zondag 28 april 2013

Sinaasappelcrème taart

Woensdag was het weer zo ver, een ouderwetse clubavond met taart! Ik zou eerst de hele dag hebben maar ik werd gebeld door me werk of ik alsje alsje alsjeblieft zou kunnen komen werken. Aangezien al het extra geld welkom is heb ik dan toch ja gezegd, wel onder de voorwaarde dat ik pas om 13 uur kon beginnen omdat ik nog taart moest maken. Het kon dus geen hele ingewikkelde taart worden, gelukkig had ik al het idee om een kwarkachtige taart te maken alleen dan zonder de gelatine. Waarom? Geen idee eigenlijk, ik had niet zoveel zin om met gelatine aan de slag te gaan. Ik had niet heel veel tijd om al mijn bakboeken door te bladeren dus ik pakte weer eens mijn baktijdschrift 'Sweet Bakery' erbij. Een super leuk tijdschrift dat ik een keer opdook in de Selexyz. Het is een van oorsprong Duits blad dat daar iedere maand verschijnt en hier helaas alleen een keer een special van uitgekomen is. Er staan echt hele leuke en lekkere recepten in, waaronder een recept voor sinaasappelcrème tartelette.


Dit recept was voor 10 kleine taartjes, ik heb het recept gehalveerd en er één grote taart van gemaakt. Het deeg was wel een grote ramp, achteraf zag ik dat er één ei in de ingrediëntenlijst stond maar nooit in de bereidingswijze terugkwam. Vandaar dat hij zo droog bleef waarschijnlijk. Ik heb er maar een eetlepel water bijgedaan zodat het een beetje stevig werd. Het uitrollen was een ramp, het bleef maar plakken aan  aan de deegroller en ook was het nogal erg dun, misschien zelfs iets te dun. Dus ik heb het met me handen in de vorm geplakt en nog een beetje geprobeerd te fatsoeneren. Na 15 minuten blind bakken in de oven was het deeg nog super zacht en toen ik de vulling er probeerde uit te halen bleef er een stuk hangen aan het folie. Ik dat stuk er weer afgeschraapt en terug geplakt en nog 20 minuten in de oven. Wonder boven wonder kwam het er goed uit! Ik was blij verrast. 

tadaa!

De vulling was super simpel, kwark met wat suiker, klopfix en sinaasappelextract mixen en klaar is kees! Deze heb ik er niet meteen bij in geschept omdat ik bang was dat de bodem dan s'avonds niet meer hard zou zijn. Dus ik heb op het moment zelf de taart in elkaar gezet en dit was een slimme keuze. Want ik had de overgebleven taart de volgende dag meegenomen naar mijn bijrijdpaard en toen was de bodem niet meer knapperig maar zacht. Dit deed gelukkig verder niet af aan de smaak, ook zij vonden hem heerlijk, maar een knapperige bodem voegt toch wel wat toe aan een taart. Ik kan deze taart zeker aanraden, hij is heel makkelijk te maken (als je ei toevoegt aan de bodem zeker) en super lekker! 


Sinaasappelcrème taart
taartvorm van ong. 23 cm
 • 65 g boter
 • 125 g bloem
 • 1/2  ei
 • 125 g suiker
 • 1 sinaasappel
 • 1 tl sinaasappelextract
 • 1/2 zakje klopfix
 • 300 g volle kwark
 1. Meng voor de bodem de boter, bloem, suiker en ei en kneed dit tot een soepel deeg. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette vorm hiermee. Prik er gaatjes in met een vork en zet 30 min. in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 2. Vul de vorm met blindbakvulling en bak deze voor ongeveer 15 minuten. Verwijder de vulling en bak nog 5 à 10 minuten tot het licht goudbruin kleurt. Laat het compleet afkoelen voor je de vulling erin doet.
 3. Voor de siroop voor op de taart boen je 1 sinaasappel schoon onder de kraan en droog af. Snijd de schil er met een zesteur (of met een dunschiller en daarna met de hand in dunne reepjes) in stroken vanaf. Breng 65 ml water met 40 g suiker en de sinaasappelschillen aan de kook. Laat het inkoken totdat er een dikke siroop ontstaat. Laat deze afkoelen voor je hem op de taart schenkt. 
 4. Voor de vulling kun je ipv sinaasappelextract de sinaasappel uitpersen en het sap gebruiken. Meng 50 g suiker met een half zakje klopfix. Voeg de kwark en naar smaak het sap toe en mix tot een gladde en romige crème. Als je de taart meteen gaat eten kun je de vulling in de afgekoelde deegvorm schenken en versieren met de siroop. Als je hem pas later gaat eten zet je de vulling in de koelkast en zet je hem op het moment zelf in elkaar. Misschien moet je dan alleen wat water toevoegen aan de siroop en opnieuw aan de kook brengen omdat de siroop, als deze eenmaal afgekoeld is hard zal worden. Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten