Pagina's

maandag 15 juli 2013

ready steady bake!

Soms heb je zin in baksels die niet minstens een half uur in de oven moeten en ook qua voorbereiding zo in elkaar geflanst zijn. Zo ook zaterdag, toen ik een prei-mosterdsoep aan het maken was en me bedacht dat ik geen stokbrood gekocht had. Maar toch wilde ik er graag iets bij eten, toen bedacht ik me dat ik nog een recept had liggen voor uienbroodjes die binnen een half uur op tafel zouden staan. (Inclusief het voorbereiden van het deeg en alles, ik had het recept gehalveerd en dus halveerde ook de bereidingstijd van de uien.) Alleen had ik geen karnemelk in huis (ik heb dat vroeger ooit één keer gedronken en ging bijna over me nek, dus geen karnemelk voor mij), wilde ik het deeg eerst maar eens uitproberen waardoor ik uiteindelijk te weinig ui had en ik had Parmezaanse kaas toegevoegd omdat me dat wel lekker leek. Het deeg was erg plakkerig, mooie balletjes ervan vormen met de hand zat er dan ook niet bij. Ik heb hoopjes op mijn bakplaat gegooid en deze een beetje proberen te modelleren. Een kwartiertje in de oven en ze zagen er goed uit! Ze waren niet zo luchtig geworden als ik had gedacht/gehoopt, maar dat komt denk omdat ik geen baking soda en karnemelk had toegevoegd. (in plaats daarvan had ik dus gewone melk, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder) Maar het zure van de karnemelk zorgt denk ik voor een chemische reactie waardoor het luchtiger zal worden. Maar op zich was het broodje prima te eten, ik heb er vier broodjes uitgehaald en die zijn allemaal opgegaan! Volgende keer voeg ik wel meer ui toe (véél meer ui, dan wordt de bereidingstijd wel wat langer, maar daar ben ik nu dan op voorbereid) en probeer ik het toch met de karnemelk en baking soda. Als jullie het ook willen uitproberen, hierbij het recept uit de NRC Next. (En zoals je zult zien heb ik wat dingen achterwege gelaten, zoals onder andere de bosuitjes en heb ik de zure room vervangen door cremè fraîche, zure room is wat dunner. Maar ik wil volgende keer toch echt het recept op de letter volgen.)

Uibroodjes

  • 2 uien
  • 2 bosuitjes
  • balsamicoazijn
  • 200 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0.5 tl baksoda
  • snuf zout
  • 1 tl suiker
  • 75 g boter
  • 1 ei
  • 80 ml karnemelk
  • 1 el zure room
  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Snijd de uien in halve manen en bak deze in wat boter en olijfolie in een minuut of twintig zacht en glazig. Voeg een flinke scheut balsamicoazijn toe en laat dit een paar minuten indikken. Roer de in ringetjes gesneden bosuitjes erdoorheen en laat afkoelen.
  3. Meng bloem, zout, bakpoeder, baksoda en suiker. Snijd de koude boter erdoor tot er kruimels zijn.
  4. Kluts in een andere kom het ei, karnemelk en de zure room door elkaar. Giet dit bij de droge ingrediënten  en meng met een vork. Meng vervolgens de afgekoelde uitjes erdoor en vorm hiervan 6 à 7 balletjes. Druk ze een beetje plat en leg ze op bakpapier en strooi er grof zeezout over (en/of wat kaas).
  5. Bak ze af in ongeveer 12 minuten.


Vandaag had ik ook lekkere trek maar weinig zoets in huis afgezien van al het fruit. De kaneeltjes die ik ontdekt had via de blog Overeten moest ik nog steeds een keer uitproberen. En ook deze waren binnen een mum van tijd klaar! Ze zijn zeker een aanrader, knapperig van buiten (tot het steen-achtige aan af, maar zodra je er in bijt glijden je tanden weg in een zachte vulling, geen angst dus dat je naar de tandarts hoeft voor nieuwe voortanden) en zacht van binnen. Ze zijn zelfs zo lekker dat ik er van blijf eten, ik heb ze echt in een koektrommel moeten leggen en deze ver weg van mijn zitplek moeten opbergen. Oorspronkelijk is het een baksel van Rudolf van Veen en is het voor de 'beginnende bakker', maar ook als wat 'vergevorderde' bakker beleefde ik veel plezier aan deze koekjes. Maken dus!

Kaneeltjes

  • 2 tl vanille extract
  • 240 g bloem
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • snuf kaneel
  • 60 g zachte boter
  • 2 el suiker
  • 1 el kaneel
  1. Meng alle ingrediënten afgezien van de 2 el suiker en 1 el kaneel, deze laatste zijn voor de 'kaneelsuiker'. 
  2. Kneed het tot een samenhangend en soepel deeg en leg het ten ruste in de koelkast voor ongeveer 30 minuten
  3. Meng de suiker en kaneel tot je 'kaneelsuiker' hebt. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  4. Haal het deeg uit de koelkast, rol dit tot een lange rol en snij hier gelijke stukjes uit. Rol deze stukjes tussen je handpalmen tot bolletjes en rol de bolletjes door de kaneelsuiker. Druk ze een klein beetje plat aan beide kanten en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  5. Bak ze ongeveer 15 minuten en laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen snel hard worden, wees niet bang, als je alle ingrediënten goed afgewogen hebt zal je geen stenen krijgen.

1 opmerking: