Pagina's

vrijdag 10 januari 2014

Een nieuw bakjaar is begonnen!

Een gelukkig nieuwjaar allemaal! Het is een tijdje geleden dat ik een blog gepost heb, twee hele maanden, poeh. Heb ik dan wel gebakken, nou nee niet echt. De maand december was een beetje een hectische maand op allerlei vlakken. Maar ik ben terug! Met oude recepten met een nieuwe twist dit keer. Eerst wil ik toch graag een foto delen van ons kerstdiner bij mijn ouders. We hadden een rijsttafel gemaakt en het zag er zo geweldig uit op de tafel:

Het was ook echt heerlijk
Als toetje hadden we een Bombe Alaska gemaakt. Vanille en perzik ijs, daarom heen plakken cake en toen een merengue met groene kleurstof. De brander erop, wat eetbare pareltjes en we hadden een spectaculair en overheerlijk toetje:


De clafoutis
Twee dagen geleden ben ik weer aan het bakken geslagen. Mijn vriendinnetje uit Ierland kwam na twee weken kerstvakantie bij haar ouders in Ierland vieren, terug naar Groningen. Omdat ze best een lange reis tegemoet zou gaan besloot ik het avondeten te verzorgen. Ik ben weer voor de tomaat en geitenkaasclafoutis gegaan met ciabatta, hummus en kruidenroomkaas en als toetje carrotcupcakes met een monchoutopping. Dit jaar zal in het teken staan van mijn voorliefde voor koken en bakken verder te ontdekken en ontwikkelen en ik besloot te beginnen bij mijn snij-skills. De wortelen waren toevallig in de aanbieding, een kilo voor 50 cent, mooi oefenmateriaal! Na ze eerst netjes in blokjes te hebben gesneden heb ik ze zo klein mogelijk gehakt zodat ik ze kon gebruiken voor de cupcakes. Ik heb het basisrecept voor cupcakes gebruikt en er wortelen en kaneel aan toegevoegd, de carrotcupakes waren geboren!


Carrotcupcakes (voor 6 stuks)

  • 60 gram roomboter
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 60 gram suiker
  • 1 el melk
  • 1 ei
  • 100 gram fijngehakte of geraspte wortel
  • kaneel naar smaak
  • 50 gram monchou
  • 25 gram roomboter
  • 60 gram poedersuiker
  • half zakje vanillesuiker
  1. Mix de roomboter met de suiker romig en voeg het ei toe.
  2. Voeg voorzichtig het meel toe, daarna de melk, kaneel en wortel. Mix nog even kort zodat alles goed gemengd is.
  3. Voor de topping mix je de monchou met de roomboter. 
  4. Voeg de poedersuiker en vanille suiker toe en meng tot het een smeuïg mengsel is.
  5. Laat de cupcakes eerst helemaal afkoelen voordat je de topping aanbrengt, anders zal deze smelten en niet goed blijven zitten.


Gisteren heb ik een andere klassieker onder de loep genomen, de brownie. Ik besloot er baileys doorheen te doen in plaats van vanille essence en een reep melkhazelnootchocolade fijn te hakken. Dit was een briljant idee want ik heb eerlijk gezegd nog nooit zulke lekkere brownies gemaakt. Iedereen die ze mochten proeven waren het met me eens, beste brownies ever!

Baileys brownies

  • 40 gram bloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • 200 gram suiker
  • reep melkchocolade met hazelnoot gehakt (grof of fijn, wat jij wil)
  • 250 gram gesmolten roomboter
  • 4 eetlepels baileys/whiskey cream
  • 4 eieren los geklopt
  1. Oven voorverwarmen op 175 graden
  2. Meng de bloem met de cacao, suiker en chocola.
  3. Voeg de eieren, de boter en de baileys toe en meng goed tot het goed verdeeld is. (Het zal een tijd één grote waterige/vette massa blijven, maar blijf roeren, het wordt vanzelf een mooi glad mengsel.)
  4. Schenk in een ingevette ovenschaal en bak in 50 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten