woensdag 11 juni 2014
Mijn zoete besluit is dat ik leef om te eten
Ik heb de knoop doorgehakt. Zoals jullie allemaal waarschijnlijk al wel doorhadden ligt deze blog een beetje stil. Dit komt omdat ik mij op mijn nieuwe blog gericht heb: www.levenomteeten.nl Hier blog ik over alles dat ook maar met voedsel te maken heeft, koken, bakken, restaurants, boeren, echt alles. Ook al mijn bakavonturen krijgen een plekje op deze nieuwe site, dus ik wil jullie allemaal van harte uitnodigen om een kijkje te nemen op mijn nieuwe blog en die "like" button op Facebook te drukken zodat je altijd de nieuwste posts krijgt. Deze blog zal online blijven als archief voor alle recepten, maar zal verder niet ge-update worden. Dank jullie wel voor alles en hopelijk tot op mijn nieuwe site!
dinsdag 13 mei 2014
"A cake to bake, cheesecake!"
Als eerste mijn excuses voor het niks posten de afgelopen maand. De maand april was belachelijk druk voor mij, ik verhuisde naar een nieuwe kamer en startte een nieuwe blog. Door dit alles heb ik ook weinig gebakken en heb ik mijn energie voornamelijk in mijn nieuwe blog gestoken. Mijn nieuwe blog is: www.levenomteeten.blogspot.nl waarin ik alles wat ook maar met voedsel te maken heeft en mij interesseert op schrijf. Hieronder vallen ook al mijn bakavonturen. Ik zal voor nu deze blog nog online houden, omdat ik weet dat sommigen puur in het bakken geïnteresseerd zijn. Maar het kan zijn dat ik in de toekomst deze blog stopzet omdat het dubbel werk wordt. Voor nu, geniet weer van een nieuwe blog met nieuwe recepten.
I've got a cake to bake, and got no clue at allI've got a cake to bake, and haven't done that beforeDon't be proud, mate, please, don't botherGo, come on and ask your motherHow to bake, how to bake, bake that cake
Het Eurovisie Songfestival had dit jaar maar liefst twee liedjes over bakken en beiden waren van toepassing op mijn eigen weekend. Niet dit bovenstaande liedje, want ik weet heus wel hoe ik een taart moet bakken. Dit weekend heb ik gebakken; taarten, koekjes, brownies, cheesecakes. Het feestje hield niet op! Waarom al die baksels vragen jullie je misschien af. Nou, eerst had ik jaarclubavond, de dag erna was er een huisfeestje, de dag daarna kwam een vriendin op bezoek, ik ruilde een vloerbeschermer voor een taart en zondag was het dan ook nog eens moederdag. Ik heb mijn nieuwe oven in ieder geval goed kunnen uittesten en ik ben trots op mijn oven. Hij werkt stukken beter dan mijn oude oven, eindelijk krijg ik de goudbruine baksels. Enige wat er nog mist is een extra bakplaat en een timer, maar beiden zullen snel aangeschaft gaan worden. Maar nu over naar de baksels, in chronologische volgorde.
Donderdag
Jaarclubavond, twee clubgenootjes kwamen langs om mijn nieuwe kamer te bekijken. Voor het avondeten maakte ik een simpele pasta carbonara waarvan je het recept hier kan vinden. Als dessert besloot ik voor een simpele sinaasappelcheesecake te gaan. Cheesecake is zo simpel en ideaal als je alleen s'ochtends tijd hebt om iets te maken. Dit onderstaande recept heb ik nu al zo vaak gebruikt dat ik het toch zeker tot één van mijn basisrecepten reken.
Sinaasappelkwarktaart
Voor een kleine vorm van 15 cm
- 10 bastogne koeken
- 35 gram gesmolten boter
- 250g kwark
- 1 perssinaasappel, schil en sap (eventueel wat extra sinaasappel essence)
- suiker naar gevoel en smaak, ongeveer 3/4 el
- 2blaadjes gelatine
- 60 ml opgeklopte slagroom
- Optioneel: oranje kleurstof
- Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
- Rasp de sinaasappel en pers hem uit, meng dit met de kwark. Voeg suiker naar behoefte toe.
- Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Schep er nog de opgeklopte slagroom doorheen en als je de kleurstof gebruikt meng dit er goed doorheen en schep het beslag op de bodem. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.
Vrijdag
Brownie time! Again! Deze avond ging ik mee met mijn vriendin naar een huisfeestje van één van haar klasgenoten. Om meteen een goede indruk achter te laten besloot ik brownies te bakken want iedereen houdt van brownies en hieruit volgt dan weer dat iedereen van mij houdt. Zeker toen een aantal mensen dachten dat ik 'Dutch brownies' gemaakt had (a.k.a wiet brownies) was ik iedereens beste vriend. Helaas moet ik die mensen nu teleurstellen, ik had gewone normale brownies gemaakt.
Zaterdag
Dat je taarten niet alleen kan gebruiken om vrienden te maken maar ook als ruilobject heb ik zaterdag ervaren. Ik was opzoek naar een vloerbeschermer voor mijn bureaustoel, maar ik vond ze bij Ikea toch nog aardig prijzig. Dus ik had een oproepje op Facebook geplaatst of iemand er toevallig nog eentje over had. Hierop reageerde één van mijn teamleiders van de Albert Heijn, toen ik hem vroeg wat hij ervoor wilde hebben antwoordde hij: een taart. Na een vlugge inventarisatie van zijn voorkeuren maakte ik zaterdagochtend een perzik frangipane. Het recept had ik van één van mijn collega bloggers geleend en bleek een schot in de roos te zijn. Ik had al eens eerder een frangipane gemaakt maar dan met peren. Het grote verschil met mijn oude recept was dat de bodem in dit recept in de vriezer moest en daarna direct in de oven. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar ik waagde de gok. Ik was weer een beetje in paniek toen de hele bodem verschrompelde, maar ik wist uit ervaring dat de vulling stevig genoeg was om tot een goed eind resultaat te komen. S'avonds op mijn werk hebben we de ruil gedaan, ik gaf mijn teamleider de taartdoos (met taart erin uiteraard) en ik ging met een groot plastic vierkant naar huis. Deal done!
Perzik frangipane
Ingrediënten voor de bodem:
- 150 g patentbloem
- 35 g poedersuiker
- snuf zout
- 125 g koude roomboter, in blokjes
Ingrediënten voor de vulling:
- perziken uit blik
- 200 g amandelspijs, verkruimeld
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 45 g suiker
- 1/8 tl amandel-extract
- snuf zout
- 2 grote eieren, op kamertemperatuur
- 30 g patentbloem
- Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. En verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte.
- Doe de bloem, poedersuiker en zout in een kom en voeg de koude boter toe. Wrijf de boter met je vingers door de bloem en kneed snel tot een deeg. (je Kunt dit ook in de keukenmachine doen en op de pulseknop drukken). Druk je deeg gelijkmatig uit in de ingevette vorm, maak de rand hoog, want die zakt wat in tijdens het bakken. Zet de vorm met het deeg minstens 15 minuten in de vriezer.
- Zet de vorm zo uit de vriezer in de oven en bak de bodem ca. 20 minuten in de oven, tot de bodem gaat kleuren. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
- Doe de amandelspijs, boter,suiker, zout en amandel-extract in een kom en mix met de handmixer ca. 3 minuten tot een glad mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed tussendoor. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem toe en meng het erdoor.
- Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de vruchten erover (druk ze er iets in). Zet de vorm 30- 40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Verwijder de rand na het bakken en laat de taart op een rooster afkoelen.
- Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Mooi goudbruin |
Deze dag kwam ook mijn beste vriendin uit Utrecht langs om mijn kamer te bewonderen. Ik was van plan om koekjes te bakken voor haar maar toen ze mijn house warming cadeau gaf bleek ze zelf al koekjes gemaakt te hebben. Kokosmakronen (naar mijn recept) in een super gave 'cookie jar'. Deze cookie jar moet nu natuurlijk altijd gevuld zijn dus ik ga maar eens al mijn koekjesrecepten doorwerken.
De koekjes waren snel op zoals je kan zien |
Kokosmakronen
- 1 ei
- 25 gram boter
- 125 gram witte basterd suiker
- 50 gram zelfrijzendbakmeel
- 150 gram geraspte kokos.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Doe in kom het ei, de boter en de suiker en roer dit schuimig.
- Roer er de kokos en bakmeel door.
- Schep met een eetlepel hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
Zondag
Moederdag! Bijna vergeten, mijn moeder bleek het helemaal vergeten te zijn, de lieverd. Toch had ik er nog op tijd aan gedacht en had ik één van haar lievelingstaarten gemaakt. Een kwarktaartje, dit keer met limoen. Met iets minder suiker dan normaal want mijn moeder houdt wel van die wat zure, frisse smaak. Hiervoor heb ik ook weer mijn basisrecept voor kwarktaart gebruikt.
Limoen cheesecake
voor een kleine vorm van 15 cm
- 10 bastogne koeken
- 35 gram gesmolten boter
- 250g kwark
- 2 limoenen, geraspte schil en het sap
- suiker naar gevoel en smaak, ongeveer 3/4 el
- 2blaadjes gelatine
- 60 ml opgeklopte slagroom
- Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
- Rasp de limoen en pers hem uit, meng dit met de kwark. Voeg suiker naar behoefte toe.
- Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Schep er nog de opgeklopte slagroom doorheen en schep het beslag op de bodem. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.
vrijdag 28 maart 2014
Key lime pie volgens de Appie
Vorige week zaterdag op de markt hadden ze een aanbieding voor limoenen die ik niet aan me voorbij kon laten gaan. Tien limoenen voor €1.50, hop meenemen die handel, daar kan ik wel een taart mee bakken. Het eerst dat in me opkwam was een key lime pie, zonder de key want dit waren 'gewone' limoenen. Ik herinnerde mij dat de Allerhande een recept had voor deze taart en na een snelle blik op de website en de beoordelingen (vier sterren van de vijf door minstens 400 mensen) besloot ik voor dit recept te gaan. Niet moeilijk en relatief snel klaar als je de afkoeltijd er niet bij berekend. Ik had nog zo mijn twijfels over de bodem, ik mis toch echt een keukenmachine om die fijne structuur van kruimels te krijgen. Plus dat er stemgember in moest deed mij een beetje huiveren, toevallig had ik een potje staan met dat spul. Ooit eens gekocht toen het uit het assortiment van de Appie ging. Kwam het dan toch eindelijk van pas! Eerst met de hand in een theedoek de biscuitjes kapot geslagen en daarna in twee delen in de blender, de rest erbij en mixen maar. In mijn lage vlaaivorm gestort en met de hand aangedrukt. Tot mijn verbazing bleef het nog best goed zitten.
De vulling was ook best simpel, als je tenminste blijft roeren. Ik had het vuur iets te hoog staan en ineens bobbelde het wel erg hard en knalde er zo een stuk van de vulling uit de pan op de vloer. Concentratie is toch echt nodig in de keuken! Na drie minuutjes zachtjes koken én roeren ging de vulling in de bodem en schoof ik hem voor twintig minuutjes in de oven. Daarna moest die nog twee uur afkoelen en zou er nog een merengue op moeten. Over de merengue had ik zo mijn twijfels en deze bleken gegrond. De merengue maakte de vulling veel te nat en haalde de smaak van limoenen weg. Na het proeven van de taart met merengue besloot ik de merengue laag eraf te halen en hem in de koelkast te zetten om verder af te koelen en gewoon 'kaal' op te eten. Het koelen in de koelkast en zonder merengue was een goede zet want de taart werd er een stuk beter op. Maar als je deze taart aan Amerikaan geeft en zegt dat het een 'key lime pie' is, lacht die je keihard in je gezicht uit. De taart was lekker, maar een 'key lime pie', nee dat was het niet.
Key Lime Pie Volgens de Appie*
- 175 gram kokosbiscuit (Zaanse Kermis)
- 3 bolletjes stemgember
- 125 g roomboter gesmolten
- 4 limoenen
- 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
- 4 eieren gesplitst
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verkruimeld de kokosbiscuit en mix deze in een keukenmachine (of blender zoals in mijn geval, zo fijn als het met een keukenmachine wordt zal je nooit lukken, maar het gaat een stuk sneller dan alles met de hand verkruimelen) met de stemgember en boter. Vet een lage taartvorm in met wat boter en stort de bodem hierop. Druk ze goed aan met de bolle kant van een lepel en maak een opstaande rand.
- Voor de vulling breng je de gecondenseerde melk met 4 eidooiers en de rasp van 2 limoenen en het sap van alle vier de limoenen in een pan aan de kook en laat 3 minuutjes zacht doorkoken. Blijf constant roeren anders ziet je keuken eruit alsof er een vulkaan uitbarsting is geweest. (Ja ik spreek uit ervaring)
- Schenk de vulling in de taartbodem en bak deze voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Laat daarna twee uur afkoelen. Koud smaakt die namelijk het lekkerst!
*Jullie houden een echte key lime pie nog van mij tegoed. Heb jij nou HET recept voor een key lime pie, laat het me weten!
maandag 10 maart 2014
#BC 6: Amandelcupcakes en nog wat andere Italiaanse dingen
Amandel "cupcakes"
voor 9 stuks
- 115 gram zachte roomboter
- 115 gram suiker
- 115 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1/2 tl amandel-essence
- 1.5 el amandelmeel
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe alle ingrediënten in een kom en klop met een handmixer 2-3 minuten tot een bleke, luchtige massa.
- Schep het beslag in de vormpjes en bak de cakejes in 22 minuten gaar. Test dit door een spies in het midden te steken, deze moet er droog uitkomen.
- Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.
En dan de 'andere Italiaanse dingen'. Komende woensdag ben ik jarig en om dit te vieren heb ik besloten een groot diner te geven zaterdag 22 maart. Het thema is Italiaans omdat ik gek ben op deze keuken. Pure, simpele ingrediënten die echt topgerechten maken. Maar hier moet voor geoefend worden natuurlijk, ik had eerst het plan ravioli te maken gevuld met een paddenstoelen mix. Maar na dat proefrondje heb ik besloten toch voor iets anders te gaan. Ravioli maken voor 13 personen, met de hand, op een dag dat je ook risotto en gnocci moet maken is misschien iets teveel van het goede. Zo makkelijk is het nog niet om pasta te maken namelijk, de ravioli zelf leek perfect. Maar bij het kneden liep ik al tegen het probleem dat het deeg heel erg stug bleef, water toevoegen hielp een beetje maar internet vertelde mij dat je schaars moest zijn met water toevoegen. De smaken waren allemaal prima op orde, de paddenstoelenmix met een salie boter. Maar de pasta zelf was te taai, niet de juiste consistentie. Ik ga dit zeker vaker oefenen, maar het gaat niet geserveerd worden op mijn diner.
Wat wel geserveerd gaat worden is de mango pannacotta. Ik vond het recept op http://carolinebrouwer.blogspot.nl De ingrediënten gehalveerd zodat ik en mijn vriendin het als toetje konden eten, maar al snel bleken deze verhoudingen niet de juiste te zijn. De panna cotta moest véél meer zijn, de mango laagjes waren wel prima maar de panna cotta moet voor het diner toch meer zijn. Ook moet de mangomoussee veel fijner, nu zaten er nog stukjes in. Maar dat komt omdat ik het met een blender moest mixen omdat ik (nog) geen staafmixer heb. (De staafmixer vraag ik voor mijn verjaardag, plus een nieuwe handmixer) Ook nu was het dus weer goed om recepten van te voren uit te testen, maar deze keer is het wel een blijvertje.
zondag 2 maart 2014
BC #5 Bananen, kersen en chocola
Afgelopen week heb ik drie dingen gemaakt in het kader van mijn Bakingchallenge. Als allereerste had ik voor een drie gangenmenu besloten een bananen roomkaas taart te maken uit het Hummingbird bakboek. Ik had drie bananen liggen die echt op moesten en wat is nou een betere manier dan ze te verwerken in een baksel? Deze taart stond al een tijd op mijn verlanglijstje om te maken en dinsdag was het eindelijk zo ver, het ging niet zonder slag of stoot. Voor de één of andere reden had ik de verhouding voor de bodem verkeerd gelezen en had ik bijna 200 gram gesmolten boter bij de koekkruimels toegevoegd. Gelukkig vond mijn instinct het zelf ook wel erg veel en heb ik er minder aan toegevoegd. Misschien nog steeds een klein beetje teveel, want de bodem was toch wel een klein beetje hard. Maar door het gebruik van de blender voor de koekkruimels en deze hoeveelheid boter was de bodem toch beter dan andere pogingen in Groningen. (De bodem die ik bij mijn ouders gemaakt heb kwam toch wel het meest in de buurt van perfectie, maar die hebben dan ook een keukenmachine.) Bij de vulling had ik ook een beetje mijn twijfels, Hummingbird heeft soms naar mijn idee niet de beste verhoudingen voor baksels. Zo was de vulling dit keer wel erg vloeibaar en vroeg ik mij af of die wel op zou stijven. Maar wonder boven wonder was die perfect van consistentie! Volgende keer zou ik alleen de bananen echt pureren in de blender zodat er geen stukjes meer in zitten, want deze zonken natuurlijk nu naar de bodem. Ik weet dat er een trucje voor is om dit zinken te voorkomen, maar die moet ik weer even opzoeken. De smaak was goed, zeker een aanrader als je overrijpe bananen hebt!
Bananenroomkaas taart
bodem
Woensdag cupcakedag. Ik heb een beetje gesmokkeld door brownies te bakken in plaats van cupcakes, maar dat kwam omdat ik vriendinnen had beloofd brownies te bakken voor bij ons filmavondje. Ik ben een beetje vergeten een degelijke foto van de brownie te maken, maar ik heb wel een foto van de lekkernijen op ons filmavondje. De brownie, de bananentaart en een vriendin had de dag ervoor een Sachertorte gemaakt. Ideale meidenavond!
Donderdag was clubavond en omdat we met wel heel veel mensen waren ging mijn eerste idee voor het toetje vlug weer terug op het verlanglijstje. Ik besloot voor de kersentrifle te gaan, snel en makkelijk te maken en verrukkelijk! Ik had hem al een keer eerder gemaakt en ook toen was het weer een groot succes en ook dit keer heeft iedereen genoten. Op zoek naar een simpel, snel en heerlijk toetje, een trifle is altijd goed! Je zou de kersen ook kunnen vervangen voor ander fruit natuurlijk.
- 150 gram gesmolten boter
- 200 gram bastogne koeken
vulling
- 10 blaadjes gelatine
- 2 bananen, gepeld en geprakt/gepureerd
- 3/4 dl appelsap
- 300 gram verse roomkaas (monchou)
- 100 gram suiker
- 3 eidooiers
- 250 ml slagroom
- Voor de bodem verkruimel je de koekjes; dit kan met de hand, de blender of, het beste, de keukenmachine. Voeg de gesmolten boter toe en schep het in de vorm en druk het goed plat. Zet in de koelkast terwijl je met de vulling verder gaat.
- Week de gelatine in koud water
- Doe de geprakte bananen met het appelsap in een pannetje en verwarm dit zachtjes. Laat ze iets afkoelen voordat je de gelatine toevoegd.
- Doe de verse roomkaas met de suiker en eidooiers in een kom en klop met een mixer tot een glad en dik mengsel.
- Klop de slagroom lobbig en spatel het door het roomkaasmengsel.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer door de bananenpuree tot het opgelost is. Schep een beetje van de roomkaas door de bananenpuree en roer goed om luchtiger te maken. (De roomkaasvuling zorgt ervoor dat de bananenpuree wat afkoelt en er geen gelatineklontjes ontstaan.) Schep dan alle bananenpuree door de roomkaasvulling tot alles goed vermengd en glad is.
- Schep de vulling op de bodem en zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Het liefst nog langer zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Om het af te maken kan je de taart voor serveren garneren met wat plakjes banaan.
Woensdag cupcakedag. Ik heb een beetje gesmokkeld door brownies te bakken in plaats van cupcakes, maar dat kwam omdat ik vriendinnen had beloofd brownies te bakken voor bij ons filmavondje. Ik ben een beetje vergeten een degelijke foto van de brownie te maken, maar ik heb wel een foto van de lekkernijen op ons filmavondje. De brownie, de bananentaart en een vriendin had de dag ervoor een Sachertorte gemaakt. Ideale meidenavond!
Meidenavond! |
Donderdag was clubavond en omdat we met wel heel veel mensen waren ging mijn eerste idee voor het toetje vlug weer terug op het verlanglijstje. Ik besloot voor de kersentrifle te gaan, snel en makkelijk te maken en verrukkelijk! Ik had hem al een keer eerder gemaakt en ook toen was het weer een groot succes en ook dit keer heeft iedereen genoten. Op zoek naar een simpel, snel en heerlijk toetje, een trifle is altijd goed! Je zou de kersen ook kunnen vervangen voor ander fruit natuurlijk.
zondag 23 februari 2014
BC #4 Appel-abrikozentaart
Gisteren had ik een afstudeerfeestje van een clubgenootje en voordat we naar dat feestje zouden gaan ging onze club nog samen eten en het plakboek afmaken. De uitgesproken gelegenheid natuurlijk om weer eens een taart te maken. Mijn Nederlands Bakboek er weer bij gepakt en opzoek naar een taart, wat nog best lastig bleek te zijn. Zoveel 'Hollandse' taarten hebben wij schijnbaar niet, de grote klassieker is natuurlijk de appeltaart. Deze heb ik alleen al zo vaak gebakken dat ik besloot er een kleine twist aan te geven door in plaats van rozijnen gedroogde abrikozen te gebruiken. Dit bleek geen slecht idee te zijn, het zoete van de abrikoos complimenteerde het iet wat zurige van de appel. Het deeg was alleen een klein probleempje, de consistentie was prima, maar het uitrollen was een ramp. Ik had het op een buigbare snijplank van de Ikea uitgerold maar toen ik het in de vorm wilde leggen liet het niet los van de plank. Met een paletmes eronder werkte ook niet want ik stak zo door het deeg in. Het eraf gepulkt en even staan balen, toen pakte ik wat doorzichtig folie maar ook dit resulteerde in een ramp. Ik stond echt flink te balen, vooral omdat ik onder tijdsdruk stond. De taart moest zo snel mogelijk af zijn zodat we eerder aan het plakboek konden werken. Mijn huisgenootje kwam met het idee het deeg gewoon in de vorm te proppen en dan met de hand erin te vormen. Dat bleek een beter idee te zijn dan het proberen uit te rollen op mijn aanrecht. Toen het deeg er netjes in zat heb ik de vulling erin gegoten, van de rest van het deeg rolletje gedraaid en op de taart gelegd, ingekwast met het resterende ei en voor 50 minuten in de oven. De geur was overweldigend als je de keuken in kwam en de smaak liet niet te wensen over. Een top taart!
Appel-abrikozentaart
Het deeg
Appel-abrikozentaart
Het deeg
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 200 g koude boter in blokjes
- 150 g suiker
- 1 ei, goed losgeklopt met 1 el water
Vulling
- 4 jonagold appelen in stukjes
- sap van een halve citroen
- 50 g suiker
- 250 g gedroogde abrikozen in stukjes
- kaneel naar smaak
- 2 el maïzena
- Meng voor het deeg het meel en zout in een kom en wrijf met je vingertoppen de koude boter door het meel tot het geheel op broodkruimels lijkt. Meng de suiker erdoor. Houdt 1 eetlepel van het eimengsel apart en kneed de rest door het deeg. Maak er een bal van en sla hem plat, wikkel in folie en leg in de koelkast totdat de vulling klaar is.
- Voor de vulling schil en snij je de appels in kleine blokjes. Ook de abrikozen kan je in reepjes snijden. Meng met de overige ingrediënten. (De maïzena is ervoor om te zorgen dat de bodem niet te nat wordt tijdens het bakken.)
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Hou een klein stukje van het deeg apart en rol de rest van het deeg uit tot het de hele vorm bedekt. Dit kan je voor het beste resultaat met een deegroller doen, maar als je problemen hebt zoals mij kan je het ook met je hand in de vorm drukken. Prik er met een vork gaatjes in en doe de vulling erin. Rol van het overige deeg rolletjes en versier de taart ermee. Met het overige ei bestrijk je deze rolletjes en bak je de taart in 50 tot 60 minuten goudbruin gaar.
vrijdag 21 februari 2014
BC #3 Peanutbutter jelly time
Het derde baksel van mijn Baking Challenge was een cupcake, een hele bijzondere cupcake. Hij stond in het hoofdstuk 'klassiekers' en ik had er wel vaker van gehoord maar het leek mij niet heel erg lekker. Maar ik was een challenge begonnen, dan kon deze uitdaging er ook nog wel bij. Ik heb het hier over de pindakaas cupcakes met jam. Eerst naar de winkel om pindakaas met stukjes te halen, normaal heb ik de gladde pindakaas maar in dit recept stond nadrukkelijk vermeld dat met de stukjes het lekkerst zou zijn. Het recept was voor 18 cupcakes, ik had het gehalveerd en nog kwam ik op 10 cupcakes uit. Gelukkig klopten de verhoudingen verder wel, ik heb ondertussen een basisrecept voor cupcakes maar die was toch wel anders dan dit recept. Maar hij rees mooi en werd mooi bruin, top! Laten afkoelen de topping gemaakt, een pindakaasglazuur, ook hier was ik in het begin niet van overtuigd. Maar door de poedersuiker en boter werd de crème mooi zacht en zat er geen overheersende pindakaas smaak aan. De helft van de cupcakes uitgehold om ze te vullen met een theelepel aardbeienjam, ik deed de helft omdat ik ook graag wilde weten hoe ze zonder jam zouden smaken. Erg lekker kan ik je vertellen, maar met jam is die nog lekkerder! Glazuur erop, een kleine dot jam zodat ik de gevulde cupcakes kon onderscheiden van de niet gevulde en proeven maar! Goh, dat is nog eigenlijk best lekker! Of ik ze de stempel 'klassieker' waard vind ben ik nog niet helemaal over uit. Ze zijn best lekker, maar ze kunnen denk nog lekkerder. Iets smeuïger, volgende keer misschien net twee minuten korter in de oven. Maar ze zijn zeker het proberen waard!
Pindakaas jam cupcakes
voor 10 stuks
Cupcakes
Pindakaas jam cupcakes
voor 10 stuks
Cupcakes
- 115 g zachte roomboter
- 115 g zelfrijzend bakmeel
- 115 g suiker
- 2 eieren
- 130 g pindakaas met nootjes
botercrème
- 65 g pindakaas met nootjes
- 60 g zachte roomboter
- 1 tl vanille-essence
- 200 g poedersuiker
- 1 el melk
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Mix de boter met het meel, suiker en eieren tot een glad beslag. Roer de pindakaas erdoorheen tot het goed vermengd is. Schep in de vormpjes en bak in 22 minuten gaar.
- Voor het glazuur klop je de pindakaas met de boter en vanille licht en romig. Klop de gezeefde poedersuiker en melk er voorzichtig doorheen tot je een glad mengsel hebt.
- Als de cakejes zijn afgekoeld snij je er met een mesje een stukje uit de boven- en binnenkant en vult deze met een theelepel jam. Verdeel de crème erover en zet er nog een dotje jam op.
woensdag 19 februari 2014
Baking challenge day 1&2
Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders en daar moest uiteraard gebakken worden. Mijn moeder had zin in iets van een kwarktaart en ik besloot de appel-kaneel cheesecake nogmaals uit te proberen. Deze was zo goed bevallen vorige keer, nu kijken of mijn ouders hem ook lekker zouden vinden. Ik begon met de hand de bastogne koeken te verkruimelen maar dit schoot niet echt op en toen ik het in de vorm drukte met gesmolten boter wilde het maar niet plakken. Mijn stiefvader had al gezegd dat ik de keukenmachine moest gebruiken en ik besloot zijn advies maar op te volgen. En goh, dat ging echt super snel en de bodem was echt perfect! Volgende keer misschien iets dikker, maar qua consistentie was die perfect. De vulling was ook beduidend beter dan de vorige keer, hier had ik alleen niks aan veranderd dus wat de magic tric hiervan is weet ik niet. Misschien dan toch 'oefening baart kunst'.
In het weekend heb ik dan eindelijk de film 'Julia en Juliet' gezien en ik werd hier helemaal enthousiast van. Het idee om alle recepten uit je kookboeken te maken was al eens eerder door mijn hoofd geschoten, maar nog nooit de moeite genomen om dit ook echt te doen. Maar de moeite is nu genomen! Ik heb besloten om een bakboek te gebruiken in plaats van een kookboek. Dit is mijn grootste vriend/vijand voor de komende tijd:
Woensdags is cupcake dag want er ligt ook een boekje met 500 cupcake recepten op mijn plank die gemaakt moeten worden. Ik moet nog gaan kijken welke cupcake het vandaag gaat worden, morgen zullen jullie uitvinden welke het geworden is.
Maar er zijn al twee dagen voorbij sinds het weekend en in deze twee dagen is er al fanatiek uit het boek gebakken. Het eerste dat ik besloot te maken waren de gevulde koeken, ik had nog amandelmeel liggen dat echt op moest en dit is uiterst geschikt om home made amandelspijs van te maken. De gevulde koeken waren een eitje om te maken, behalve dat ik het deeg misschien niet perfect had uitgerold want je zou volgens het recept twaalf koeken moeten kunnen maken maar ik kwam niet verder dan zeven. (En drie vrije creaties, beetje artistiek bezig zijn in de keuken is op z'n tijd ook best leuk.) De smaak is de volgende dag nog beter! En al mijn vriendinnen die ze geproefd hebben zeiden dat ze liever deze hadden dan de gevulde koeken uit de winkel. "Veel minder zoet en gewoon lekkerder" was het commentaar. Kijk, dat is nog eens een goede start van mijn baking challenge te noemen!
Gevulde koeken
voor 10 stuks
Het deeg
Gisteren wilde ik een toetje maken met vers fruit omdat mijn vriendin een beetje ziek was en fruit dan één van de wondermiddelen is. Taartjes met vers fruit stond ook in dit bakboek, ik heb alleen een ander recept voor de bodem gebruikt omdat in het bakboek recept instant gist verwerkt stond en je moest het een tijd laten rijzen. Hier had ik allemaal geen tijd voor en ik besloot voor een ander beproefd recept te gaan. Op zich is de consistentie van het deeg prima, alleen de uitvoering kan nog iets beter. Het zag er nu nog een beetje rommelig uit, alhoewel je dat natuurlijk ook kan zien als een 'rustieke' uitvoering. De vulling van banketbakkersroom ging voor het eerst echt perfect! Binnen een minuut had ik een dikke vla die perfect in de vorm zou blijven zitten. Alles laten afkoelen en na het eten in elkaar gezet, het fruit kleingesneden en erop versierd. Volgende keer iets uitsprekende/contrasterende kleuren en een netter bakje en hij is perfect!
Fruittaartjes
voor twee kleine taartjes
Het deeg
Appel kaneel cheesecake |
In het weekend heb ik dan eindelijk de film 'Julia en Juliet' gezien en ik werd hier helemaal enthousiast van. Het idee om alle recepten uit je kookboeken te maken was al eens eerder door mijn hoofd geschoten, maar nog nooit de moeite genomen om dit ook echt te doen. Maar de moeite is nu genomen! Ik heb besloten om een bakboek te gebruiken in plaats van een kookboek. Dit is mijn grootste vriend/vijand voor de komende tijd:
Verwacht dus lekker veel blogs de komende tijd! |
Woensdags is cupcake dag want er ligt ook een boekje met 500 cupcake recepten op mijn plank die gemaakt moeten worden. Ik moet nog gaan kijken welke cupcake het vandaag gaat worden, morgen zullen jullie uitvinden welke het geworden is.
Maar er zijn al twee dagen voorbij sinds het weekend en in deze twee dagen is er al fanatiek uit het boek gebakken. Het eerste dat ik besloot te maken waren de gevulde koeken, ik had nog amandelmeel liggen dat echt op moest en dit is uiterst geschikt om home made amandelspijs van te maken. De gevulde koeken waren een eitje om te maken, behalve dat ik het deeg misschien niet perfect had uitgerold want je zou volgens het recept twaalf koeken moeten kunnen maken maar ik kwam niet verder dan zeven. (En drie vrije creaties, beetje artistiek bezig zijn in de keuken is op z'n tijd ook best leuk.) De smaak is de volgende dag nog beter! En al mijn vriendinnen die ze geproefd hebben zeiden dat ze liever deze hadden dan de gevulde koeken uit de winkel. "Veel minder zoet en gewoon lekkerder" was het commentaar. Kijk, dat is nog eens een goede start van mijn baking challenge te noemen!
Klaar voor de oven |
de vrije fantasie figuren |
Het serieuze eindresultaat |
Gevulde koeken
voor 10 stuks
Het deeg
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 160 g harde boter in kleine stukjes
- 125 g suiker
- rasp van een halve citroen
- 1 ei, goed los geklopt
Amandelspijs
- 150 g amandelmeel
- 150 g suiker
- 1 ei
- rasp van een halve citroen
- 10 amandelen
- Zeef het meel en zout en voeg de boter toe en wrijf dit met je vingertoppen tot en mengsel van broodkruim. Meng de suiker en de citroenrasp erdoor en voeg de helft van het geklopte ei toe. Kneed alles lichtjes tot een samenhangend deeg. Sla het plat, wikkel in folie en leg 15 minuten in de koelkast om te rusten.
- Voor het amandelspijs meng je het meel, suiker en rasp en voeg je het losgeklopte ei toe. Kneed tot het een samenhangend geheel is. Rol er tien balletjes van en druk ze plat tot schijfjes.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot je deeg een paar millimeter dik is. Steek er met een glas (of uitsteker) twintig rondjes uit. Als je er niet meteen twintig uit kan steken; neem de rest van het deeg, vorm tot een bal en rol weer uit. Doe dit totdat je twintig rondjes deeg hebt.
- Leg de tien rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, leg een schijfje amandelspijs op ieder plakje, kwast met los geklopt ei de randjes in en plak hierop het andere deegrondje. Druk een amandel op iedere koek en kwast de bovenkant in met het ei. Laat ze zo 15 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en na de 15 minuten rusttijd bak je ze in 20 minuten gaar.
