Pagina's

woensdag 31 juli 2013

Eating with friends

Bakken op zich is al super leuk, maar als je het dan ook nog eens kan delen met vrienden wordt het dubbel zo leuk. 'Wat zullen ze er van vinden, is de bodem wel gaar, is alles wel opgesteven, zullen ze het wel lekker vinden.' En als je dan een tevreden glimlach ziet verschijnen na de eerste hap weet je dat je het goed gedaan hebt. Afgelopen dagen heb ik met vriendinnen gegeten, maandag was het idee om te gaan picknicken in het plantsoen. Helaas kwam het opeens onverwachts met bakken uit de hemel vallen, een uur van te voren was er nog niks te zien op Buienradar en opeens verschenen er kleine rode wolken, zo boven Groningen. Hoe frustrerend! Gelukkig had ik nog een balkon en met een beetje improviseren (een tafelblad op kratjes bier zetten als tafeltje) hebben we daar de hele middag zitten genieten van al het eten en alle verhalen. Beiden hadden we allerlei dingen klaar gemaakt. Zij had echt super lekkere pannenkoeken, gevuld met een slagroom/monchou crème met abrikozen, kruidenkaaswrapjes en druiven meegenomen. Ik had een fruitsalade gemaakt, stokbrood met kruidenboter en zelfgemaakte eiersalade en een quiche gebakken.


Ik vind quiches toch wel één van de leukere dingen van bakken, hier kan ik namelijk mijn liefde voor bakken en koken combineren. Deze keer had ik gekozen voor een courgette, tomaat en geitenkaasquiche. Omdat het plan was te gaan picknicken leek een enorme quiche mij niet zo handig en had ik besloten mijn twee kleine bakvormpjes te gebruiken. Ik heb wel het recept voor een normale quichevorm gebruikt maar deze dus over twee vormen verspreid. Het deeg ging voorspoedig, maar ik zat een beetje in tijdnood dus ik besloot het niet blind voor te bakken. Terwijl het deeg lag te rusten in de koelkast begon ik aan de vulling. Met een kaasschaaf schaafde ik plakjes courgettes en bakte ik deze in vier sessies in een koekenpan en liet ik ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Alles om de kans op een soggy bottem zo klein mogelijk te maken. Tomaatjes halveren, geitenkaas verkruimelen en het ei-mengsel maken. In het originele recept werd alleen ei en geitenkaas gebruikt als vulling, maar dat werd best wel dik en niet echt genoeg voor twee vormpjes dus ik besloot er wat slagroom aan toe te voegen. Ik ben gewend bij quiches dat de vulling bestaat uit eieren, room, kaas en kruiden dus ik besloot het weer toe te passen. Het deeg in de vormpjes gedaan, de vulling erin en 40 minuutjes in de oven op 200 graden. Ze waren gaar, zowel de vulling als de bodem en ready to eat! Hij was zeker niet slecht, maar toch had ik het idee dat ik iets mistte, ik ben er alleen nog steeds niet over uit wat precies.

Courgette, tomaat, geitenkaas Quiche

Deeg

  • 200 g bloem
  • 100 g  koude roomboter
  • 1 ei
  • 1 el water
  1. Meng de bloem met de koude boter tot een soort broodkruim. 
  2. Voeg het ei en het water toe en kneed het snel tot een soepel en samenhangend deeg. Leg het 30 minuten in de koelkast in folie te rusten
Vulling
  • 1 courgette
  • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 170 g zachte geitenkaas
  • 2 eieren
  • 50 ml slagroom
  • zout, peper, tijm
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schaaf met een kaasschaaf plakjes van de courgette en bak deze in een klein beetje olijfolie goudbruin. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  3. Meng de eieren, de slagroom, 120 g verkruimelde geitenkaas, zout, peper en tijm (deze kruiden naar gevoel en smaak) voor de vulling.
  4. Rol het deeg uit en bekleed de ingeboterde vormpjes ermee. Prik gaatjes in de bodem en snij overtollig deeg weg. 
  5. Begin met de plakjes courgette, verdeel de helft over de bodem, leg hierop de helft van de tomaatjes, (Met de open gesneden kant naar boven, anders heb je kans dat de vulling te nat wordt) en hierop de rest van de courgette, maak het af met de rest van de tomaatjes. Schenk de vloeibare vulling erin en verkruimel de rest van de geitenkaas erover. Bak hem voor ongeveer 40 minuutjes gaar en goudbruin. Laat ze eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand. (Als dit mogelijk is.)



















Die avond kwam een andere vriendin langs, maar zij kwam na etenstijd dus ik moest haar de volgende dag maar imponeren met iets. Het avondeten was best snel verzonnen (penne met prei, champignon, hamblokjes, crème fraîche, kerrie en verse bieslook, heerlijk!) maar toen het toetje. Ik had nog allerlei vers fruit over van de fruitsalade van de dag ervoor en eigenlijk altijd als Karin er is moet het toetje iets met chocola te maken hebben. Eerst wilde ik gaan voor een soufflè maar toen bedacht ik mij dat ik nog nooit chocolademousse gemaakt had! Tadam, het toetje was verzonnen! Internet vertelde mij dat het nog drie tot vier uur moest opstijven in de koelkast, maar daar hadden we geen tijd voor! Tot ik een recept tegenkwam die na bereiding ready to eat was. Ik besloot meteen aan het toetje te beginnen en hem alsnog even in de koelkast te zetten om chocolademousse enigszins koel toch wel lekkerder is. Ik had misschien iets teveel chocola gebruikt want het bleef wat vloeibaarder dan dat het filmpje liet zien. Maar ik had  hoop dat het in de koelkast helemaal goed zou komen en dat deed het ook! Het heeft ongeveer een uurtje in de koelkast gestaan voordat wij het aten, echt de juiste consistentie van mousse had het nog niet, maar het kwam al in de buurt. Nu, de volgende dag is het echt perfect! Dus internet had gelijk, een aantal uur in de koelkast is toch wel echt nodig voor de juiste structuur. Maar voor de smaak doet het niks af! Och, och, och, alsof we ons in de hemel waande. Ik heb dus nog een bakje in de koelkast staan, die ga ik zo als lunch maar eens opeten denk ik.

Chocolademousse
Voor 3 porties

  • 75 g pure chocola
  • 75 ml slagroom
  • 2 eieren, gesplitst
  • 25 gram suiker
  1. Smelt de chocolade au-bain-marie en laat deze als die gesmolten is enigszins afkoelen. (Dus haal hem van de pan met water en zet hem ergens om af te koelen.)
  2. Klop de slagroom stijf en zet deze tot verder gebruik in de koelkast.
  3. Mix de eidooiers met de suiker luchtig en romig. De kleur moet van felgeel naar redelijk bleek gaan.
  4. Klop de eiwitten stijf.
  5. Nu komt het samenstellen van de mousse: meng de chocola met de eidooiers, meng de slagroom erdoorheen. Spatel dan voorzichtig de eiwitten door dit mengsel. Roer niet te lang, zodra het er goed doorheen zit is het goed. Zet hem minstens een uur in de koelkast, het liefst langer. Zo krijg je een wat vastere mousse.

1 opmerking:

  1. Het ziet er allemaal heerlijk uit!
    De chocolademousse klinkt best makkelijk om te maken, maar zelf mijd ik toch altijd wel een beetje gerechten met rauwe eieren...

    BeantwoordenVerwijderen