Pagina's

donderdag 31 oktober 2013

Golden oldies

Ik had mij eigenlijk voorgenomen alleen nog maar nieuwe recepten uit te proberen, maar soms heb je van die recepten die gewoon te goed zijn om maar één keer te maken. Zo ben ik al een tijd een grote fan van quiches en sinds vorige week heeft de panna cotta ook een plekje gekregen in mijn persoonlijke receptenboek. Ik probeer er wel iedere keer een nieuwe twist aan te geven, zo heb ik vanavond een broccoli quiche en een panna cotta met mango gemaakt. Klinkt en lijkt misschien allemaal exotisch, maar het was echt een makkie om te maken!

Voor de quiche heb ik de broccoli in kleine roosjes gesneden en ongeveer 5 minuutjes gekookt. Cherrytomaatjes in half, halve chorizo in dunne plakjes, slagroom met eieren, parmezaanse kaas, peper en zout en mixen maar. Hartige taart bladerdeeg laten ontdooien en in de quichevorm leggen, de vulling erin, extra kaas en een half uurtje in de oven. *Ping* Let's eat! 



Basisrecept quiche
Als je deze verhoudingen gebruikt voor de roomvulling kan het nooit misgaan! Behalve als je niet matchende ingrediënten uitkiest natuurlijk. 
  • Vijf plakjes (hartige taart) bladerdeeg.
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • peper en zout
  • kaas (geitenkaas, parmezaan, goudse kaas; wat jij wil!)
  1. Laat de bladerdeegplakjes ongeveer 10 minuutjes ontdooien en vet ondertussen een quichevorm in met boter.
  2. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en rol uit tot je een lap hebt die de vorm bedekt. Leg voorzichtig de bladerdeeg lap in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. (Dit voorkomt dat je een soggy bottem krijgt)
  3. Mix de eieren met de slagroom en het peper en zout. Voeg pas op het eind de kaas toe en mix nogmaals goed door. Schenk over de vulling in de quichevorm en bak in 30 minuten op een 200 graden voorverwarmde oven gaar. 
Eigenlijk was ik eerst van plan een bavarois te maken, maar die moest minstens 5 uur in de koelkast en zoveel tijd had ik niet meer. Dus besloot ik voor de panna cotta te gaan, vorige keer had ik niet genoeg gehad naar mijn zin, reden genoeg dus om hem snel nog een keer te maken! Toen ik terug liep van de supermarkt bedacht ik me pas dat ik niks had om erbij te serveren, behalve dan mangostukjes uit de vriezer. Hmm, ook niet verkeerd! De panna cotta gemaakt volgens recept en op het eind versierd met stukjes mango die ik twee uur had laten ontdooien in de koelkast. Een top avondmaaltijd kan ik wel zeggen! 


Volg mij via Bloglovin om op de hoogte te blijven van nieuwe posts! http://www.bloglovin.com/blog/8659203/?claim=y4csncsbb5d 

zaterdag 26 oktober 2013

Home sweet home

Ik ben weer een paar daagjes bij mijn ouders geweest en ik had mij voorgenomen daar iedere dag iets te bakken.  Donderdag tot en met zondagochtend, dat zijn minstens drie baksels, ik heb er vier weten te maken. Zij moeten steeds lezen hoe ik van alles lekkers in Groningen bak, nu was het tijd om hun eens te trakteren.

Donderdag: chocolade zandkoekjes. De oven hier is ideaal voor koekjes, een ouderwetse gasoven met een grote bakplaat. Een stuk beter dan de kleine combi oven met een klein draaiplateau in Groningen. Het recept heb ik van www.overeten.com Ik moest wel een kleine aanpassing doen aangezien de buurtsupermarkt geen donkerbruine basterdsuiker meer had, na lang dubben besloot ik voor rietsuiker te gaan. Ik kon wel witte basterdsuiker nemen, maar het idee van donkerbruine basterdsuiker is de gekarameliseerde smaak van de suiker. Rietsuiker komt dan iets meer in de buurt, echt een klein beetje maar. Eenmaal in folie gewikkeld had het wel wat weg van een worst, een chocoladeworst! Jummie! Rauw was het deeg al super (de kontjes kon ik uiteraard niet bakken, die waren te lelijk, dus moest ik die maar opeten.) en eenmaal gebakken was het nog lekkerder!



Chocoladezandkoekjes (voor ongeveer 40 stuks)

  • 200 g koude roomboter
  • 50 g pure chocolade, gehakt
  • 200 g bloem
  • 25 g ongezouten cacao
  • 80 g rietsuiker
  • 1 eidooier
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Snijd de koude boter in blokjes en hak de chocola fijn.
  3. Doe de bloem, cacao en rietsuiker in een kom. Voeg de boter toe en kneed met je vingers tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg de eidooier toe en de chocoladestukjes en roer goed door.
  4. Verdeel het deeg in twee stukken en rol er 2 rollen van. Wikkel ze in huishoudfolie en leg ze 20 minuten te rusten in de koelkast.
  5. Snij er plakjes af van ongeveer 1 cm en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes in 15 à 20 minuten gaar. LET OP: de koekjes zullen nog zacht zijn als je ze uit de oven haalt, bij het afkoelen zullen ze harder en bros worden. Als ze keihard zijn heb je ze te lang gebakken, het horen redelijk brosse koekjes te zijn.
Vrijdagochtend: muesli-fruitbrood! Dit recept was al een tijdje geleden aan mij gegeven door iemand van een forum. Deze dag besloot ik hem te maken, ik had zin om mij een keer weer in het broodcircuit te begeven. Nog niet helemaal het circuit waarin ik me vol zelfvertrouwen beweeg, maar oefening baart kunst zeggen ze dus laten we gaan oefenen! Het is een redelijk simpel recept, maar toch bleek, eenmaal uit de vorm dat je toch ook wel enige ervaring en gevoel ervoor moet hebben. Zo had die nog net iets langer in de oven gemogen en ook misschien beter gekneed. Het was nu een redelijk compact en beetje klef broodje, maar toch erg lekker! Want er is niks mis met een klef broodje, eigenlijk is dat stiekem haast nog lekkerder dan 'gewoon' brood.



Muesli-fruitbrood
  • 275 g volkoren tarwebloem
  • 175 g bloem
  • 2 el suiker
  • 10 g zout
  • zakje droge instantgist
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • 30 g gesmolten boter
vulling
  • 50 g fijne muesli
  • 60 g gewelde rozijnen
  • 100 g gedroogd fruit in stukjes (ik had tutti frutti)
  1. Zeeg de bloem en tarwebloem in een kom. Het laatste beetje tarwebloem wil door de granen niet door de zeef, dit kan je gewoon in de kom doen.
  2. Voeg de suiker, zout en gist toe en roer het met een lepel door elkaar.
  3. Voeg ei, melk en de gesmolten boter toe. Roer even met de lepel en kneed het deeg vervolgens goed verder met de hand. Maak er een bal van en laat het deeg 30 minuten op een warme plek rusten. Leg een vochtige theedoek over de kom om het rijsproces te helpen.
  4. Wel ondertussen de rozijnen en snijd het gedroogd fruit in kleine stukjes. Meng de vulling van rozijnen, muesli en gedroogd fruit in een kom.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem.
  6. Kneed als het deeg 30 minuten gerust heeft de vulling door het deeg. Kneed goed zodat de vulling goed verdeeld in het deeg zit. Rol het deeg vervolgens in een worst ter grote van de cakevorm. Leg het in de vorm en verdeel het zo dat de vorm goed gevuld is. Laat het deeg nogmaals met de vochtige theedoek op een warme plek een half uurtje rusten
  7. Bak de cake in ongeveer 30 minuten (misschien dus iets meer) gaar. Check met een prikker of die gaar is, als die er droog uitkomt is die goed.
  8. Stort het brood op een rooster of houten snijplank om af te koelen.
* Lekker met een likje roomboter en/of kaas!


Vrijdagavond Ik besloot deze avond te koken, dit is altijd de ultieme gelegenheid om bepaalde recepten uit te proberen, puur omdat je nu genoeg eters hebt. Soms is het zonde om een recept te maken alleen voor jezelf, dus spaar ik deze op voor momenten als deze. Ik besloot de Italiaanse keuken weer eens in te duiken, ik had zin in fris en simpel, het werd spaghetti carbonara, deze had ik tot mijn eigen verbazing nog nooit gemaakt en het recept was super simpel! Natuurlijk hoorde er ook een toetje bij, fris, simpel, woorden die bij panna cotta horen! Ik zie dat altijd misgaan bij Masterchef Australia, totdat ze bij Masterchef Australia the Professionals het serveerde in een glas. Nooit meer het gedoe om de panna cotta heel uit de vorm te krijgen. Helaas hebben mijn ouders niet zulke mooie glazen om het in te serveren, ik wilde het wel in glas doen zodat je tenminste het toetje kon zien. Dan maar in theeglazen. Na een uurtje was er nog totaal geen teken van pudding, als dat maar goed zou gaan! Maar na twee uurtjes was die perfect! De 'little wobble' zoals Matt Preston het altijd zo mooi zegt, was aanwezig! Yes! Tijd om te serveren..................even een moment stilte, dat was dit toetje wel waard. Hemels! Echt waar, ik lieg niet, hemels! Als je melk, room en gelatine in huis hebt verplicht ik je nu naar de keuken te rennen!



Panna cotta
voor 4 personen
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml melk
  • 50 g suiker
  • 1 tl vanille- essence
  • 4 blaadjes gelatine
  • 200 g bosvruchten
  1. Room, melk, suiker en vanille in een steelpannetje aan de kook brengen en laat dit 15 minuten op een zacht vuurtje koken. Roer af en toe om aankoeken aan de bodem te voorkomen.
  2. In een ander pannetje breng je de bosvruchten met 2 el water en 2 el suiker aan de kook tot de vruchten tot moes gekookt zijn. Werk ze door een zeef en zet in de koelkast om te koelen.
  3. Week ondertussen de gelatine in koud water en knijp dit na ongeveer 5 minuutjes uit. Roer deze door het roommengsel tot het opgelost is. Spoel de glazen af met koud water en vul ze. Zet minstens twee uur in de koelkast om op te stijven. Hij is goed als die dus nog een kleine 'wobble' heeft als je hem zachtjes schudt.
  4. Schenk dan de bosvruchtencoulis op de panna cotta en serveer meteen.

Zaterdag: Appel-peer notentaart met gele room. Het weekendje bij mijn ouders hoort natuurlijk afgesloten te worden met een taart, ik begon klein; met koekjes en eindig groot; taart. Appel-noten taart met walnoten, hazelnoot en banketbakkersroom. Mijn moeder wilde graag iets met banketbakkersroom en mijn stiefvader was gek van peren geworden. Voeg er wat appels aan toe, toen stelde ik voor om er nog noten in te doen en de taart was geboren! Ik heb wel een beetje vals gespeeld door de banketbakkersroom uit een pakje te halen. *Schaam schaam* Soms heb je van die dagen hè..  Verder is de taart helemaal zonder pakje gemaakt! En hij smaakte lekker! Door de room had ik wel één grote soggy bottem, gelukkig maakte de smaak van de vulling dat helemaal goed. 


Appel-peer notentaart met gele room
  • 200 g bloem
  • 100 g suiker
  • koek en speculaaskruiden
  • 150 g boter
  • 0.5 ei
  • 3 appels
  • 2 peren
  • 100 g noten (ik had walnoten en hazelnoten)
  • banketbakkersroommix 
  1. Voor het deeg meng je de bloem, suiker en speculaaskruiden (dit heb ik een beetje naar gevoel gedaan, ik denk dat er uiteindelijk 2 theelepels in zijn gegaan) en kneed je er vervolgens de boter door tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg het halve ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Sla plat, wikkel in folie en leg een half uur in de koelkast.
  2. Vet ondertussen een springvorm in en verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Schil en snij de appels en peren in grove stukken. Hak de noten grof en mix deze in een kom met elkaar. Ook hier heb ik nog wat speculaaskruiden aan toegevoegd, weer iets van 2 theelepels. Maak de banketbakkersroom volgens de verpakking. 
  4. Rol het deeg uit zodat je de hele vorm ermee kan bedekken. Prik gaatjes in de bodem. Spreid de helft van de room over de bodem, de helft van de vruchtenvulling, dan nogmaals wat room en de laatste helft van de vruchtenvulling. Bak de taart in ongeveer een uur gaar.
Zo, dat was een hele blog. De honderdste blog wel te verstaan! Chapeau als je dit allemaal gelezen hebt. De volgende blogs zullen weer van 'normaal' formaat zijn. Want de bakmarathon is afgelopen, voor nu. Ik hoop dat mijn ouders en zusje genoten hebben, volgens mij is dat wel gelukt. Hopelijk kunnen jullie er ook van genieten! 

donderdag 24 oktober 2013

Hipperdehip

Sinds ik fanatiek aan het instagrammen ben kom ik steeds meer foto's tegen van mensen die ontbijten met granola. Een tijd geleden had ik er al iets over gelezen in de NRC en had ik het recept al uitgeknipt en ingeplakt in mijn receptenboek. Gisteren besloot ik dat dan nu eindelijk de tijd gekomen was om er zelf mee aan de slag te gaan. Granola is eigenlijk niks meer of minder dan home made muesli/cruesli met noten en zaden en gedroogd fruit voor hippe mensen. Ik had laatst bij de Tuinen al een zakje 'omega mix' gehaald, hierin zat lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaad, super gezond! Havermout had ik al in huis net zoals de rozijnen. Een extra pot honing en zonnenbloemolie gehaald. De omega mix husselde ik in een kom met de havermout en hier doorheen schepte ik 3 eetlepels honing, 1.5 eetlepel zonnebloemolie en de geraspte schil van een sinaasappel. Dit uitgespreid in een met bakpapier bekleedde ovenschaal en 10 minuten in de oven op 175 graden. Na deze tien minuten ging ik er doorheen met een vork om het om te scheppen, daarna verdween die weer 10 minuten in de oven om hetzelfde te herhalen. Het was al lekker aan het verkleuren en krokant aan het worden, nogmaals omgeschept en toen voor de laatste 10 minuten de oven in. Nu was het een kwestie van laten afkoelen en dan de rozijnen erdoorheen scheppen en in mijn mooie, nieuw gekochte pot stoppen. Het ziet er in ieder geval heel hip uit al zeg ik het zelf, of het ook lekker smaakt weet ik niet want ik ben die avond naar mijn ouders vertrokken en heb de pot niet meegenomen. Zondag zal ik erachter komen!


Granola

  • 150 g havermout
  • 150 g zaden/noten
  • gedroogd fruit; je kan zelf de verhouding/hoeveelheid bepalen
  • 3 el honing
  • 1.5 el zonnebloemolie
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Meng de havermout met de noten en zaden in een kom. Voeg hier de honing, olie en rasp aan toe en hussel goed door.
  3. Strooi het op een bakplaat of in een ovenschaal en bak het ongeveer 30 minuten op 175 graden. Haal het om de 10 minuten uit de oven en hussel het met een vork om zodat alles even goudbruin wordt.
  4. Laat het afkoelen en hussel het gedroogde fruit erdoor. Bewaar het in een pot/blik/trommel en eet het met yoghurt/kwark/melk of wat je ook lekker lijkt.
*Je kan helemaal zelf bepalen hoe je je granola samenstelt, hou je niet van zaden, voeg dan lekker veel noten toe. Zorg er dan wel voor dat ze ongezouten zijn!


Terwijl de granola in de oven stond ben ik bezig gegaan met een appel-bramentaart voor mijn vriendinnen. Ik had toch tijd zat dus ik besloot weer eens een taart te maken, appels waren in de aanbieding en het paste perfect bij de hutspot die geserveerd werd. Het recept werkte alleen niet helemaal voor mijn springvorm, officieel had ik een vorm van 20cm moeten gebruiken, maar deze heb ik (nog) niet en besloot ik hem in mijn gewone springvorm van 24/26 cm te maken. Ik had dus te weinig beslag, dus ik moest extra bijmaken, gelukkig was dat zo gebeurd. Toen de granola klaar was kon ik meteen de taart erin schuiven, deze had ook aardig wat tijd nodig, zo'n 70 tot 75 minuten en toen was het afwachten hoe die zou smaken. Ik was al best trots op hoe die eruit zag, eenmaal aangesneden werd ik niet teleurgesteld. Hij zag er goed uit en hij smaakte ook lekker! Omdat ik die avond nog naar mijn ouders vertrok had mijn huisgenoot geluk, de halve taart liet ik voor haar achter. Ik ben ook gewoon te goed voor deze wereld, haha. Het recept hebben jullie van mij te goed, die zal ik zondag in deze blog bij-posten. Ik ben momenteel bij me ouders en heb het recept niet voor handen omdat die uit één van mijn bakboeken komt.


zondag 20 oktober 2013

Winter is coming

Het is voorbij met de zomer, de herfst heeft nu toch gewoon echt zijn intrede gedaan. Gelukkig bestaat er altijd nog de kans op wat Indian Summers, maar tot die tijd duik ik lekker de keuken in. Want wat is er nou heerlijker dan, terwijl de regen tegen de ramen slaat, in de keuken te staan lekkere stoofpotjes of warm gebak te bereiden? Afgelopen donderdag had ik mijn vriendinnen uitgenodigd om bij mij te komen eten, het gehakt en aardappelen waren in de aanbieding, dit betekende maar één ding: Cottage pie! Toen was er nog de uitdaging van een toepasselijk toetje; appeltaart, crumble, hmm dat had ik de afgelopen tijd al vaker gemaakt. En toen schoot het mij ineens binnen; arretjescake! Jaaaa! The ultimate comforfood en heerlijk winterdessert. Het recept is hier te vinden, totaal niet moeilijk en zeker een aanrader om te maken!

Cheatday... hmm.. eerder cheatweekend

Door de cottage pie had ik bleekselderij en peen over, what to do? Deze twee ingrediënten vormen de basis van zo'n beetje iedere goede saus of soep, er is zoveel mee te doen, ik kon niet kiezen! Ik had nog hartig taartdeeg in de vriezer liggen, de AH had afgelopen week zijn diepvriesassortiment vernieuwd waardoor er veel producten met 50% korting weggingen. Zo ook hartig taartdeeg en filodeeg, van beiden heb ik een pakje meegenomen en dat kwam nu van pas. Ik besloot voor een hartige taart te gaan, ik had ook nog prei liggen van een bonusaanbieding (zien jullie al dat ik erg bonusgericht inkopen doe, haha.) perfect voor in een quiche. De vulling bestond dus uit prei, bleekselderij, peen, rode ui en parmezaanse kaas, nog wat salie en basilicum erdoorheen en wat extra kaas eroverheen en de oven in. Hij zag er erg goed uit toen ik de oven open deed en hij smaakte ook goed! Ik heb hem natuurlijk niet helemaal opgegeten gisteravond, de helft maar, vanavond ik eet het restje op. Met het bord op schoot So You Think You Can Dance kijkend, heerlijk!



Quiche

  • 5 plakjes hartig taartdeeg
  • 2 prei in ringetjes
  • 3 wortels, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • gedroogde basilicum en salie, naar smaak
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een quichevorm in met boter en bekleed met het hartige taartdeeg. (Tip: leg de plakjes in een vierkantje en rol deze met een deegroller uit tot een grote lap.) Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  3. Bak alle groentes kort in een koekenpan zacht.
  4. Mix de eieren met de room, kaas en kruiden.
  5. Verdeel de groentes over de vorm en schenk het roommengsel erover. Bak in ongeveer 30 minuten gaar.
* Je kan de quiche vullen met allerlei groentes, dit waren toevallig de groentes die ik nog in huis had. Ik besloot voor een beetje Italiaans thema te gaan dus vandaar de keuze voor deze kruiden. Maar je kan hem ook compleet anders maken, gebruik je fantasie en bekende smaakcombinaties, dan komt er vast iets lekkers uit!

woensdag 16 oktober 2013

Regenboogtaart en preirotsjes

Al een paar weken geleden heb ik mij weer eens gewaagd aan hartige cupcakes.  Aangezien de prei toen in de aanbieding was bij de Lidl besloot ik daar iets mee te doen. De combi was eigenlijk snel bedacht, prei, ham, kerrie, top! Ik gebruikte het recept van prei-champingonmuffins uit het Hummingbird bakboek maar verving dus de champignons door ham en voegde er zelf kerrie aan toe. Terwijl ik het beslag maakte bleef het best dik en voegde ik beetje bij beetje meer melk toe. Maar dit resulteerde er in, (hartstikke dom natuurlijk achteraf) dat de verhoudingen niet meer klopte en ik nogal aparte muffins kreeg. Ze waren niet zo mooi 'ontploft' en ook de structuur was wat anders. Muffins of cupcakes kon ik ze niet echt meer noemen, dus besloot ik voor rotsjes te gaan, want daar leken ze toch nog wel het meest op. Qua smaak waren ze nog prima, ik heb ze alle zes in me eentje opgegeten als ontbijt, bij de lunch of gewoon als tussendoortje.  Maar ik moet toch echt even opzoek naar een ander recept om ze ook een beetje presenteerbaar te maken voor andere mensen.


Want presentatie is een belangrijk element als je dingen maakt voor andere mensen! Want jaaa, dat doe ik ook wel eens! Zo vroeg een vriendin mij twee weken geleden of ik misschien de regenboogtaart nog een keer wilde maken voor de verjaardag van haar tweelingbroertje en zusje. Ze zou de onkosten dekken plus een extraatje, nou daar zei ik geen nee tegen! Ik had tenslotte toch al alle kleurstoffen in huis. Zaterdagmiddag ging ik ermee aan de slag, ik dacht een beetje in tijdnood te komen doordat het flyeren s'ochtends een beetje uitliep en ik om half 7 s'avonds alweer moest werken. Dus ik begon haastig met het beslag, de mixer had het er maar zwaar mee, hij maakte maar vreemde geluiden maar hij heeft het volgehouden! Toch denk ik dat het tijd wordt voor een nieuwe handmixer. Toen het beslag af was kon ik mij weer uitleven met de kleurstoffen, het blijft gewoon leuk!

Je wordt toch spontaan vrolijk van al die kleurtjes
Het scheelde echt enorm dat ik hem al een keer eerder gemaakt had, daardoor wist ik precies welke hoeveelheden ik nodig was en oventijd, dus eigenlijk gingen de zes lagen nog best vlot! Ik besloot hem zondagochtend af te werken omdat de botercrème anders nog wel eens ranzig zou kunnen worden. Dus zondagochtend half 10 ging de wekker en had ik een lekkere ochtendgymnastiek met botercrème maken en het versieren van de taart. Ik word er steeds handiger in met dat afwerken met botercrème, al is er nog steeds ruimte voor verbetering. Om half 1 werd de taart opgehaald door de vriendin en was het afwachten wat ze ervan vonden. De volgende dag kreeg ik te horen dat die in de smaak gevallen was en dat iedereen mij complimenteerde met de taart. Nou, dat is nog eens mooi om te horen toch!



Morgen komen er twee vriendinnen uit, het uitgelezen moment om weer eens iets te bakken. (Ik bak echt veel te weinig op het moment, volgende week gaat daar verandering in komen. Dan ga ik woensdag naar mijn ouders tot zaterdag en dan ben ik toch zeker van plan iedere dag wel iets te bakken. Dus verwacht volgende week regelmatig blogs!) Nu maar eens bedenken wat ik morgen zal gaan maken.

zondag 29 september 2013

Home made is niet altijd garantie voor succes

Eindelijk heb ik een wat rustiger weekendje achter de rug waarin ik de tijd had om verschillende dingen te bakken. Cupcakes en eierkoeken had ik wel zin in, dus zaterdag heb ik mij aan koffie-chocoladecupcakes gewaagd. Het basisrecept voor cupcakes gemend met wat ingekookte espresso de oven in. Voor de topping besloot ik een mascarponecrème te gebruiken omdat ik nog een half bakje mascarpone in de koelkast had staan. 100 ml slagroom lobbig geklopt met 125 g mascarpone, een grote theelepel cacao poeder erdoor en mixen maar. De eenmaal afgekoelde cupcakes bespoten met deze crème en proeven maar! ... Helaas, het gehoopte spektakel in mijn mond bleef uit. Ze waren prima te eten, maar ik had er meer van verwacht, misschien een iets andere koffie smaak en sowieso meer (echte) chocola in de topping. Hopelijk zou het zondag beter gaan!

Met mijn vet hippe luipaardprint vormpjes

En dat ging het gelukkig! Deels. De 'gewone' eierkoeken bakten heerlijk mooi goudbruin en de eerste heb ik rijkelijk besmeerd met ongezouten roomboter. Maar ik wilde ook een experimentje wagen door de bloem te vervangen door amandelmeel. Helaas liep dit experiment niet helemaal goed af, ze waren enorm plakkerig, zelfs zo plakkerig dat ik ze niet van het bakpapier afkreeg. Dus ik heb ze stukje bij beetje van het bakpapier afgepulkt en opgepeuzeld. De smaak is compleet anders dan die van de gewone eierkoek en de structuur dus ook. Ik ga binnenkort aan de slag met andere recepten met amandelmeel die wel een goed resultaat hebben.
Home Made eierkoeken


Niet helemaal zoals ze eruit horen te zien

woensdag 25 september 2013

Crumble, trifle, clafoutis en gezonde pannenkoekjes

Er is weer van alles gebakken de afgelopen week. Vorige week heb ik mij weer eens gewaagd aan een crumble, altijd een heerlijk toetje! Ik had nog drie pruimen liggen die op moesten, ook door de druiven uit de bonus kwam ik niet heen. (Twee bakken druiven voor jezelf is toch wel erg veel.) En een crumble is niet compleet zonder appels! Dus nog drie appels geschild en in blokjes, de druiven gehalveerd en de pruimen in blokjes, deze in een grote ovenschaal en over naar de crumble! Eigenlijk zijn daar altijd nauwe verhoudingen voor, maar ik had even geen zin in regeltjes en besloot het op 'gevoel' te doen. Wat roomboter, wat bloem, wat vanille suiker en kruimelen maar! Voor de extra crunch had ik nog wat amandelschaafsel gekocht en deze over de crumble gestrooid. Dit alles in de oven op 200 graden voor 20 minuutjes. En zo kwam die eruit:

mooie goudbruine kleur
Een bolletje ijs erbij en we hadden een heerlijk dessert!


Afgelopen zondag ging ik samen met de eigenaresse van mijn bijrijdpaard al het tuig invetten en ik had beloofd een baksel mee te nemen voor de pauze.  Helaas had ik gewoon echt geen tijd om iets in elkaar te flansen. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig een toetjes- en taartenwinkel in Groningen! Het Toetjesparadijs (misschien kennen jullie deze nog wel van mijn blog over het Toetjesdiner) heeft sinds 1 september een eigen pand aan het Gedempt Zuiderdiep in kruising met de Folkingestraat, waarin je hun heerlijke toetjes kan eten en kopen! Het is wel aardig aan de prijs, zo kostte mijn twee twee-persoons cheesecakes ongeveer 9 euro. Maar als ik het omreken naar de grondstoffenkosten zou ik waarschijnlijk ook al snel zoveel kwijt zijn aan het maken van zo'n taart. Plus ik wist dat ze super lekker zouden zijn, (het Toetjesdiner had dat wel bewezen) dus was ik zeker bereid dit geld er voor neer te leggen. En lekker waren ze zeker! Wij hebben in ieder geval heerlijk gesmuld van dit toetje. Dus als je in Groningen bent kan ik je zeker aanraden een bezoekje aan dit zaakje te maken! https://www.facebook.com/Hettoetjesparadijs

Ik kreeg ze mee in een handige doos

Vandaag kwam er weer een vriendin eten en dat betekent voor mij altijd losgaan in de keuken! Alhoewel ik niet héél veel tijd had was ik toch vastbesloten iets nieuws op tafel te zetten. Ik wist dat de vriendin erg van geitenkaas hield en ik had daar ook al weken zin in, plus een enorme behoefte aan een hartige taart. Dit zorgde ervoor dat ik het tijdschrift Foodies van de maand september er weer eens bij pakte en bladerde naar de tomaatjes en geitenkaasclafoutis. Deze werd het! Niet heel moeilijk om te maken en het resultaat was verbluffend! Toch blijf ik het altijd jammer vinden dat tomaten in je hartige taart er altijd voor zorgen dat die een beetje vochtig blijft. Gelukkig was de rest wel gaar genoeg, dus hij was prima te eten!

Hmm, de foto in Foodies was toch een stuk mooier 

Tomatenclafoutis met geitenkaas

  • 1 bosje tijm
  • 120 ml melk
  • 120 ml slagroom
  • 500 g tomaatjes, gehalveerd
  • 4 eieren
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 1 el bloem
  • peper en zout
  • boter om in te vetten
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de tijm en schud hem goed droog. Breng de melk en de room met de helft van de tijm in een pan aan de kook en laat ca. 2 minuten op laag vuur koken. Neem van het vuur en laat even afkoelen. 
  2. Was de tomaten en halveer ze. Kluts de eieren met een snufje zout. Zeef de bloem over het eimengsel en spatel het erdoorheen. Zeef het nog warme roommengsel in het eimengsel en roer door. Rits de blaadjes van de overige tijm in het beslag en breng op smaak met zout en peper. 
  3. Vet een quichevorm in met boter en verdeel de tomaten en de geiten in stukjes over de bodem. Schenk het beslag erover en bak voor ongeveer 40 minuten in de oven gaar. Serveer de clafoutis warm.


Als toetje besloot ik voor een klassieker te gaan, de trifle. Ook hier had ik nog een recept van liggen, uit het blad van de Coop (de supermarkt). Het pakje bokkenpootjes was al snel genoeg op, ik had al wel wat apart gelegd voor het toetje zelf, maar de rest zat al snel in onze buikjes. De mascarpone crème was ook snel genoeg gemaakt, de kruimels op de bodem, toen wat kersjes, de mascarpone crème, weer wat kruimels, crème en we eindigde met drie kersjes. Dit in de koelkast gezet en na het uitbuiken van het hoofdgerecht ons gestort op het toetje. Heerlijk!

machtig lekker!
Kersentrifle
voor 4 personen (ik heb het recept dus gehalveerd)

  • 125 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 250 g mascarpone
  • 1 lt pot kersen zonder pit, uitgelekt
  • 150 g bokkenpootjes, verkruimeld
  1. Klop de slagroom met de suiker lobbig en klop de mascarpone erdoor heen. Pureer 1/3e van de kersen en meng dit door de mascarpone crème. 
  2. Verdeel de helft van de koekkruimels over de glazen, dan een laagje kersen en dan de mascarpone crème, weer wat koekkruimels, crème en eindig met wat kersen.
  3. Zet nog minstens 30 minuten in de koelkast om even goed op te stijven.

En oja, valt misschien niet helemaal onder bakken, alhoewel, ik heb het toch wel echt in een pan gebakken en het was zoet. Als ontbijt heb ik vanmorgen bananen-eierpannenkoekjes gemaakt. Super simpel! Men neemt 1 banaan en 1 ei, that's it! Je prakt de banaan tot moes en voegt dan het ei toe en husselt dit goed door elkaar tot het een egaal 'beslag' vormt. Dan doe je wat olie in een pan en bakt vervolgens de pannenkoekjes in de pan. Super simpel en zooo lekker! Je hebt verder gewoon niks nodig! De banaan maakt het lekker zoet maar ook gezond! Perfect!

heerlijk gezond ontbijtje!

zaterdag 14 september 2013

Mokka chocolade taartje

Afgelopen woensdagavond was er weer eens clubavond en ik had aangeboden het toetje te verzorgen. Op de dag zelf had ik daar al een beetje spijt van gekregen, ik had namelijk van 11 tot 17 college en was behoorlijk gaar aan het eind. Tijdens de colleges begon het denkproces, wat had ik nog in huis en wat kon ik er van maken. Ik had namelijk totaal geen zin om nog langs de supermarkt te moeten. Een pak biscuitmix was er nog wel, uiteraard was er nog chocola, tevens ligt er standaard een pakje roomboter in de koeling. Wat espressosticks, hm daar kon ik wel mokka-extract van maken. Chocola fijngehakt door de biscuitmix, botercrème mengen met het mokka-extract. Biscuit door de midden, vullen met de mokkacrème, afsmeren met die zelfde crème en het mokka chocoladetaartje was geboren!


Het maken ging ook allemaal super snel, chocola fijngehakt met
mijn chefsmes waardoor het maar een minuutje duurde. Met de handmixer de biscuitmix in elkaar gezet, de chocola erdoorheen gespateld en 25 minuten in de oven op 200 graden. Terwijl de cake aan het bakken was begon ik aan de mokkacrème. Een espressostick aangemaakt met wat kokend water, dit met vier theelepels suiker in een steelpannetje op het vuur gezet en laten inkoken totdat het gereduceerd was tot een stroperige consistentie. De botercrème gemaakt door het restantje roomboter dat ik nog had te mixen met poedersuiker. Normaal gesproken zijn hier strike verhoudingen voor, maar ik heb het een beetje op gevoel en smaak gedaan dit keer. Het mokka-extract erbij gevoegd en nog even kort mixen, nog wat extra poedersuiker om de bitterheid weg te halen en klaar! Het biscuit was mooi gerezen en had ik een half uur laten afkoelen op een rooster. Een groot broodmes erbij en een poging gedaan tot het recht doorsnijden, wat uiteraard een beetje faalde. Botercrème erover gesmeerd, laag biscuit er weer op en de bovenkant afgesmeerd met het restant crème. Voor de finishing touch nog wat geschaafde chocola erover en goh, hij zag er nog best leuk uit! En dit allemaal in een uurtje, dan zou je je kunnen afvragen of die nog wel smaakte. En dat deed die! Mokka en chocola zijn altijd goeie combi's, de biscuitmix had zijn werk gedaan en was lekker licht en luchtig. Het taartje is helemaal opgegaan met z'n drietjes.


zondag 8 september 2013

Foodie Penpal August

Het is een tijdje geleden dat ik voor het laatst iets gepost heb en dat betekent ook dat het al een tijdje geleden is dat ik iets gebakken heb.  Alhoewel ik vorige week nog een chocoladesoufflé gemaakt heb alleen vergeten ben daar een foto van te maken. De afgelopen paar weken was ik druk bezig de laatste tijd van de vakantie te vieren en nu is de studie begonnen, en blijkt dat een Master toch wel iets meer werk is dan een Bachelor. Toch gaat het bakken door, zo staat er zondag 22 september een bakwedstrijd op het programma tegen mijn paardrij-instructeur. Maar ik weet nu al dat ik ga winnen, geen discussie over mogelijk, haha. Een verslag volgt uiteraard! Voor nu ga ik over in het Engels, een kort verslag van mijn Foodie Penpal pakketje van afgelopen maand.

This month I received a package from Aimee from Londen. She send me some lovely stuff. Especially the chocolate, O M G, it was like taking a bite out  of heaven. She send me a 'Eton Mess' chocolatebar and 'Orange and cardamom', when I go to Londen some time I will buy a whole stock, that's for sure! The black olive tapenade and the wasabi powder is waiting to be tried with friends. Cause food is so much more fun with friends around. Thank you soo much Aimee for this lovely package!

zondag 18 augustus 2013

Soezenbakster

Om mijn kansen te vergroten als ik ooit mee ga doen aan Heel Holland Bakt moet ik toch wat meer technische kunstjes ontwikkelen. Daarom besloot ik afgelopen donderdag mij te wagen aan soesjes. Er hangt een zweem van moeilijkheid om heen, maar ik kan zeggen dat het mij reuze mee viel. Misschien scheelde het ook dat ik het al heel veel gemaakt heb zien worden op televisie en ongeveer weet wat de moeilijke punten zijn. Zo moet je echt blijven kloppen/roeren tot je een lamme arm hebt, alles om het maar zo luchtig mogelijk te maken. Het spuiten van de soezen ging nog verrassend goed, het was even uitproberen welke grootte ze moesten worden maar bij de tweede batch had ik de ideale grootte te pakken. Ik heb uit het beslag ongeveer zo'n 50 à 60 soesjes gehaald, ik heb dan ook drie keer een nieuwe plaat met soezen de oven in moeten schuiven. Eenmaal afgekoeld heb ik drie verschillende methodes van bewaren uitgeprobeerd, één doosje ging de vriezer in, eentje de koelkast en de ander gewoon in een afgesloten bak buiten de koeling. Die uit de vriezer waren toch wel het beste denk ik, in ieder geval degene buiten de koeling waren toch wel het minste. Die buiten de koeling heb ik die avond nog gevuld met slagroom en opgegeten met mijn huisgenote.  De rest heb ik de volgende dag meegenomen naar andere vriendinnen en heb ik daar nog 5 minuten op 175 graden in de oven gehad. Zodat ze weer een beetje knapperig werden, maar ik moet eerlijk zeggen, ze smaakte toch het beste rechtstreeks uit de oven.

Slagroomsoesjes
goed voor zo'n minstens 50 soesjes

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 4 eieren, losgeklopt
  • slagroom
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en voeg de melk, het water en de boter toe, laat de boter smelten en breng het aan de kook.
  3. Eenmaal aan de kook haal je het van het vuur en voeg je de bloem toe. Spatel dit erdoorheen totdat er een bal ontstaat. Zet de pan terug op het vuur en laat de bloem garen, blijf continu roeren, anders brandt het aan. Zodra er wat vet vrij komt haal je de pan weer van het vuur af.
  4. Voeg nu beetje bij beetje de los geklopte eieren toe en klop tot er een glad beslag ontstaat. Blijf nog even extra door kloppen, zo worden ze lekker luchtig.
  5. Vul een spuitzak met het beslag en spuit kleine toefjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Open tussentijds niet de oven, dan zullen ze meteen inzakken en nooit meer omhoog komen!
  6. Leg ze op een rooster om af te koelen, als ze helemaal afgekoeld zijn maak je met een mesje een klein gaatje in de overkant en spuit je de slagroom erin. Ze zijn dus het lekkerst meteen uit de oven.
voordat ze de oven ingingen

en klaar!
Op de avond zelf heeft een vriendin gezorgd voor het toetje, een chocoladefondant taart. En lekker dat die was! Gesmolten binnenkant, gebakken buitenkant, héérlijk! 


maandag 12 augustus 2013

Toetjes, toetjes en nog meer toetjes!

Het houdt maar niet op, ik blijf lekker eten met vriendinnen! Afgelopen dinsdag heb ik gegeten met een vriendinnetje die eindelijk, na vijf weken veldwerk in Italië, terug was in Nederland. Tijd om bij te praten en hoe kan dit beter onder het genot van een drankje en hapje! Ik besloot voor een mediterraanse soort 'tapas' te gaan. Pasta en pizza waren verboden terrein na vijf weken Italië, toch kan ik het nooit laten om in de zomer veel Italiaans te eten. En de Italiaanse keuken is niet alleen maar pasta en pizza, dat heb ik dinsdag ook bewezen. Hier een foto van de geïmproviseerde tafel met de hapjes:


Ik had gevulde aubergine rolletjes gemaakt met feta, Griekse yoghurt, verse oregano, blaadje basilicum en een zongedroogd tomaatje. Gevulde courgette met een tonijn-tomatensausje, aardappelsalade met spekjes, ui en verse bieslook, mini caprese op een stokje en olijven en dolma's van de Bazar.

Niks gebakken (tenzij je de gevulde courgette uit de oven ook als baksel ziet.) maar wel een zoet dessert natuurlijk! Crème di Fragola, een heel chique woord voor mascarpone crème met aardbeien. Misschien herinner je het je nog wel van een eerdere blog, ik heb dit namelijk eerder gegeten bij Vapiano's, en ik was verkocht. Ik was alleen verbaasd dat er rauwe eieren in gingen, ik at wel heel veel rauwe eieren de afgelopen weken. Maar ach Rocky Balboa deed het ook en hij werd er sterk van. Dit dessert is super simpel om te maken en zeker een aanrader!

Crème di Fragola

  • 3 eieren gesplitst
  • 500 g mascarpone
  • 3 el suiker
  • aardbeien
  1. Meng in één kom de mascarpone, eigeel en suiker. Klop in een ander de eiwitten stijf.
  2. Voeg het opgeklopte eiwit toe aan de mascarpone crème, schep het niet te lang om, dan verdwijnt de luchtigheid.
  3. Garneer de glazen, ik had onderin wat stukjes aardbeien gestopt, dan een laag crème, dan weer wat aardbeien, nog een laag en bovenop uiteraard nog wat aardbeien. 

Woensdag was clubavond en ik werd gevraagd voor het dessert. Ik was nogal moe maar besloot me toch te wagen aan cupcakes. Ik wilde eigenlijk lavendelcupcakes maken maar toen kwam ik erachter dat het een nacht had moeten weken in water (de lavendelbloemtjes) en dat ik drie eetlepels nodig was en zo groot is mijn lavendelplantje nog niet. Gelukkig lag er nog een rijpe mango en ik besloot een beetje te improviseren en mango cupcakes te maken. Maar improviseren en bakken zijn niet altijd goeie vrienden, en zo eindigde ik met cupcakes die niet hoger waren dan vijf centimeter. Helemaal vergeten het bakpoeder toe te voegen! Ai, ai, gelukkig smaakten ze nog wel goed, ze waren alleen een beetje klef en klein. Ze zagen er dus echt niet uit dus heb ik ook geen foto gemaakt.

Zaterdagochtend besloot ik dat de bananen toch echt in een baksel moesten, ze waren echt zwart aan het worden maar weggooien vind ik zonde. Dus ik besloot nog vlug een bananenbrood te maken, zo gezegd zo gedaan en een uur later had ik een heerlijk geurend bananenbrood op het aanrecht liggen. Ik ben hier alleen vergeten een foto van te maken, mijn excuses. Maar misschien ook wel beter, voordat je honger krijgt. 

Toch wil ik nog even een foto showen van het dessert van een zeven gangen diner waar ik zaterdag aan deel mocht nemen. Mijn vriendin gaf een verlaat 21-diner en heeft samen met haar moeder en vriendje een zeven gangenmenu in elkaar gezet, welke echt H-E-E-R-L-I--J-K  was. Vooral de eendenborstfilet met pruimensaus, appeltjes uit de oven en aardappelballetjes, jam! Maar ook het dessert mocht er wezen! Ook al zat ik echt bomvol, voor het dessert maak ik altijd ruimte. Het was twee soorten ijs met slagroom en allerlei vers fruit, heerlijk!


vrijdag 2 augustus 2013

Eating with friends part two

Ondanks dat twee clubleden in het buitenland vakantie vieren, één druk met de studie is en de ander in Nijmegen aan het werk is, heb ik met de overige twee afgelopen woensdag lekker gegeten. Eerst ben ik s´middags met één clubgenoot de stad in geweest om lekker te shoppen en daarna hebben we ons samen aan het avondeten gewaagd. Zij ging het hoofdgerecht maken en ik was verantwoordelijk voor het nagerecht. Ik voelde me net alsof ik in Masterchef zat, ik moest echt ter plekke bedenken wat ik zou gaan maken en enorm veel tijd was er niet. In ieder geval niet om een hele taart in elkaar te zetten. Ik besloot om een Trifle te maken, ik had nog ijs in de vriezer liggen, aardbeien, home made custard en cake, dat moest te doen zijn! Ik begon met de cake, ik besloot de helft van mijn normale cake beslag te nemen en deze uit te spreiden in een ovenschaal zodat die sneller klaar zou zijn. Vlug 25 minuten in de oven en ondertussen beginnen aan de custard. Ik had er flink de vaart in zitten maar dit werkte al snel tegen mij. Normaal gesproken doe ik het met de custard heel rustig en voorzichtig aan, omdat ik altijd bang ben om roerei te creëren. Dit keer moest het snel snel en had ik het vuur hoger gezet dan normaal. En je raadt het vast al, ik had roerei gemaakt. Ik probeerde het nog te redden door het door een zeef te gooien, maar het vocht dat overbleef was veel te dun, daar was geen custard meer uit te maken. Mijn vriendin vond het nog prima smaken en dat deed het ook wel, maar het paste gewoon niet in de trifle. Dus dat belandde in de prullenbak. Tja, ook bij mij kan het niet altijd goed gaan.

custard scrambled eggs

Als vervanging voor de custard besloot ik de helft van de aardbeien in een pan te gooien met een klein laagje water om een soort aardbeiensaus te creëren. De cake was ondertussen goed uit de oven gekomen en de aardbeiensaus stond vrolijk te pruttelen. Tijd voor het hoofdgerecht! Dat eenmaal achter de kiezen dook ik de keuken weer in om het nagerecht af te maken. De saus was nog niet heel stevig, daarvoor had het langer moeten inkoken. Gelukkig bestaat er zoiets als maïzena. Het opbouwen van de trifle kon beginnen! Met een glas zes rondjes uit de cake gesneden. In ieder glas een laag cake, daarop 3 bollen ijs, aardbeiensaus, verse aardbeien en weer een laag cake. Hierop nog wat ijs, saus en verse aardbeien. De restjes cake waren ondertussen al opgegeten door mijn vriendinnen, wat heb ik toch ook goede anti-voedselverspillende vriendinnen, haha. Aardbeien, ijs en cake doen het altijd goed, zo ook in deze trifle. De custard werd door één vriendin gemist. (de vriendin die niet eens wist wat custard was, dus dat commentaar nam ik niet al te serieus.) Volgende keer toch wat geduldiger hiermee zijn.


donderdag 1 augustus 2013

Foodie Penpal July


Another Foodie Penpal reveal day. For the newcomers, this post will be in English cause it's an international event and Dutch isn't quit a world language yet.


This month I received a package from England again! Emma from Bath put a lovely package for me together with all kinds of baking decorations. I asked for a Cream Egg, cause a friend of mine told me I had to try one if I had that opportunity. Unfortunately it's something that's only sold around Easter, but instead she send me a Cadbury's Fruit and Nut bar. Which was delicious, even though it had kind of melted due to a heatwave in England and in The Netherlands. But I put it in the fridge for some hours and ate it in one time. Chocolate isn't safe with me, that's clear, haha. So no picture of that item, but I have made pictures of the other stuff, I've only used the fudge cubes in my brownies, but there is still some left for another bake.

Omg, I've always wanted this! I'm gonna bake some fairy cakes!

Another freeze dried fruit thing, this time strawberries and fudge chunks.

And a nice way to present my cupcakes
Thank you very much Emma! I love it all! I'm looking forward to my next foodie penpal. Are you interested in this project? Check out this website and join! http://thisisrocksalt.com/foodie-penpals/

woensdag 31 juli 2013

Eating with friends

Bakken op zich is al super leuk, maar als je het dan ook nog eens kan delen met vrienden wordt het dubbel zo leuk. 'Wat zullen ze er van vinden, is de bodem wel gaar, is alles wel opgesteven, zullen ze het wel lekker vinden.' En als je dan een tevreden glimlach ziet verschijnen na de eerste hap weet je dat je het goed gedaan hebt. Afgelopen dagen heb ik met vriendinnen gegeten, maandag was het idee om te gaan picknicken in het plantsoen. Helaas kwam het opeens onverwachts met bakken uit de hemel vallen, een uur van te voren was er nog niks te zien op Buienradar en opeens verschenen er kleine rode wolken, zo boven Groningen. Hoe frustrerend! Gelukkig had ik nog een balkon en met een beetje improviseren (een tafelblad op kratjes bier zetten als tafeltje) hebben we daar de hele middag zitten genieten van al het eten en alle verhalen. Beiden hadden we allerlei dingen klaar gemaakt. Zij had echt super lekkere pannenkoeken, gevuld met een slagroom/monchou crème met abrikozen, kruidenkaaswrapjes en druiven meegenomen. Ik had een fruitsalade gemaakt, stokbrood met kruidenboter en zelfgemaakte eiersalade en een quiche gebakken.


Ik vind quiches toch wel één van de leukere dingen van bakken, hier kan ik namelijk mijn liefde voor bakken en koken combineren. Deze keer had ik gekozen voor een courgette, tomaat en geitenkaasquiche. Omdat het plan was te gaan picknicken leek een enorme quiche mij niet zo handig en had ik besloten mijn twee kleine bakvormpjes te gebruiken. Ik heb wel het recept voor een normale quichevorm gebruikt maar deze dus over twee vormen verspreid. Het deeg ging voorspoedig, maar ik zat een beetje in tijdnood dus ik besloot het niet blind voor te bakken. Terwijl het deeg lag te rusten in de koelkast begon ik aan de vulling. Met een kaasschaaf schaafde ik plakjes courgettes en bakte ik deze in vier sessies in een koekenpan en liet ik ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Alles om de kans op een soggy bottem zo klein mogelijk te maken. Tomaatjes halveren, geitenkaas verkruimelen en het ei-mengsel maken. In het originele recept werd alleen ei en geitenkaas gebruikt als vulling, maar dat werd best wel dik en niet echt genoeg voor twee vormpjes dus ik besloot er wat slagroom aan toe te voegen. Ik ben gewend bij quiches dat de vulling bestaat uit eieren, room, kaas en kruiden dus ik besloot het weer toe te passen. Het deeg in de vormpjes gedaan, de vulling erin en 40 minuutjes in de oven op 200 graden. Ze waren gaar, zowel de vulling als de bodem en ready to eat! Hij was zeker niet slecht, maar toch had ik het idee dat ik iets mistte, ik ben er alleen nog steeds niet over uit wat precies.

