Pagina's

vrijdag 31 augustus 2012

Brownie time!

Aangezien ik een soort herfst gevoel kreeg bij deze dag, besloot ik om de keuken in te gaan en wat lekkers te bakken. Het was dit keer niet moeilijk wat ik zou maken, ik had al een tijdje geen chocolade meer op en er lagen nog hazelnoten in de kast die op moesten. Eén plus één is twee, oftewel brownie time! Helaas moest ik toch nog eerst naar de winkel, aangezien mijn eieren en boter op waren, maar het was het waard! Die geur die in de keuken en de rest van het huis gaat hangen als de brownies in de oven staan, onweerstaanbaar! Ik kan niet begrijpen dat er mensen zijn die niet van brownies houden, hoe kan dat nou?! Voor de rest van de mensheid die wel van brownies houden, hier mijn ultieme recept:

Brownies

voor 24 kleine brownies

40 g tarwebloem
60 g cacao poeder
300 g suiker
125g fijngehakte pecannoten-walnoten-hazelnoten (optioneel)
250 g pure chocolade stukjes gehakt (optioneel)
250 g gesmolten boter
4 tl vanille-essence
4 eieren losgeklopt

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. vet een rechthoekige vorm in van 20 bij 30 cm in en bekleed met bakpapier. (Ik doe het in een lage ovenschaal, geen idee van de maten maar dat werkt ook prima.)
2. Zeef de bloem met het cacaopoeder in een kom en schep er de suiker, noten en chocolade doorheen. Meng en maak een kuiltje.
3. Doe de boter, vanille en eieren in het kuiltje en roer erdoorheen. Schep het beslag in de vormen strijk de bovenkant glad en bak 50 min. (de koek is dan nog wat plakkerig aan de binnenkant) Zet minstens 2 uur in de koelkast en snij hem daarna pas in stukjes.

Ze moeten het niet van hun uiterlijk hebben, maar ze smaken echt heerlijk!

woensdag 29 augustus 2012

'Deconstructed Lemoncurd Cheesecake'

Jaja, wat een chique naam zullen jullie wel denken, maar dit is een veel gebruikte term in mijn favoriete kookprogramma: Masterchef Australia. Ik kon het dus niet laten om mijn dessert van gister er ook naar te vernoemen. Gisteren heb ik samen met een vriendin uitgebreid gekookt voor mijn ouders, waarom? Gewoon, omdat het kan! (En omdat het lekker is natuurlijk.) Op het menu stonden de befaamde aardappeltjes van Karin (mijn vriendin); aardappeltjes in de schil met verse rozemarijn en zeezout uit de oven. We hadden twee groente gerechten, een soort bonenschotel met verse sperzieboontjes en snijbonen met spekjes en een uitje. Het tweede gerecht was een venkel-sinaasappelsalade. Uiteraard mag het vlees niet vergeten worden, we hadden varkenshaas in stukken in een peperroomsaus.
        Dit alles was heerlijk smullen natuurlijk. Maar een toetje mag uiteraard niet vergeten worden, eigenlijk het leukste van dineren. Ik had mijn Lemoncurd speciaal meegenomen uit Groningen zodat ik het mijn ouders kon laten proeven. Hier moest dus wat mee gedaan worden wat betreft het dessert. Na even gegoogled te hebben kwam ik een klassieke Engelse trifle tegen: lange vingers, mascarpone en lemoncurd. Dat werd mijn nagerecht! Al snel bedacht ik me dat het wel wat weg had van mijn cheesecake die ik laatst gemaakt had. Alleen zou deze een wat andere vorm hebben: het werd een deconstructed lemoncurd cheesecake! Maar hoe te serveren? Ik heb helaas niet zoveel servies voor handen als ze in de Masterchef Australia keuken hebben, dus het werd een beetje improviseren. Uiteindelijk had ik besloten het maar in een grote mok te serveren. Op de bodem kwamen wat verkruimelde lange vingers met wat verse frambozen, als een soort verrassing. Daarbovenop kwam de mascarpone die gemengd was met de lemoncurd en wat slagroom. Weer wat frambozen, slagroom en op de top een verse aardbei en wat citroenrasp. Ik stak er nog twee lange vingers in, als een soort vervanging voor de lepel en smullen maar! Het was wel vullend maar iedereen had zijn beker leeg gegeten, het ultieme compliment voor de chef natuurlijk.


maandag 27 augustus 2012

Alle vrouwen houden van shoppen

Alleen ik hou iets meer van kook- en bakspullen kopen dan kleren. Ik heb ondertussen een kleine bakcollectie opgebouwd, maar die is nog niet compleet uiteraard. Vandaag heb ik weer wat dingetjes gekocht als aanvulling, zo heb ik nu ook twee kleine gardes om eieren, maizena en nog veel meer mee te kloppen. En ik heb een klein weckpotje gekocht voor mijn Lemoncurd, lang leve de Xenos! Hier eerst een foto van mijn schattige potje met zelfgemaakte lemoncurd:


Echt geweckt is die niet, daar had ik even het geduld niet voor en hij komt toch wel op binnen de komende drie dagen. Ik heb hem afgewassen en toen gevuld met water uit de waterkoker, dat moet goed zijn voor deze keer. Aangezien ik toch lekker bezig was in de keuken heb ik meteen maar een foto gemaakt van mijn opgebouwde bakcollectie. Niet alles staat erop, daarvoor was mijn tafeltje te klein. Maar ik ben toch al best trots op hetgeen wat ik allemaal al verzameld heb.


De collectie bestaat momenteel uit:

- Een springvorm (omtrek nog onbekend)           - Maatbeker
- kleine springvorm van 16 cm                             - Deegroller
- Quichevorm (omtrek onbekend)                        - Grote garde
- Boterkoekbakvorm                                            -  twee kleine gardes
- Muffinbakvorm voor 12 muffins                           - rasp
- Cakeblik van 30 cm                                            - Taartdoos (niet op de foto)
- Cakeblik van 25 cm                                            - Weegschaal (niet op de foto)
- Paletmes                                                              - Elektrische handmixer (niet op de foto)
- Beslagkom                                                           - Zeef (niet op de foto)

Goh, ik moet misschien toch een keer de grootte van mijn bakvormen opmeten, is best handig met betrekking tot voorschriften in recepten. Het is al een aardige collectie, de basis dingen heb ik ondertussen in mijn bezit. Maar er staan toch zeker nog een aantal dingen op mijn verlanglijstje. 

Wishlist
  • Tulbandvorm
  • Vierkante/rechthoekige bakvorm voor brownies
  • Mengkom van staal
  • Serveerringen/bakringen
  • Vlaaivorm
  • Taartvormpjes in verschillende groottes met afneembare rand
  • Zo'n draaiend taartplateau om je taarten goed af te kunnen werken
  • Bakkwasten
  • Kersenontpitter
  • Spuitzak met verschillende spuitmonden
  • Een Kitchenaid (maar dat wordt nog héél lang sparen)
En nog veel meer om op te noemen! Maar gelukkig heb ik de basics, dus ik kan in ieder geval een poosje vooruit. En op deze manier kan ik natuurlijk iedere keer weer iets kopen, onder het mom: 'Ja maar deze heb ik nog niet en ben ik nu echt nodig!' Zolang ik het zelf maar geloof hè...

zondag 26 augustus 2012

Terug in de tijd

Ik ben dan wel vandaag begonnen met bloggen, maar het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik iets bak. En aangezien ik toch een Geschiedenisstudent ben, kan ik het niet laten om even terug te kijken in het verleden. Precies een week geleden heb ik me gewaagd aan de eerste, moeilijkere taart. Het was een verlate verjaardagstaart voor een vriendin en ik wilde een keer iets anders bakken dan de standaard appeltaart. Daarom had ik mij gewaagd aan een taart die ik gezien had bij Rudolfs Bakery, op 24Kitchen. (Geweldige tv-zender trouwens, vooral dit programma brengt me op veel ideeën.) De Mokka hazelnootschuimtaart. Ik ben er welgeteld van half 11 s'ochtends tot half 4 s'middags mee bezig geweest, maar het was zeker de moeite waard. Heb heel veel nieuwe dingen geleerd, het ging enigszins met vallen en opstaan maar gelukkig is daar mijn stiefvader dan nog; de chef-kok. Mijn redder in nood.

Het ging al mis bij het spuiten van de merengue, ik had nog nooit echt gewerkt met een spuitzak en dat werd meteen hard afgestraft. Het spuitmondje was te klein en raakte verstopt door de stukjes hazelnoot, dus de hele vulling moest eruit en er moest een nieuw spuitmondje in. Daarna kwam het struikelblok van het spuiten in een patroon. Het zag er zo simpel uit toen Rudolf het deed. Ik ben nog totaal niet handig met een spuitzak, dus echt soepel ging het niet. Gelukkig moest je het afstrijken met een paletmes en zag je weinig van mijn mislukte rondje.

Toen kwam de banketbakkersroom, de enige keer dat ik dat gebruikt had kwam het uit een pakje van Dr. Oetker en hoefde ik alleen water bij het poeder te gieten. Dit keer ging ik het helemaal zelf maken, maar ook hier ging het niet in één keer goed. Het wilde maar niet de juiste dikte krijgen, gelukkig bestaat er dan nog maizena, mijn andere redder in nood. De nougatine ging aardig goed, totdat ik de karamel over de hazelnoten goot en het uitliep op het aanrechtblad van me ouders. Aanraken leek me geen goed idee, het was tenslotte 170 graden. Dus ik liet het maar stollen en heb het er later met een mesje afgeschraapt. (Sorry pap en mam.) Nougatine maken, maakt trouwens wel echt een enorme herrie! Doe dit dus niet als er mensen op bed liggen, het klinkt alsof er een mitrailleur afgaat.

Het Mokka-extract was ook iets compleet nieuws voor mij, maar het zag er niet al te ingewikkeld uit. Het was uiteindelijk ook niet heel moeilijk, alleen volgende keer moet ik het pas maken wanneer de crème bijna klaar is. Want zodra het afkoelt wordt het zo hard als steen. Gelukkig had me stiefvader hier alweer een trucje voor, gewoon een klein beetje water toevoegen en weer aan de kook brengen en voilà! Het samenstellen van de taart ging zonder problemen, alleen het afwerken heb ik aan me stiefvader overgelaten. Ik had nog nooit met een paletmes gewerkt dus ik ging er heel voorzichtig mee om, iets té voorzichtig naar zijn mening, dus al snel had hij het paletmes in handen. Nogmaals mijn hartelijke dank hiervoor! De taart zag er echt prachtig uit en smaakte ook hemels. De foto is van iets mindere kwaliteit, hij is in a hurry genomen want we hadden trek, haha. Maar ik denk dat er nog wel betere foto's zullen komen want deze taart is zeker een blijvertje!



Mokka hazelnootschuimtaart

schuimbodem
  • 150 g hazelnoten
  • 150 g eiwit
  • 300 g suiker
  1. Verwarm de oven voor op 80 graden. Rooster de hazelnoten in de oven (of in een koekenpan) en hak ze zo fijn mogelijk.
  2. Mix het eiwit met de helft van de suiker. Voeg beetje bij beetje de suiker toe tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de gehakte hazelnoten er voorzichtig doorheen en schep in spuitzakken. 
  3. Bereid de bakplaat voor, beleg met bakpapier en teken er twee circkels van 24 cm doorsnede op. Spuit nu de hazelnootschuim op dit rondje en spatel het glad. Leg het nu minstens 4 uur in de oven om te drogen.
Banketbakkersroom
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 2 el bloem
  1. Halveer het vanillestokje en schraap de merg eruit. 
  2. Breng de melk aan de kook met het stokje en de merg.
  3. Meng de eidooiers met de suiker en roer de bloem erdoor. 
  4. Schenk de hete melk bij de eidooiers en roer goed en schenk terug in de pan. Gaar al roerende op laag vuur totdat het begint in te dikken. Dek af met wat huishoudfolie zodat er geen velletje ontstaat.
Nougatine
  • 200 g suiker
  • 200 g hazelnoten
  1. Karameliseer de suiker (suiker met een beetje water in een pannetje aan de kook brengen totdat het karamelkleur begint te vertonen) en schenk dit over de hazelnoten. Houdt 8 hazelnoten voor decoratie achter. Laat dit uitharden (dit gaat héél snel) en maal het daarna fijn in de keukenmachine. 
Mokka extract
  • 70 ml espresso
  • 30 g suiker
  1. Kook de espresso met de suiker tot een dikke stroop.
mokkacreme
  • 500 g boter
  • 120 g poedersuiker
  • 2 el mokka extract
  1. Mix de boter met de poedersuiker luchtig. 
  2. Roer de banketbakkersroom beetje bij beetje door de crème, voeg het mokka extract toe en meng tot het een egale kleur heeft.
garnering
  • 200 g slagroom
  • cacaopoeder
Nu is het tijd om de taart in elkaar te zetten. 
  1. Spuit de mokkacrème op de schuimbodem en strijk dit glad. Herhaal dit twee keer. Strijk de crème op de bovenkant egaal uit en besmeer de zijkanten van de taart.
  2. Laat de taart een half uur opstijven in de koelkast en bevestig dan de nougatine op de rand van de taart. Dit doe je het beste met de hand.
  3. Spuit toefjes slagroom op de taart en bestuif hem met een zeefje met wat cacao. Garneer met de acht hazelnoten en eet smakelijk!
Voor een filmpje en uitgebreide uitleg van Rudolf: http://www.24kitchen.nl/recepten/sander-jansons-mokkaschuimtaart 

Het begin

Vanaf vandaag zal ik een soort dagboek bijhouden van mijn kook- en bakcreaties. De nadruk zal liggen op bakcreaties omdat ik bakken toch stiekem net wat leuker vind. Sinds een aantal jaar ben ik begonnen met bakken, het begon allemaal met de Dr. Oetker en Koopmans pakjes. Maar al snel wilde ik meer en grootser en daar waren geen pakjes voor. Erbij komend dat het toch leuker was om helemaal 'from scratch' te beginnen, ben ik mij gaan verdiepen in de bakwereld. Ik wil met deze blog mijn reis door de bakwereld in kaart brengen en delen met de rest van de wereld. Voor vragen en opmerkingen mag je me altijd mailen!

Vandaag heb ik aardig wat tijd in de keuken doorgebracht. Het begon allemaal dinsdag, toen ik besloot dat ik meer taarten wilden bakken. Maar al die taarten krijg ik in me eentje natuurlijk niet op, en toch wil ik meer oefenen met taarten. Daarop besloot ik opzoek te gaan naar een kleine springvorm, bij de Hema ben ik geslaagd met een springvorm van 16 centimeter. Perfect voor 1 persoonstaartjes. (Of voor meerdere mensen natuurlijk.) Vandaag heb ik de springvorm dan ook ingewijd met een mini lemoncurd cheesecake. Het ging niet helemaal zoals gepland, ik had een Hard Wenerdeeg gemaakt, maar na een paar minuten in de oven zag ik tot mijn schrik dat mijn hele opstaande rand verdwenen was. Dat is gelukkig niet een enorm probleem bij een cheesecake, zolang de bodem maar niet zou verdwijnen. Gelukkig bleef die intact. De vulling heb ik gemaakt door ricotta te mengen met zelfgemaakte Lemoncurd en 2 blaadjes gelatine er doorheen te roeren. Maar mag ik eerst even aandacht voor de Lemoncurd. Ik had nog nooit in me leven Lemoncurd gegeten en wat een gemis! Het is zo simpel, zo snel klaar en zo heerlijk, hoe heb ik hier ooit zonder kunnen leven? Ik ga morgen meteen naar de Xenos om een klein weckpotje te halen zodat ik het kleine beetje dat over is goed kan bewaren.

Na ongeveer 2 uur in de koelkast was hij goed opgesteven en had ik een heerlijke mini cheesecake. Ik wil jullie het recept niet onthouden:

Mini Lemoncurd Cheesecake

Bodem (springvorm 16cm)
  • 25 gram suiker
  • 50 gram koude boter
  • 75 gram bloem
  • Half ei
Meng alle ingrediënten snel tot een soepel, samenhangend deeg. Maak er een dunne plak van en rol hem in huishoudfolie en leg hem minstens een kwartier in de koelkast. Rol hem daarna uit tot een dunne plak en bekleed je springvorm, hij mag overhangen. Prik gaatjes in de bodem en bak hem blind in de oven, op 200 graden 20 minuten.

Lemoncurd:
  • 2 eidooiers
  • 2 citroenen
  • 125 g suiker
  • 1 el maïzena
  • 50 g koude boter
Rasp de schil van de citroenen, neem geen wit mee. Pers de citroenen uit in een steelpannetje, voeg de rasp en suiker toe en breng al roerende aan de kook. Meng ondertussen de maizena met een klein beetje water tot een glad papje en voeg bij de eierdooiers. Meng dit goed met een garde, schenk een beetje van het kokende citroensap bij het eiermengsel en roer goed door. Voeg het eimengsel daarna weer bij de rest van het pannetje en blijf continu roeren totdat je een dikke substantie hebt. Laat je mengsel afkoelen in een waterbad en roer er de blokjes koude boter doorheen. Goed roeren zodat je geen klontjes hebt, je kan het desnoods nog door een zeef werken.

De vulling:
  • Bakje Ricotta
  • Lemoncurd
  • 2 blaadjes gelatine
Volg de instructies op de verpakking van de gelatine. Meng de ricotta met de lemoncurd, hoeveel lemoncurd je toevoegt ligt aan je eigen smaak. Roer er op het eind de gelatine door, schenk in de springvorm op de bodem en zet minstens 2 uur in de koelkast. 

Tadaa, met één hand

Toen de Lemoncurd aan het afkoelen was, zat ik te bedenken wat ik met mijn 2 eiwitten zou doen. Heel toevallig had ik nog een recept liggen voor Haagse Bluf. Dus dat werd het toetje bij het middageten.

Haagse Bluf (voor 4 personen)
  • 500 gram frambozen
  • Sap van ½ citroen
  • 1 eiwit
  • 2 el suiker
Pureer 100g frambozen met het citroensap. Druk het door een zeef met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je een vetvrije mengkom hebt, dit kan je bereiken door met een halve citroen door je mengkom te gaan. Voeg het eiwit en de suiker aan de frambozenpuree toe en klop tot stijve pieken. Leg in ieder glas 100 gram frambozen en schenk het eiwit erover. Je zou er nog lange vingers bij kunnen serveren. Eet smakelijk!

Iets minder frambozen dan in het recept, maar het smaakte er niet minder om.