zaterdag 15 september 2012

Toetjesdiner

Het beste verjaardagscadeau voor iemand anders is als je er zelf van kan meegenieten. En meegenieten heb ik gedaan! Voor de verjaardag van mijn zusje heb ik haar een negen gangendiner bestaande uit alleen maar toetjes cadeau gegeven. Dit alles werd georganiseerd door Joanna Schouten, eigenaresse van TOET. Zij staat vrijdags en zaterdags op de Vismarkt in Groningen met zelfgemaakte, eerlijke, pure en biologische toetjes. Maar nu was er dan ook een heus toetjesdiner, gezellig samen aan één lange tafel alleen maar toetjes eten. Voordat ik in zal gaan op de negen toetjes wil ik toch nog even promotie maken voor Joanna en haar bedrijfje TOET. Het diner was echt héérlijk, héél gezellig, goed georganiseerd, echt een leuk avondje uit. Ik kan het dan ook zeker iedereen aanraden die gek is op toetjes! Lijkt een negengangendiner je iets teveel van het goede, ga dan tenminste een keertje langs bij haar kraampje op Vismarkt, het is zeker de moeite waard! Ik wil Joanna nogmaals bedanken voor deze geweldige avond en iedereen die enigszins geïnteresseerd is, neem eens een kijkje op haar website: www.toet.nu

En dan nu, het negengangediner! Ik moet zeggen, ik zit echt bomvol op het moment, er kan echt niks maar dan ook niks meer bij. Maar ik en me zusje hebben echt een geweldige avond gehad. Het begon allemaal met perziken, gepocheerd in een rode wijn met amandelkoek. Dit was als 'voorafje', vergelijkbaar met stokbrood met kruidenboter. Het werd samen geserveerd met semi bevroren druiven met pure chocolade, vergelijkbaar met een olijven. De combinatie van deze smaken was echt heerlijk, zeker een leuk alternatief om een keer zelf op tafel te zetten voor een feestje. Helaas heb ik hier geen foto van gemaakt, ik was nog zo onder de indruk dat het al op was voordat ik bedacht dat er een foto van moest komen. Van de tweede gang is er wel een foto genomen, dit was aardbeiensoep met basilicum en een bolletje vanille ijs. Wat een combi weer! Denk dat het met munt ook echt super zal zijn.


De derde gang was een Tarte Tatin, dit keer met peer en walnoten. Ik val een beetje in herhaling maar ook dit was weer heerlijk!


Om alle zoetigheid een beetje te onderbreken werd er de vierde gang een geitenkaassoufflé geserveerd met een gepocheerde perzik. Mijn zusje, die normaal gesproken niet van geitenkaas houdt heeft zitten smullen, en ik deed vrolijk mee. Het was een hele zachte, romige smaak en een perfecte portie. 


Na ongeveer twee en een halfuur waren we op de helft, de vijfde gang werd geserveerd. Een kaasplankje met een glaasje port. (Bij iedere gang was een bijpassende wijn, Marije en ik dronken gezellig mee maar op een gegeven moment zijn we maar gestopt. Je moet zo snel naar de wc van alcohol, haha.) Dit kwam echt als geroepen, echt een perfecte timing. Een negengangendiner bestaande uit louter zoete dingen, dat is volgens mij onmogelijk om vol te houden. Er moet gewoon iets hartigs tussen zitten en een kaasplankje hoort natuurlijk  bij de desserts/nagerechten. Hier is alleen geen foto van gemaakt, het plankje was zo leeg, haha. Gang zes was een grappe van meloen, het werd geserveerd in een chique wijnglas met wat frambozen en was heerlijk verfrissend.


De zevende gang was een citroenpudding waarvan de bovenkant cake-achtig aandeed en de bodem vloebaarder was. Dit was ook opeens op en een foto van een leeg glas, tja, werkt ook niet echt. Jullie moeten we maar op mijn woord geloven dat ook dit weer lekker was. De enerlaatste gang was een appelpizza, geserveerd met een bolletje kaneelijs en in de pizza zat wat marsepein. Dit ga ik zeker onthouden om een keer zelf te maken! Ondertussen begon iedereen toch aardig vol te zitten, maar de laatste gang was toch wel echt de ultieme afsluiting; een chocoladetaart! Er moest gewoon ruimte gemaakt worden! Het was een luxe versie van een arretjescake, voor het lekkere eigenlijk iets te machtig en zwaar, maar qua smaak was die echt geweldig. De cake werd vergezeld door een heerlijk glas verse muntthee (en koffie voor de liefhebber)


Al met al een geweldige avond. Ik moet misschien komende week wel iets meer sporten want ik ben toch zeker wel een aantal kilo aangekomen volgens mij. Maar dit is iets dat je natuurlijk niet zomaar iedere dag doet, een keertje moet kunnen. Ik heb enorm veel inspiratie opgedaan voor eigen baksels, heb een geweldige avond gehad en ook mijn zusje vond het geloof ik niet erg dat haar verjaardagscadeau wat later kwam. Iedereen, kom volgende keer gezellig naar het Toetjesdiner! Hou de site in de gaten voor verder nieuws en data: www.toet.nu

3 opmerkingen:

 1. ziet er HEMELS uit! :) x eef

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een heerlijk maar machtig buffet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lijkt me super leuk.
  heb al gereserveerd, maar heb een gastric bypass, dus wel uit kijken geblazen.
  de rest van de familie moet maar een beetje meer plaats maken.
  het lijkt me fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen