zondag 26 augustus 2012

Terug in de tijd

Ik ben dan wel vandaag begonnen met bloggen, maar het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik iets bak. En aangezien ik toch een Geschiedenisstudent ben, kan ik het niet laten om even terug te kijken in het verleden. Precies een week geleden heb ik me gewaagd aan de eerste, moeilijkere taart. Het was een verlate verjaardagstaart voor een vriendin en ik wilde een keer iets anders bakken dan de standaard appeltaart. Daarom had ik mij gewaagd aan een taart die ik gezien had bij Rudolfs Bakery, op 24Kitchen. (Geweldige tv-zender trouwens, vooral dit programma brengt me op veel ideeën.) De Mokka hazelnootschuimtaart. Ik ben er welgeteld van half 11 s'ochtends tot half 4 s'middags mee bezig geweest, maar het was zeker de moeite waard. Heb heel veel nieuwe dingen geleerd, het ging enigszins met vallen en opstaan maar gelukkig is daar mijn stiefvader dan nog; de chef-kok. Mijn redder in nood.

Het ging al mis bij het spuiten van de merengue, ik had nog nooit echt gewerkt met een spuitzak en dat werd meteen hard afgestraft. Het spuitmondje was te klein en raakte verstopt door de stukjes hazelnoot, dus de hele vulling moest eruit en er moest een nieuw spuitmondje in. Daarna kwam het struikelblok van het spuiten in een patroon. Het zag er zo simpel uit toen Rudolf het deed. Ik ben nog totaal niet handig met een spuitzak, dus echt soepel ging het niet. Gelukkig moest je het afstrijken met een paletmes en zag je weinig van mijn mislukte rondje.

Toen kwam de banketbakkersroom, de enige keer dat ik dat gebruikt had kwam het uit een pakje van Dr. Oetker en hoefde ik alleen water bij het poeder te gieten. Dit keer ging ik het helemaal zelf maken, maar ook hier ging het niet in één keer goed. Het wilde maar niet de juiste dikte krijgen, gelukkig bestaat er dan nog maizena, mijn andere redder in nood. De nougatine ging aardig goed, totdat ik de karamel over de hazelnoten goot en het uitliep op het aanrechtblad van me ouders. Aanraken leek me geen goed idee, het was tenslotte 170 graden. Dus ik liet het maar stollen en heb het er later met een mesje afgeschraapt. (Sorry pap en mam.) Nougatine maken, maakt trouwens wel echt een enorme herrie! Doe dit dus niet als er mensen op bed liggen, het klinkt alsof er een mitrailleur afgaat.

Het Mokka-extract was ook iets compleet nieuws voor mij, maar het zag er niet al te ingewikkeld uit. Het was uiteindelijk ook niet heel moeilijk, alleen volgende keer moet ik het pas maken wanneer de crème bijna klaar is. Want zodra het afkoelt wordt het zo hard als steen. Gelukkig had me stiefvader hier alweer een trucje voor, gewoon een klein beetje water toevoegen en weer aan de kook brengen en voilà! Het samenstellen van de taart ging zonder problemen, alleen het afwerken heb ik aan me stiefvader overgelaten. Ik had nog nooit met een paletmes gewerkt dus ik ging er heel voorzichtig mee om, iets té voorzichtig naar zijn mening, dus al snel had hij het paletmes in handen. Nogmaals mijn hartelijke dank hiervoor! De taart zag er echt prachtig uit en smaakte ook hemels. De foto is van iets mindere kwaliteit, hij is in a hurry genomen want we hadden trek, haha. Maar ik denk dat er nog wel betere foto's zullen komen want deze taart is zeker een blijvertje!



Mokka hazelnootschuimtaart

schuimbodem
  • 150 g hazelnoten
  • 150 g eiwit
  • 300 g suiker
  1. Verwarm de oven voor op 80 graden. Rooster de hazelnoten in de oven (of in een koekenpan) en hak ze zo fijn mogelijk.
  2. Mix het eiwit met de helft van de suiker. Voeg beetje bij beetje de suiker toe tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de gehakte hazelnoten er voorzichtig doorheen en schep in spuitzakken. 
  3. Bereid de bakplaat voor, beleg met bakpapier en teken er twee circkels van 24 cm doorsnede op. Spuit nu de hazelnootschuim op dit rondje en spatel het glad. Leg het nu minstens 4 uur in de oven om te drogen.
Banketbakkersroom
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 2 el bloem
  1. Halveer het vanillestokje en schraap de merg eruit. 
  2. Breng de melk aan de kook met het stokje en de merg.
  3. Meng de eidooiers met de suiker en roer de bloem erdoor. 
  4. Schenk de hete melk bij de eidooiers en roer goed en schenk terug in de pan. Gaar al roerende op laag vuur totdat het begint in te dikken. Dek af met wat huishoudfolie zodat er geen velletje ontstaat.
Nougatine
  • 200 g suiker
  • 200 g hazelnoten
  1. Karameliseer de suiker (suiker met een beetje water in een pannetje aan de kook brengen totdat het karamelkleur begint te vertonen) en schenk dit over de hazelnoten. Houdt 8 hazelnoten voor decoratie achter. Laat dit uitharden (dit gaat héél snel) en maal het daarna fijn in de keukenmachine. 
Mokka extract
  • 70 ml espresso
  • 30 g suiker
  1. Kook de espresso met de suiker tot een dikke stroop.
mokkacreme
  • 500 g boter
  • 120 g poedersuiker
  • 2 el mokka extract
  1. Mix de boter met de poedersuiker luchtig. 
  2. Roer de banketbakkersroom beetje bij beetje door de crème, voeg het mokka extract toe en meng tot het een egale kleur heeft.
garnering
  • 200 g slagroom
  • cacaopoeder
Nu is het tijd om de taart in elkaar te zetten. 
  1. Spuit de mokkacrème op de schuimbodem en strijk dit glad. Herhaal dit twee keer. Strijk de crème op de bovenkant egaal uit en besmeer de zijkanten van de taart.
  2. Laat de taart een half uur opstijven in de koelkast en bevestig dan de nougatine op de rand van de taart. Dit doe je het beste met de hand.
  3. Spuit toefjes slagroom op de taart en bestuif hem met een zeefje met wat cacao. Garneer met de acht hazelnoten en eet smakelijk!
Voor een filmpje en uitgebreide uitleg van Rudolf: http://www.24kitchen.nl/recepten/sander-jansons-mokkaschuimtaart 

1 opmerking:

  1. Hallo meisje

    Je taart was heerlijk, hopelijk volgen er nog meer.

    Je mamsie

    BeantwoordenVerwijderen