Courgette, tomaat, geitenkaas Quiche

Deeg

  • 200 g bloem
  • 100 g  koude roomboter
  • 1 ei
  • 1 el water
  1. Meng de bloem met de koude boter tot een soort broodkruim. 
  2. Voeg het ei en het water toe en kneed het snel tot een soepel en samenhangend deeg. Leg het 30 minuten in de koelkast in folie te rusten
Vulling
  • 1 courgette
  • 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 170 g zachte geitenkaas
  • 2 eieren
  • 50 ml slagroom
  • zout, peper, tijm
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schaaf met een kaasschaaf plakjes van de courgette en bak deze in een klein beetje olijfolie goudbruin. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  3. Meng de eieren, de slagroom, 120 g verkruimelde geitenkaas, zout, peper en tijm (deze kruiden naar gevoel en smaak) voor de vulling.
  4. Rol het deeg uit en bekleed de ingeboterde vormpjes ermee. Prik gaatjes in de bodem en snij overtollig deeg weg. 
  5. Begin met de plakjes courgette, verdeel de helft over de bodem, leg hierop de helft van de tomaatjes, (Met de open gesneden kant naar boven, anders heb je kans dat de vulling te nat wordt) en hierop de rest van de courgette, maak het af met de rest van de tomaatjes. Schenk de vloeibare vulling erin en verkruimel de rest van de geitenkaas erover. Bak hem voor ongeveer 40 minuutjes gaar en goudbruin. Laat ze eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand. (Als dit mogelijk is.)



















Die avond kwam een andere vriendin langs, maar zij kwam na etenstijd dus ik moest haar de volgende dag maar imponeren met iets. Het avondeten was best snel verzonnen (penne met prei, champignon, hamblokjes, crème fraîche, kerrie en verse bieslook, heerlijk!) maar toen het toetje. Ik had nog allerlei vers fruit over van de fruitsalade van de dag ervoor en eigenlijk altijd als Karin er is moet het toetje iets met chocola te maken hebben. Eerst wilde ik gaan voor een soufflè maar toen bedacht ik mij dat ik nog nooit chocolademousse gemaakt had! Tadam, het toetje was verzonnen! Internet vertelde mij dat het nog drie tot vier uur moest opstijven in de koelkast, maar daar hadden we geen tijd voor! Tot ik een recept tegenkwam die na bereiding ready to eat was. Ik besloot meteen aan het toetje te beginnen en hem alsnog even in de koelkast te zetten om chocolademousse enigszins koel toch wel lekkerder is. Ik had misschien iets teveel chocola gebruikt want het bleef wat vloeibaarder dan dat het filmpje liet zien. Maar ik had  hoop dat het in de koelkast helemaal goed zou komen en dat deed het ook! Het heeft ongeveer een uurtje in de koelkast gestaan voordat wij het aten, echt de juiste consistentie van mousse had het nog niet, maar het kwam al in de buurt. Nu, de volgende dag is het echt perfect! Dus internet had gelijk, een aantal uur in de koelkast is toch wel echt nodig voor de juiste structuur. Maar voor de smaak doet het niks af! Och, och, och, alsof we ons in de hemel waande. Ik heb dus nog een bakje in de koelkast staan, die ga ik zo als lunch maar eens opeten denk ik.

Chocolademousse
Voor 3 porties

  • 75 g pure chocola
  • 75 ml slagroom
  • 2 eieren, gesplitst
  • 25 gram suiker
  1. Smelt de chocolade au-bain-marie en laat deze als die gesmolten is enigszins afkoelen. (Dus haal hem van de pan met water en zet hem ergens om af te koelen.)
  2. Klop de slagroom stijf en zet deze tot verder gebruik in de koelkast.
  3. Mix de eidooiers met de suiker luchtig en romig. De kleur moet van felgeel naar redelijk bleek gaan.
  4. Klop de eiwitten stijf.
  5. Nu komt het samenstellen van de mousse: meng de chocola met de eidooiers, meng de slagroom erdoorheen. Spatel dan voorzichtig de eiwitten door dit mengsel. Roer niet te lang, zodra het er goed doorheen zit is het goed. Zet hem minstens een uur in de koelkast, het liefst langer. Zo krijg je een wat vastere mousse.

zondag 28 juli 2013

Een rijbewijs en een Citroentaart

Afgelopen woensdag was er reden voor een feestje, ik had namelijk, tegen mijn eigen verwachting in, mijn rijbewijs gehaald! Het examen ging niet super slecht, maar ik zelf was niet geheel tevreden en aangezien ik allemaal horrorverhalen gehoord had over mensen die zakten om de lulligste dingen was ik er vrij zeker van dat ik de sjaak was. Zeker toen ik het wist te presteren om op een leeg parkeerterrein scheef in te parkeren. Gelukkig heb ik mij gerevancheerd door voor het CBR keurig recht in het vak uit te komen. Maar geslaagd dus! Daar hoort taart bij! En brownies! Ik had al de hele week zin in brownies en ik had nog verschillende restjes noten liggen die op moesten, dus eerst die gemaakt. Vervolgens kwam de vraag wat voor taart ik zou gaan maken, ik wilde iets fris en fruitigs maken door dat warme weer en mijn huisgenote smeekte mij zo'n beetje de limoentaart van Nigelle Lawson te maken. Aangezien ze het al een half jaar zonder mijn baksels had moeten doen besloot ik haar wens in te willigen, alleen werd het een citroentaart omdat de limoenen in de supermarkt super duur zijn.

Ik had weinig zin om de koekjes echt te verkruimelen tot poeder, zeker toen mijn idee met de blender niet werkte. (Eigenlijk moet je het ook in een keukenmachine doen, die heeft veel meer ruimte om hele koekjes tot kruimel te vermalen, in een blender werkt het gewoonweg niet om 200 gram koekjes te verkruimelen.) Dus nadat ik hard met een soeplepel in de kom met koekjes geslagen had vond ik het wel prima, dan maar een echte rustieke koekjesbodem. Voor de vulling had ik bedacht er een kleurstof doorheen te doen, ik heb ze nu toch staan dus daar moest ik gebruik van maken. Ik besloot om voor geel te gaan, een niet al te rare kleur voor een citroentaart. (Ik had hem ook knalgroen of paars kunnen maken, of van alles kunnen mengen en er één of andere vieze bruinige kleur uit kunnen halen, haha.) Hij was echt knalgeel geworden, alleen is dat jammer genoeg niet zo goed terug te zien op de foto's. (Toch misschien maar een keer investeren in een goeie camera en een cursus voedselfotografie?) De brownies en taart smaakten heerlijk, zeker nu ik een rijbewijs op zak had.

Voor de brownies gebruikte ik dit recept weer: ik voegde zelf wat gehakte pistachenoten en amandelen toe plus wat fudgeblokjes die ik van mijn Foodie Penpal gekregen had. (Een blog hierover volgt over een paar dagen.) De citroentaart ging weer volgens dit recept: alleen ik had de 4 limoenen vervangen door 2 citroenen en er een druppel gele kleurstof aan toegevoegd.


