roer het met een lepel door elkaar.
- Voeg ei, melk en de gesmolten boter toe. Roer even met de lepel en kneed het deeg vervolgens goed verder met de hand. Maak er een bal van en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rusten. Leg een vochtige theedoek over de kom om het rijsproces te helpen.
- Wel ondertussen de rozijnen en snijd het gedroogd fruit in kleine stukjes. Meng de vulling van rozijnen, muesli en gedroogd fruit in een kom.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.
- Kneed als het deeg 30 minuten gerust heeft de vulling door het deeg. Kneed goed zodat de vulling goed verdeeld in het deeg zit. Rol het deeg vervolgens in een worst ter grote van de cakevorm. Leg het in de vorm en verdeel het zo dat de vorm goed gevuld is. Laat het deeg nogmaals met de vochtige theedoek op een warme plek een half uurtje rusten
- Bak de cake in ongeveer 30 minuten (misschien dus iets meer) gaar. Check met een prikker of die gaar is, als die er droog uitkomt is die goed.
- Stort het brood op een rooster of houten snijplank om af te koelen.
Vrijdagavond Ik besloot deze avond te koken, dit is altijd de ultieme gelegenheid om bepaalde recepten uit te proberen, puur omdat je nu genoeg eters hebt. Soms is het zonde om een recept te maken alleen voor jezelf, dus spaar ik deze op voor momenten als deze. Ik besloot de Italiaanse keuken weer eens in te duiken, ik had zin in fris en simpel, het werd spaghetti carbonara, deze had ik tot mijn eigen verbazing nog nooit gemaakt en het recept was super simpel! Natuurlijk hoorde er ook een toetje bij, fris, simpel, woorden die bij panna cotta horen! Ik zie dat altijd misgaan bij Masterchef Australia, totdat ze bij Masterchef Australia the Professionals het serveerde in een glas. Nooit meer het gedoe om de panna cotta heel uit de vorm te krijgen. Helaas hebben mijn ouders niet zulke mooie glazen om het in te serveren, ik wilde het wel in glas doen zodat je tenminste het toetje kon zien. Dan maar in theeglazen. Na een uurtje was er nog totaal geen teken van pudding, als dat maar goed zou gaan! Maar na twee uurtjes was die perfect! De 'little wobble' zoals Matt Preston het altijd zo mooi zegt, was aanwezig! Yes! Tijd om te serveren..................even een moment stilte, dat was dit toetje wel waard. Hemels! Echt waar, ik lieg niet, hemels! Als je melk, room en gelatine in huis hebt verplicht ik je nu naar de keuken te rennen!
Panna cotta
voor 4 personen
- 200 ml slagroom
- 300 ml melk
- 50 g suiker
- 1 tl vanille- essence
- 4 blaadjes gelatine
- 200 g bosvruchten
- Room, melk, suiker en vanille in een steelpannetje aan de kook brengen en laat dit 15 minuten op een zacht vuurtje koken. Roer af en toe om aankoeken aan de bodem te voorkomen.
- In een ander pannetje breng je de bosvruchten met 2 el water en 2 el suiker aan de kook tot de vruchten tot moes gekookt zijn. Werk ze door een zeef en zet in de koelkast om te koelen.
- Week ondertussen de gelatine in koud water en knijp dit na ongeveer 5 minuutjes uit. Roer deze door het roommengsel tot het opgelost is. Spoel de glazen af met koud water en vul ze. Zet minstens twee uur in de koelkast om op te stijven. Hij is goed als die dus nog een kleine 'wobble' heeft als je hem zachtjes schudt.
- Schenk dan de bosvruchtencoulis op de panna cotta en serveer meteen.
Zaterdag: Appel-peer notentaart met gele room. Het weekendje bij mijn ouders hoort natuurlijk afgesloten te worden met een taart, ik begon klein; met koekjes en eindig groot; taart. Appel-noten taart met walnoten, hazelnoot en banketbakkersroom. Mijn moeder wilde graag iets met banketbakkersroom en mijn stiefvader was gek van peren geworden. Voeg er wat appels aan toe, toen stelde ik voor om er nog noten in te doen en de taart was geboren! Ik heb wel een beetje vals gespeeld door de banketbakkersroom uit een pakje te halen. *Schaam schaam* Soms heb je van die dagen hè.. Verder is de taart helemaal zonder pakje gemaakt! En hij smaakte lekker! Door de room had ik wel één grote soggy bottem, gelukkig maakte de smaak van de vulling dat helemaal goed.
Appel-peer notentaart met gele room
- 200 g bloem
- 100 g suiker
- koek en speculaaskruiden
- 150 g boter
- 0.5 ei
- 3 appels
- 2 peren
- 100 g noten (ik had walnoten en hazelnoten)
- banketbakkersroommix
- Voor het deeg meng je de bloem, suiker en speculaaskruiden (dit heb ik een beetje naar gevoel gedaan, ik denk dat er uiteindelijk 2 theelepels in zijn gegaan) en kneed je er vervolgens de boter door tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg het halve ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Sla plat, wikkel in folie en leg een half uur in de koelkast.
- Vet ondertussen een springvorm in en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil en snij de appels en peren in grove stukken. Hak de noten grof en mix deze in een kom met elkaar. Ook hier heb ik nog wat speculaaskruiden aan toegevoegd, weer iets van 2 theelepels. Maak de banketbakkersroom volgens de verpakking.
- Rol het deeg uit zodat je de hele vorm ermee kan bedekken. Prik gaatjes in de bodem. Spreid de helft van de room over de bodem, de helft van de vruchtenvulling, dan nogmaals wat room en de laatste helft van de vruchtenvulling. Bak de taart in ongeveer een uur gaar.
Zo, dat was een hele blog. De honderdste blog wel te verstaan! Chapeau als je dit allemaal gelezen hebt. De volgende blogs zullen weer van 'normaal' formaat zijn. Want de bakmarathon is afgelopen, voor nu. Ik hoop dat mijn ouders en zusje genoten hebben, volgens mij is dat wel gelukt. Hopelijk kunnen jullie er ook van genieten!
Wat ik nu lees is echt zo logisch dat ik niet snap dat ik dat niet eerder heb gedaan: koekjesdeeg tot een rol maken en er dan plakjes van snijden. Ik zit zelf altijd te prutsen om met mijn hand nette koekjes te vormen, haha!
BeantwoordenVerwijderen