Gisteren wilde ik een toetje maken met vers fruit omdat mijn vriendin een beetje ziek was en fruit dan één van de wondermiddelen is. Taartjes met vers fruit stond ook in dit bakboek, ik heb alleen een ander recept voor de bodem gebruikt omdat in het bakboek recept instant gist verwerkt stond en je moest het een tijd laten rijzen. Hier had ik allemaal geen tijd voor en ik besloot voor een ander beproefd recept te gaan. Op zich is de consistentie van het deeg prima, alleen de uitvoering kan nog iets beter. Het zag er nu nog een beetje rommelig uit, alhoewel je dat natuurlijk ook kan zien als een 'rustieke' uitvoering. De vulling van banketbakkersroom ging voor het eerst echt perfect! Binnen een minuut had ik een dikke vla die perfect in de vorm zou blijven zitten. Alles laten afkoelen en na het eten in elkaar gezet, het fruit kleingesneden en erop versierd. Volgende keer iets uitsprekende/contrasterende kleuren en een netter bakje en hij is perfect!
Fruittaartjes
voor twee kleine taartjes
Het deeg
- 130 g bloem
- 55 g boter
- 2 tl suiker
- 4 el water
Banketbakkersroom
- 20 g maïzena
- 250 ml volle melk
- 1 eidooier
- 1 tl vanille essence
- 50 g suiker
- Voor het deeg meng je met je vingertoppen de boter door de bloem en de suiker. Als je een kruimelige geheel hebt voeg je het water toe en kneed je het snel tot een soepel deeg. Sla plat, wikkel in folie en leg 15 minuten in de koelkast om af te koelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Voor de banketbakkersroom meng je de maïzena met 50 ml melk tot een glad papje. Voeg de eidooier toe en klop het mengsel glad. Doe de rest van de melk in een steelpan, voeg de suiker en vanille toe en breng het aan de kook. Als het kookt voeg je een klein beetje toe aan het maïzena papje en mixt dit tot een glad papje. Voeg daarna dit papje terug in de steelpan bij de rest van de melk en laat het rustig koken terwijl je blijft roeren. Het zal dan dikker worden, dit kan heel snel gaan ineens dus blijft constant roeren. Als het een dikke vla geworden is haal je het van het vuur, schenkt het in een grote schaal en laat afkoelen. Dit afkoelen kan je eerst op het aanrecht laten doen, maar als die redelijk afgekoeld is kan je hem in de koelkast zetten. (Je kan het afdekken met wat folie om velvorming te voorkomen, maar dit velletje kan je ook gewoon weer los roeren.)
- Rol het deeg uit en bekleed de twee vormpjes ermee. (De vormpjes moet je invetten met wat boter om plakken te voorkomen.) Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed met wat bakpapier en bakbonen. Bak 10 minuten met de bonen en haal dan het papier en de bonen eruit en bak nog eens 7 minuten. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
- Als alles goed afgekoeld is kan je het taartje gaan maken, vul de taartschelpjes met de room en snijdt je fruit klein en versier het op de room.
woensdag 12 februari 2014
Appel kaneel cheesecake
Een cheesecake met winterse smaken, is dat mogelijk? Ja! Het was alweer een tijd geleden dat ik iets van een kwarktaart gemaakt had en ik had zin in een experiment. Daarom besloot ik mij te gaan wagen aan een appel kaneel cheesecake. Mijn eerste obstakel was hoe ik de appelsmaak erin zou krijgen, tot zover ik weet is er in Groningen geen 'appel-essence' of iets dergelijks te verkrijgen. Eerst dacht ik aan appelmoes, maar de combinatie van appelmoes met kwark leek mij niet geweldig, toen kreeg ik ineens de ingeving van appelsap. De grote vraag was alleen of de taart wel zou opstijven met dat extra vocht, ik ging de uitdaging aan.
Eerst de bodem, drie kwart AH speculaaskoekjes verkruimelt en wat boter gesmolten, dit vermengd en in de springvorm gedrukt en hop de koelkast in. Toen de vulling, 500 gram kwark, en 125 ml opgeklopte slagroom en toen was het de taak van de smaakmakers. Ik strooide aardig wat kaneel erover en begon met een klein glaasje appelsap. Maar de smaak was nog langer niet waar het wezen moest, een extra theelepeltje suiker omdat suiker de smaak versterkt. Niks, meer, meer, meer! Ik heb geen idee hoeveel kaneel ik er uiteindelijk ingegooid heb, naar mijn gevoel echt belachelijk veel. De hoeveelheid appelsap kwam neer op 2 kleine glaasjes, ongeveer een longdrinkglas drie kwart vol en ongeveer 6 theelepels suiker. De zes gelatine blaadjes hadden ondertussen liggen weken in koud water, deze uitgeknepen en zachtjes verwarmd en door de kwark geroerd. Op de bodem geschonken en vijf uur later op hoop van zegen uit de vorm gehaald. Hij bleef staan! Mijn experiment was gelukt! De smaak was precies goed, al merkte ik de volgende dag dat de smaak nog beter was. Alleen de bodem, daar moet ik toch nog een keer goed naar kijken, de boter lijkt een beetje te smelten ofzo, het bakpapier onder de bodem is altijd doorweekt en de bodem zelf is ook niet even knapperig. Zelf denk ik dat het aan de verhouding boter-koekkruimels ligt, binnenkort maar eens naar kijken.
Eerst de bodem, drie kwart AH speculaaskoekjes verkruimelt en wat boter gesmolten, dit vermengd en in de springvorm gedrukt en hop de koelkast in. Toen de vulling, 500 gram kwark, en 125 ml opgeklopte slagroom en toen was het de taak van de smaakmakers. Ik strooide aardig wat kaneel erover en begon met een klein glaasje appelsap. Maar de smaak was nog langer niet waar het wezen moest, een extra theelepeltje suiker omdat suiker de smaak versterkt. Niks, meer, meer, meer! Ik heb geen idee hoeveel kaneel ik er uiteindelijk ingegooid heb, naar mijn gevoel echt belachelijk veel. De hoeveelheid appelsap kwam neer op 2 kleine glaasjes, ongeveer een longdrinkglas drie kwart vol en ongeveer 6 theelepels suiker. De zes gelatine blaadjes hadden ondertussen liggen weken in koud water, deze uitgeknepen en zachtjes verwarmd en door de kwark geroerd. Op de bodem geschonken en vijf uur later op hoop van zegen uit de vorm gehaald. Hij bleef staan! Mijn experiment was gelukt! De smaak was precies goed, al merkte ik de volgende dag dat de smaak nog beter was. Alleen de bodem, daar moet ik toch nog een keer goed naar kijken, de boter lijkt een beetje te smelten ofzo, het bakpapier onder de bodem is altijd doorweekt en de bodem zelf is ook niet even knapperig. Zelf denk ik dat het aan de verhouding boter-koekkruimels ligt, binnenkort maar eens naar kijken.
Appel kaneel cheesecake
- Driekwart pak speculaaskoeken van de AH
- 75 gram gesmolten boter
- 500 g kwark
- 2 kleine glaasjes appelsap
- Kaneel naar smaak
- suiker naar smaak
- 6 blaadjes gelatine
- 125 ml opgeklopte slagroom
- Maak de bodem, verkruimel de koeken met een deegroller en roer er de gesmolten boter doorheen. Bekleed je springvorm met bakpapier en druk hier de koekkruimels in. Zet minstens 10 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden.
- Meng de kwark met de opgeklopte slagroom en begin met het toevoegen van de smaakmakers naar eigen smaak.
- Week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp dit uit en los het op in een pannetje op het vuur. Laat iets afkoelen en meng dan door het kwarkmengsel. Zet minstens 4 uur in de koelkast totdat hij goed stevig is.
Ik had grootse plannen met de versiering, (kaneel swirls) maar dat wilde niet helemaal lukken. Nog iets om later naar te kijken |
woensdag 5 februari 2014
Citroencake met maanzaad
Sinds gisteren ben ik verkouden geworden en proef ik sinds vandaag weinig meer. Gisteren besloot ik daarom nog iets nieuws te bakken toen ik nog kon proeven en dit blijkt nu een verstandige keuze te zijn geweest. Het werd een cake die al lang op mijn verlanglijstje stond om te maken, een combinatie waar ik Jamie Oliver al vaak over had horen praten. De lemon and poppyseed cake! (Zie in het Engels klinkt het toch weer veel leuker.) Ik wist dat ik nog ergens een recept ervan had liggen en deze bleek in het Hummingbird bakboek te staan. Toen ik het recept doorlas kreeg ik wel een klein beetje me twijfels, de hoeveelheid bloem was echt immens groot en ook van de hoeveelheid suiker kreeg ik spontaan kiespijn. Enige aanpassingen waren dus van te voren al gemaakt, omdat ik geen bloem meer in huis had maar wel zelfrijzend bakmeel verminderde ik de hoeveelheid meel en ook de suiker werd verminderd.
In het recept stond al dat bij de eerste paar stappen het er geschift uit kon zien. Dit deed het ook echt, het zag er niet smakelijk uit. Een grijze smurrie waar wat plasjes melk in te zien waren, maar vlug dat meel erbij! De hoeveelheid deed mij nog steeds twijfelen en mijn handmixer kreeg meer en meer problemen met het mixen. Maar ik durfde niet meer aanpassingen te maken aan het recept dus ik bleef gestaag doorgaan. Op het eind moesten er nog vier eiwitten doorheen gespateld worden. Ik weet niet precies hoe zij dat voor ogen hadden, want spatelen was onmogelijk door dikke consistentie, het werd meer hardhandig hakken en roeren en op hoop van zegen in de vorm duwen. Er was teveel beslag, dat zag ik op dat moment ook wel, maar eigenwijs zoals ik was propte ik alles erin. Na tien minuten vond er een mini vulkaanuitbarsting in mijn oven plaats, als ik toch niet zo eigenwijs was. Het recept schreef 40 minuten voor maar dit leek mij wel heel weinig uit ervaring met tulbandcakes, uiteindelijk heeft die er bijna dik een uur ingestaan. Het uit de vorm krijgen was nog even tricky, maar met wat geduld liet de prachtig los en had ik voor het eerst in me leven een citroen maanzaad cake gemaakt! De smaak liet niks te wensen over, alleen de consistentie van de cake was ik niet geheel tevreden over. Hij had iets smeuïger gemogen van mij, dus toch minder meel de volgende keer.
Citroen-maanzaadcake
In het recept stond al dat bij de eerste paar stappen het er geschift uit kon zien. Dit deed het ook echt, het zag er niet smakelijk uit. Een grijze smurrie waar wat plasjes melk in te zien waren, maar vlug dat meel erbij! De hoeveelheid deed mij nog steeds twijfelen en mijn handmixer kreeg meer en meer problemen met het mixen. Maar ik durfde niet meer aanpassingen te maken aan het recept dus ik bleef gestaag doorgaan. Op het eind moesten er nog vier eiwitten doorheen gespateld worden. Ik weet niet precies hoe zij dat voor ogen hadden, want spatelen was onmogelijk door dikke consistentie, het werd meer hardhandig hakken en roeren en op hoop van zegen in de vorm duwen. Er was teveel beslag, dat zag ik op dat moment ook wel, maar eigenwijs zoals ik was propte ik alles erin. Na tien minuten vond er een mini vulkaanuitbarsting in mijn oven plaats, als ik toch niet zo eigenwijs was. Het recept schreef 40 minuten voor maar dit leek mij wel heel weinig uit ervaring met tulbandcakes, uiteindelijk heeft die er bijna dik een uur ingestaan. Het uit de vorm krijgen was nog even tricky, maar met wat geduld liet de prachtig los en had ik voor het eerst in me leven een citroen maanzaad cake gemaakt! De smaak liet niks te wensen over, alleen de consistentie van de cake was ik niet geheel tevreden over. Hij had iets smeuïger gemogen van mij, dus toch minder meel de volgende keer.
Citroen-maanzaadcake
- `125 g roomboter op kamertemperatuur
- 300 g suiker
- geraspte schil van 2 citroenen
- 25 g maanzaad
- 250 ml melk
- 500 g zelfrijzend bakmeel (origineel zegt 560 g bloem)
- 4 eiwitten
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een tulbandvorm of andere vorm goed in.
- Doe de boter, suiker, citroenschil en maanzaad in een kom en mix tot alles goed vermengd is. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf kloppen tot het opgenomen is. Het is goed mogelijk dat je mengsel er geschift uitziet maar dit komt allemaal goed.
- Zeef in drie delen het meel bij de botermassa en mix goed. Dit kan op het eind wat moeizaam gaan door de dikke consistentie. Blijf kloppen tot alles goed vermengd is.
- Klop in een vetvrije kom de vier eiwitten stijf en spatel deze door het deeg. Schep in de vorm en bak in 50-60 minuten gaar.
- Laat kort afkoelen in de vorm en stort hem daarna, voorzichtig!, op een rooster om af te koelen
dinsdag 28 januari 2014
Baileys, het magische ingrediënt
Alles wordt namelijk beter met Baileys. Een saaie cupcake wordt ineens een intense verwennerij, voeg er wat stukjes chocola aan toe en je waant je voor eventjes in de hemel. In ieder geval, dat deed ik toen ik vanavond een hap van mijn baileys-chocolade cupcake nam. Sinds ik de Baileys taart gemaakt heb, Baileys toevoegde aan brownies en zo het beste brownie recept ooit ontdekte wist ik het. Voeg ergens Baileys aan toe en je baksel is gegarandeerd een succes. Heb je nog een fles Baileys in huis en de basic baking ingrediënten, dan zou ik zeggen, probeer dit recept uit. Super simpel en super lekker!
Bailey cupcakes
Voor 12 cupcakes
Bailey cupcakes
Voor 12 cupcakes
- 125 gram roomboter, zacht
- 125 gram suiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 4 eetlepels Baileys (ik gebruikte de goedkope AH nep variant: Irish Whiskey cream)
- eventueel een reep chocolade in stukjes gehakt
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Mix de roomboter met de suiker romig. Voeg de eieren stuk voor stuk toe en mix tot het ei goed opgenomen is.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel in het beslag en mix tot alles gemengd is.
- Voeg nu de Baileys toe en mix nogmaals.
- Als je de chocolade toevoegt spatel je deze er op het eind doorheen.
- Verdeel over de vormpjes en bak ze in 20-25 (bij mij is 22 het magische getal) gaar. Controleer het met een saté prikker, als deze er schoon uitkomt zijn ze klaar.
- Laat ze kort afkoelen in de vorm; zeg 5 minuten. Haal ze er daarna uit en laat ze op een rooster afkoelen.
zondag 12 januari 2014
Appel-Bramentaart
Dit recept hadden jullie nog van mij te goed, vandaar dat ik besloot de taart nog maar een keer te maken. Mijn vriendin was jarig en uiteraard vroeg dat om een taart, een beetje een winterse taart; een appel-bramentaart! Voor deze taart was ik officieel een springvorm van 20 cm nodig, maar die had ik niet. Dat resulteerde er vorige keer in dat ik extra beslag moest maken. Daarom besloot ik dit keer om langs de Blokker te fietsen en dan eindelijk die springvorm van 20 cm te kopen die ik al ongeveer twee jaar wilde. S'avonds aan de slag met de taart, het was allemaal een beetje last-minute werk maar dit is zo'n simpele taart dat die ook zo gemaakt was. 75 minuten in de oven en ping, de taart was klaar!
Appel-bramentaart
- 2 eieren
- 125 g gesmolten boter, afgekoeld
- 225 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 0.5 tl zout
- 3 appels. geschild in dunne plakjes
- 250 g bramen (ik heb de diepvriesbramen van de AH gebruikt, werken prima)
- klein bakje amandelschaafsel
- 2 el rietsuiker
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm van 20 cm in.
- Klop de eieren en de kristalsuiker licht en luchtig. Dit kan met de hand of met een mixer.
- Schenk de gesmolten boter erbij en roer goed door met een houten pollepel. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout erbij en roer tot een samenhangend beslag.
- Schenk de helft van het beslag in de vorm. Verdeel de helft van de appels erover, dan de bramen en dan de rest van de appels. Schenk het laatste restje beslag over het fruit en strooi er de suiker en amandelschaafsel overheen.
- Bak in ongeveer 70-75 minuten gaar. Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen en verwijder dan de ring.
vrijdag 10 januari 2014
Een nieuw bakjaar is begonnen!
Een gelukkig nieuwjaar allemaal! Het is een tijdje geleden dat ik een blog gepost heb, twee hele maanden, poeh. Heb ik dan wel gebakken, nou nee niet echt. De maand december was een beetje een hectische maand op allerlei vlakken. Maar ik ben terug! Met oude recepten met een nieuwe twist dit keer. Eerst wil ik toch graag een foto delen van ons kerstdiner bij mijn ouders. We hadden een rijsttafel gemaakt en het zag er zo geweldig uit op de tafel:
Als toetje hadden we een Bombe Alaska gemaakt. Vanille en perzik ijs, daarom heen plakken cake en toen een merengue met groene kleurstof. De brander erop, wat eetbare pareltjes en we hadden een spectaculair en overheerlijk toetje:
Twee dagen geleden ben ik weer aan het bakken geslagen. Mijn vriendinnetje uit Ierland kwam na twee weken kerstvakantie bij haar ouders in Ierland vieren, terug naar Groningen. Omdat ze best een lange reis tegemoet zou gaan besloot ik het avondeten te verzorgen. Ik ben weer voor de tomaat en geitenkaasclafoutis gegaan met ciabatta, hummus en kruidenroomkaas en als toetje carrotcupcakes met een monchoutopping. Dit jaar zal in het teken staan van mijn voorliefde voor koken en bakken verder te ontdekken en ontwikkelen en ik besloot te beginnen bij mijn snij-skills. De wortelen waren toevallig in de aanbieding, een kilo voor 50 cent, mooi oefenmateriaal! Na ze eerst netjes in blokjes te hebben gesneden heb ik ze zo klein mogelijk gehakt zodat ik ze kon gebruiken voor de cupcakes. Ik heb het basisrecept voor cupcakes gebruikt en er wortelen en kaneel aan toegevoegd, de carrotcupakes waren geboren!
Carrotcupcakes (voor 6 stuks)
Gisteren heb ik een andere klassieker onder de loep genomen, de brownie. Ik besloot er baileys doorheen te doen in plaats van vanille essence en een reep melkhazelnootchocolade fijn te hakken. Dit was een briljant idee want ik heb eerlijk gezegd nog nooit zulke lekkere brownies gemaakt. Iedereen die ze mochten proeven waren het met me eens, beste brownies ever!
Baileys brownies
Het was ook echt heerlijk |
De clafoutis |
Carrotcupcakes (voor 6 stuks)
- 60 gram roomboter
- 60 gram zelfrijzend bakmeel
- 60 gram suiker
- 1 el melk
- 1 ei
- 100 gram fijngehakte of geraspte wortel
- kaneel naar smaak
- 50 gram monchou
- 25 gram roomboter
- 60 gram poedersuiker
- half zakje vanillesuiker
- Mix de roomboter met de suiker romig en voeg het ei toe.
- Voeg voorzichtig het meel toe, daarna de melk, kaneel en wortel. Mix nog even kort zodat alles goed gemengd is.
- Voor de topping mix je de monchou met de roomboter.
- Voeg de poedersuiker en vanille suiker toe en meng tot het een smeuïg mengsel is.
- Laat de cupcakes eerst helemaal afkoelen voordat je de topping aanbrengt, anders zal deze smelten en niet goed blijven zitten.
Gisteren heb ik een andere klassieker onder de loep genomen, de brownie. Ik besloot er baileys doorheen te doen in plaats van vanille essence en een reep melkhazelnootchocolade fijn te hakken. Dit was een briljant idee want ik heb eerlijk gezegd nog nooit zulke lekkere brownies gemaakt. Iedereen die ze mochten proeven waren het met me eens, beste brownies ever!
Baileys brownies
- 40 gram bloem
- 60 gram cacaopoeder
- 200 gram suiker
- reep melkchocolade met hazelnoot gehakt (grof of fijn, wat jij wil)
- 250 gram gesmolten roomboter
- 4 eetlepels baileys/whiskey cream
- 4 eieren los geklopt
- Oven voorverwarmen op 175 graden
- Meng de bloem met de cacao, suiker en chocola.
- Voeg de eieren, de boter en de baileys toe en meng goed tot het goed verdeeld is. (Het zal een tijd één grote waterige/vette massa blijven, maar blijf roeren, het wordt vanzelf een mooi glad mengsel.)
- Schenk in een ingevette ovenschaal en bak in 50 minuten gaar.
Abonneren op:
Posts (Atom)