zondag 21 juli 2013

Sonja Bakkeren

Iedereen die mij kent weet dat ik juist totaal niet bezig ben met afvallen, ik doe juist enorm mijn best om op gewicht te blijven en het liefst wat aan te komen. Waarom dan toch deze titel? Omdat ik mij vandaag gewaagd heb aan eierkoeken bakken! En zodra ik aan eierkoeken denk, denk ik aan Sonja Bakker, omdat zij deze propageerde als gezond tussendoortje. Als je ze zelf maakt zijn ze nog relatief gezond te noemen, maar die uit de supermarkt, daar geloof ik niks van. Ik kwam bij het idee om deze 'vliegen schotels' te maken na de aflevering van Heel Holland Bakt. Ondanks dat zij een Frans getinte aflevering hadden wilde ik eens iets typisch Hollands bakken. Dus mijn nieuwste bakboek erbij gepakt: Het Nederlands Bakboek en gaan bladeren. Ik had niet heel veel in huis en ik had ook geen zin om door de zinderende hitte naar de supermarkt te moeten. Toen kwam ik het recept voor eierenkoeken tegen en deze was zo simpel, ik kon niet geloven dat eierkoeken zo simpel te maken waren. Ei, suiker, bloem en bakpoeder, that's it! De eieren met de suiker moesten gemixt worden tot een bleek en luchtig beslag dat in linten van de garde moest aflopen. Ik had geen idee wat ze bedoelde met 'als een lint eraf lopen', er stond bij dat het niet mocht stromen dus dat heb ik maar als uitgangspunt genomen. Toen de bloem, bakpoeder en zout erbij gezeefd, kort geroerd en het beslag was klaar! Ik moest met een lepel hoopjes op de bakplaat scheppen (ik ben zo blij met mijn pas gekochte pizza plaat, deze gebruik ik nu altijd als 'bakplaat'.), er stond alleen niet bij hoe groot die hoopjes moesten zijn. Dus ik vier grote eetlepels beslag op de bakplaat gelegd en in de oven gestopt. Ze werden niet zo groot als de eierkoeken uit de winkel,dus van het laatste restje beslag wilde ik experimenteren met een grotere koek. Maar ze roken naar eierkoeken, ondanks dat ze er niet echt op leken. Eigenlijk moesten ze helemaal afkoelen op een rooster, maar dat kon ik niet aan, ik was veel te nieuwsgierig hoe ze zouden smaken! Bij de eerste hap moest ik meteen denken aan lange vingers! En daarna kwam de eierkoeksmaak, ik denk als ik het beslag in een spuitzak gedaan had en deze in lange vingers gespoten had ik dus lange vingers gehad zou hebben. Ondanks dat ze niet het uiterlijk en de smaak van de supermarkt eierenkoek hadden smaakten ze nog steeds heerlijk!

mini eierkoeken
Poging twee, dit keer had ik twee grote hopen op de bakplaat geschept en een minuutje langer in de oven gehad. (Twaalf in plaats van de tien à elf die het recept voorschreef.) Deze leken een stuk beter! Toch waren ze niet zo mooi gevormd als die uit de supermarkt. Volgende keer gebruik ik denk of meer bakpoeder, of een combinatie van zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Alles om wat meer de hoogte in te gaan. Qua smaak en textuur komen ze goed in de buurt van eierenkoeken. En hoe test je nou het beste of ze door kunnen gaan voor echte eierkoek? Nou, een laag boter, wat hagelslag en happen maar! En ja hoor, de eierkoekervaring was compleet!

Dit lijkt er al een stuk meer op


Eierkoeken
4 grote of 8 kleintjes

  • Twee eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 0.5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Klop de eieren met de suiker tot een bleek, luchtig beslag die in een lint van de garde loopt en dus niet eraf stroomt. Ik heb ongeveer vijf minuten met de handmixer hiervoor nodig gehad.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout erbij en roer dit voorzichtig maar snel door het beslag. Ga niet kloppen, zo klop je juist de luchtigheid uit het beslag. Zodra je geen restjes bloem meer ziet is het klaar.
  4. Schep met een lepel hoopjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Je kan er acht kleine hoopjes uithalen of vier grote. Zorg dat er genoeg tussenruimte is want ze zullen uitzetten. 
  5. Bak ze in elf à twaalf minuten gaar en goudbruin. Laat ze twee minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een rooster om volledig af te koelen.
  6. Verst zijn ze het lekkerst, hoe langer je ze bewaard hoe droger en taaier ze zullen worden.
eierkoeken op z'n best!

maandag 15 juli 2013

ready steady bake!

Soms heb je zin in baksels die niet minstens een half uur in de oven moeten en ook qua voorbereiding zo in elkaar geflanst zijn. Zo ook zaterdag, toen ik een prei-mosterdsoep aan het maken was en me bedacht dat ik geen stokbrood gekocht had. Maar toch wilde ik er graag iets bij eten, toen bedacht ik me dat ik nog een recept had liggen voor uienbroodjes die binnen een half uur op tafel zouden staan. (Inclusief het voorbereiden van het deeg en alles, ik had het recept gehalveerd en dus halveerde ook de bereidingstijd van de uien.) Alleen had ik geen karnemelk in huis (ik heb dat vroeger ooit één keer gedronken en ging bijna over me nek, dus geen karnemelk voor mij), wilde ik het deeg eerst maar eens uitproberen waardoor ik uiteindelijk te weinig ui had en ik had Parmezaanse kaas toegevoegd omdat me dat wel lekker leek. Het deeg was erg plakkerig, mooie balletjes ervan vormen met de hand zat er dan ook niet bij. Ik heb hoopjes op mijn bakplaat gegooid en deze een beetje proberen te modelleren. Een kwartiertje in de oven en ze zagen er goed uit! Ze waren niet zo luchtig geworden als ik had gedacht/gehoopt, maar dat komt denk omdat ik geen baking soda en karnemelk had toegevoegd. (in plaats daarvan had ik dus gewone melk, zelfrijzend bakmeel en bakpoeder) Maar het zure van de karnemelk zorgt denk ik voor een chemische reactie waardoor het luchtiger zal worden. Maar op zich was het broodje prima te eten, ik heb er vier broodjes uitgehaald en die zijn allemaal opgegaan! Volgende keer voeg ik wel meer ui toe (véél meer ui, dan wordt de bereidingstijd wel wat langer, maar daar ben ik nu dan op voorbereid) en probeer ik het toch met de karnemelk en baking soda. Als jullie het ook willen uitproberen, hierbij het recept uit de NRC Next. (En zoals je zult zien heb ik wat dingen achterwege gelaten, zoals onder andere de bosuitjes en heb ik de zure room vervangen door cremè fraîche, zure room is wat dunner. Maar ik wil volgende keer toch echt het recept op de letter volgen.)

Uibroodjes

  • 2 uien
  • 2 bosuitjes
  • balsamicoazijn
  • 200 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0.5 tl baksoda
  • snuf zout
  • 1 tl suiker
  • 75 g boter
  • 1 ei
  • 80 ml karnemelk
  • 1 el zure room
  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Snijd de uien in halve manen en bak deze in wat boter en olijfolie in een minuut of twintig zacht en glazig. Voeg een flinke scheut balsamicoazijn toe en laat dit een paar minuten indikken. Roer de in ringetjes gesneden bosuitjes erdoorheen en laat afkoelen.
  3. Meng bloem, zout, bakpoeder, baksoda en suiker. Snijd de koude boter erdoor tot er kruimels zijn.
  4. Kluts in een andere kom het ei, karnemelk en de zure room door elkaar. Giet dit bij de droge ingrediënten  en meng met een vork. Meng vervolgens de afgekoelde uitjes erdoor en vorm hiervan 6 à 7 balletjes. Druk ze een beetje plat en leg ze op bakpapier en strooi er grof zeezout over (en/of wat kaas).
  5. Bak ze af in ongeveer 12 minuten.


Vandaag had ik ook lekkere trek maar weinig zoets in huis afgezien van al het fruit. De kaneeltjes die ik ontdekt had via de blog Overeten moest ik nog steeds een keer uitproberen. En ook deze waren binnen een mum van tijd klaar! Ze zijn zeker een aanrader, knapperig van buiten (tot het steen-achtige aan af, maar zodra je er in bijt glijden je tanden weg in een zachte vulling, geen angst dus dat je naar de tandarts hoeft voor nieuwe voortanden) en zacht van binnen. Ze zijn zelfs zo lekker dat ik er van blijf eten, ik heb ze echt in een koektrommel moeten leggen en deze ver weg van mijn zitplek moeten opbergen. Oorspronkelijk is het een baksel van Rudolf van Veen en is het voor de 'beginnende bakker', maar ook als wat 'vergevorderde' bakker beleefde ik veel plezier aan deze koekjes. Maken dus!

Kaneeltjes

  • 2 tl vanille extract
  • 240 g bloem
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • snuf kaneel
  • 60 g zachte boter
  • 2 el suiker
  • 1 el kaneel
  1. Meng alle ingrediënten afgezien van de 2 el suiker en 1 el kaneel, deze laatste zijn voor de 'kaneelsuiker'. 
  2. Kneed het tot een samenhangend en soepel deeg en leg het ten ruste in de koelkast voor ongeveer 30 minuten
  3. Meng de suiker en kaneel tot je 'kaneelsuiker' hebt. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  4. Haal het deeg uit de koelkast, rol dit tot een lange rol en snij hier gelijke stukjes uit. Rol deze stukjes tussen je handpalmen tot bolletjes en rol de bolletjes door de kaneelsuiker. Druk ze een klein beetje plat aan beide kanten en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  5. Bak ze ongeveer 15 minuten en laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen snel hard worden, wees niet bang, als je alle ingrediënten goed afgewogen hebt zal je geen stenen krijgen.