dinsdag 6 november 2012

Recept pompoentaart

Hierbij alsnog het recept voor de pompoentaart.

Vulling

  • 500 gram pompoen (haal gewoon een kilo pompoen, je gooit veel schil, zaden en draden weg)
  • 2 eieren, licht geklutst
  • 140 g bruine basterdsuiker
  • 80 ml (slag)room
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 0.5 tl geraspte nootmuskaat
  • 0.5 tl gemberpoeder
Deeg
  • 150 g bloem
  • 100 g koude boter
  • 2 tl basterdsuiker
  • 80 ml ijswater (gewoon koud water uit de kraan voldoet ook)
  • 1 eigeel, licht geklopt voor het glazuur
  • 1 el melk, voor het glazuur.
  1. Vet een taartvorm van 23 cm in. Schil de pompoen en snijd voor de vulling het vruchtvlees in blokjes en stoom of kook ze 10 minuten, totdat ze zacht zijn. Giet de pompoen goed af en pureer het vruchtvlees, dit kan gewoon met een stampotstamper als je geen staafmixer hebt zoals ik. En laat het afkoelen.
  2. Zeef voor het deeg de bloem en wrijf de boter er doorheen totdat het op fijne broodkruim lijkt. Maak een kuiltje en voeg het water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Voeg meer water toe als het te droog blijft, wordt het te nat, voeg bloem toe.
  3. Rol het deeg uit en bekleed de bakvorm ermee. Snij het overtollige deeg weg en kneed dit weer tot een bal en rol het uit, snij er blaadjes uit als decoratie. Zet de vorm en de blaadjes ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  4. Verhit de oven voor op 180 graden. Vul de vorm met bakpapier en blindebakvulling en bak hem voor 10 minuten blind. Verwijder hierna het bakpapier en bak hem nog eens 10 minuten. Als je een grote oven hebt kun je nu ook de blaadjes op een ovenplaat schikken en invetten met wat eigeel en voor 10-15 minuten bakken.
  5. Vermeng voor de vulling de eieren en de basterdsuiker. Voeg de afgekoelde puree toe, evenals de room, kaneel, nootmuskaat en gember, en roer alles goed door. Stort de vulling op de taartbodem, strijk de bovenkant glad en bak voor ongeveer 40 minuten. Totdat de vulling is opgesteven, Laat de taart afkoelen en versier de bovenkant dan met de blaadjes. De taart kan geserveerd worden met ijs of met wat slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen