donderdag 27 september 2012

Sticky Date Toffee Pudding recept

Hierbij het recept voor de sticky date toffee pudding uit twee posts geleden, die jullie nog van mij tegoed hadden. Het recept komt uit het kookboek Wat te koken& hoe te koken door Jane Hornby, een heel fijn en handig boek met duidelijke recepten met afbeeldingen erbij. Morgen zal een verslag volgen van woensdag taartjesdag!


 • 150 gram dadels zonder pit
 • 300 gram zachte, ongezouten boter, plus wat extra om in te vetten
 • 300 gram licht ruwe rietsuiker
 • 4 middelgrote eieren
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl koekkruiden
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1/4 tl grof zeezout
 • 150 ml slagroom
 • slagroom of ijs om te serveren (optioneel)
 1. Doe de dadels in een pannetje en giet er zoveel water over dat ze net onder staan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken, of totdat de dadels heel zacht zijn.
 2. giet de dadels af in een zeef en gooi het kookwater weg. Doe de dadels in een kom van een keukenmachine en laat de machine draaien tot er een gladde massa is ontstaan. Laat een paar minuten afkoelen. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden en vet de binnenkant van een bakblik van 20x30 cm in met wat boter. (Een springvorm werkt ook prima) Bekleed het blik vervolgens met bakpapier.
 3. Weeg 200 gram van de boter en 200 gram van de suiker af en voeg aan de dadels in de keukenmachine toe. Laat de machine draaien tot er een gladde massa is ontstaan.
 4. Voeg eieren, vanille, koekkruiden, zelfrijzend bakmeel en zout toe, en meng tot een glad deeg. Schep de massa in het beklede bakblik. Bak de cake 30 minuten, totdat hij goudbruin en goed gerezen is.
 5. De toffeesaus: bij mij is die dus jammerlijk mislukt en ik zou dit recept dan ook niet snel aanraden om toffeesaus mee te maken. Het makkelijkste is om karamel te maken en er vervolgens room doorheen te roeren en op deze manier een toffeesaus te maken. Voor degene die het toch met dit recept willen proberen, gaat uw gang: Doe de resterende boter en suiker in een pan. Voeg de room toe en laat 5 min. heel zacht koken, of totdat alle suikerkorrels zijn opgelost.
 6. Draai het vuur hoger en laat het mengsel 10 minuten sudderen, totdat hij is ingedikt tot een donkere, zijdeachtige toffeesaus.
 7. Wanneer de cake 30 minuten in de oven heeft gestaan, steek je een prikker in het midden. Komt de prikker er droog uit dan is hij gaar. Bevat de prikker nog deegrestjes, bak dan nog 5 minuten langer en controleer opnieuw.
 8. Snijd de cake in vierkante stukken en leg die op borden. Schep er wat van de saus over en serveer met nog wat slagroom en/of ijs.
De foto uit het boek van Jane Hornby

Geen opmerkingen:

Een reactie posten