Voor maandag had ik een appelnotenbrood in gedachten en twee quiches, een quiche Lorraine en tomaat-mozzarella. Dit keer ging niet alles soepel, het waren voornamelijk de quiches die mij kopzorgen bezorgden. Aangezien ik de tomaat-mozzarella quiche nog nooit gemaakt had wilde ik deze in mijn echte quichevorm maken, in de hoop dat dat geluk bracht. Ik was al bang voor een natte vulling en inderdaad, na een uur (!) in de oven, (normaal gesproken maar een half uur) dreef er nog een laagje vocht op. Ik heb hem maar afgegoten en op hoop van zegen laten afkoelen. Toen moest de andere quiche de oven in, deze had ik bij gebrek aan nog een quichevorm in mijn springvorm gedaan, niet erbij nadenkend dat deze niet dicht is. Dus toen ik de vorm optilde lag er een plasje van ei en roommengsel. Zucht, weinig meer aan te doen dus ook deze de oven ingeschoven maar deze kwam er nog goed uit. Alles ingepakt en de volgende dag meegenomen naar werk. Natuurlijk zelf ook van alles geproefd en alles was toch nog goed gekomen, de tomaat-mozzarella quiche was door de enorme hoeveelheid vocht nogal smaakloos. Niet vies, maar je proefde echt plain tomaat, mozzarella en basilicum. Les voor de volgende keer, iets meer kruiden en zorgen voor minder vocht. De Lorraine viel voornamelijk in de smaak, deze was al bijna op toen ik anderhalfuur later weg ging. Ook het appelnotenbrood ging hard. Helaas ben ik helemaal vergeten hier foto's van te maken. Maar ik maak ze vast nog wel vaker dus dan zal ik zorgen dat er wél een foto is.
Ook vandaag op Eerste Kerstdag ben ik al druk aan het bakken geweest, maar daar morgen een verslagje van. Ik wil hierbij iedereen dan ook fijne kerstdagen wensen en dat er lekker gegeten mag worden!
Bananenbrood
- 270 g lichtbruine basterdsuiker (of lichte rietsuiker voor een nog smeuïger resultaat)
- 2 eieren
- 200 g gepelde rijpe bananen, fijgeprakt (ongeveer 2 stuks)
- 280 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1tl gemberpoeder
- 140 g gesmolten boter
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de suiker en eieren in een kom en klop deze met een mixer smeuïg. Klop de bananenpuree erdoor.
- Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder door het bananenmengsel en meng totdat alles gelijkmatig opgenomen is. Voeg de gesmolten boter toe en blijf goed roeren tot alles goed gemengd is. Wees niet bang voor de hoeveelheid vocht, het wordt vanzelf allemaal opgenomen.
- Giet het beslag in een cakevorm en strijk te bovenkant glad. Bak het bananebrood ongeveer een uur totdat er een spies droog uit komt. Laat het kort in de vorm afkoelen en stort hem daarna op een rooster.
Appelnotenbrood
- 175 gram boter
- 140 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 el aardbeienjam
- 2 eieren
- 140 g bloem
- 1 el bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 100 g gedopte gemengde noten, gehakt
- 2 handappelen, geschild, klokhuis eruit gestoken, grofgehakt
- Verwarm de oven voor op 170 graden of gasstand 2-3
- Doe de boter, suiker en jam in een kom en klop het met een handmixer/keukenmachine tot een bleek en luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en schraap tussendoor de nog niet opgenomen ingrediënten van de wand met een pannenlikker in de kom
- Zeef het bloem met bakpoeder en kaneel in een aparte kom en klop het mengsel door de botermassa. Schep met een metalen lepel de noten en stukjes appel door het beslag tot alles gelijkmatig is vermengd. Zet de kom afgedekt een paar uur of liever tot de volgende dag in de koelkast.
- Giet het beslag in de cakevorm en bestrijk de bovenkant met een paletmes glas. Bak ongeveer 50-60 min tot het goudbruin is en stevig aanvoelt als je op de bovenkant drukt. Laat het eerst in de vorm afkoelen voor u het op het taartrooster helemaal koud laat worden.
De recepten voor de Quiches houden jullie nog van me tegoed. Ik heb de bakboeken waar ik ze uit heb niet bij de hand.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten